Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Kiinalainen teatteri
Legendaarinen kiinalainen teatteri oli vuoteen 2000 asti mm. Oscar-juhlien päänäyttämö. Teatterin edessä kulkee Walk of Fame.

Enkelten kaupunki - Los Angeles

Kaliforniassa sijaitseva Los Angeles on maan toiseksi suurin kaupunki. Suur-Losin alueella asuu lähes neljä miljoonaa ihmistä. Enkelten kaupunkina tunnettuun Los Angelesiin on kautta aikain tultu suurten unelmien perässä. Varsinkin Hollywood, tuo elokuvateollisuuden mekka on siintänyt usean näyttelijän silmissä lähes saavuttamattomana unelmana.

Los Angelesista kaupunkina on hieman vaikea saada kiinni. Tämä johtuu siitä, että alue koostuu useista eri pikkukaupungeista ja välimatkat ovat todella suuret. Itse majoittauduimme lähelle lentokenttää, josta matkaa vaikkapa Hollywoodiin oli noin 30 km pohjoiseen ja toisessa suunnassa oleva Long Beach sijaitsi noin 40 km etelään. Kaupungissa on toimivat bussit ja metrokin, mutta viisainta on vuokrata auto. Tämä tietenkin sillä varauksella, että uskaltaa ajaa suurkaupungissa. Autolla on kohtalaisen helppo kurvailla ympäri kaupunkia, kun bensakin on mukavan halpaa. Koska Los Angeles ja varsinkin Hollywood on USA:n ja koko maailmankin elokuvateollisuuden kehto, tulee ajellessa jatkuvasti vastaan paikkoja, jotka tunnistaa nähneensä jossain elokuvassa.

Vietimme Losissa neljä päivää. Koska kaupunki on niin laaja ja aikaa rajoitetusti, keskityimme aluksi lähinnä Hollywoodin ja Beverly Hillsin alueella sijaitseviin houkutuksiin. Ihan ensimmäiseksi suuntasimme auton nokan Hollywood Boulevardille, jossa sijaitsee mm. legendaarinen Chinese Theatre. Sen edessä kulkee kuuluisa jalkakäytävä, Walk of fame, kadussa komeilevine tähtineen. Hollywoodissa oletkin tähti vasta kun nimesi komeilee Walk of famella.

Seuraavaksi suuntasimme avoautomme nokan Hollywoodin kukkuloille (Hollywood Hills). Parhaat näkymät avautuvat ajamalla pitkin Mullholland Drivea ja kukkuloiden korkeimmalla kohdalla ymmärtää kuinka laaja kaupunki Los Angeles loppujen lopuksi on, sillä näkymät ovat huikeat. Kaupunki jatkuu silminkantamattomiin molemmille puolille kukkuloita. Ihan must-juttu on tietenkin kuuluisan Hollywood-kyltin kuvaaminen. Kukkuloilla cruisaillessaan voi mainiosti myös bongailla elokuva- ja musiikkialan tähtien toinen toistaan komeimpia taloja, jos sellainen kiinnostaa.
No ihan pelkästään Hollywoodin varaan ei matkaa kannata jättää, sillä Losilla on paljon muutakin tarjottavaa. Me kävimme tutustumassa kuuluisaan Venice Beachiin, joka sijaitsee Santa Monicassa. Ranta on kuuluisa boheemista elämästään ja totta tosiaan sitä se olikin. Ranta oli täynnä kaikenlaisia esiintyjiä, surffareita, myyntikojuja, baareja, bodareita ym. Mielenkiintoinen ja erittäin elävä meininki.

Venice
Venice Beach on Los Angelesin ehkä kuuluisi ranta, jolla on todella vilkas ja monipuolinen tarjonta niin ohjelman kuin ihmistenkin puolesta.

Elokuvista kiinnostuneen kannattaa käydä joko Universal studioilla tai sitten Warner Bros-studioilla. Universal on lähempänä perinteistä huvipuistoa, kun taas Warnerilla voi kuulemma ihan oikeasti kohdata jonkun starankin kiertoajelulla. Me valitsimme Universalin ja vietimmekin mukavan päivän siellä. Varsinainen kiertoajelu studioilla oli ehkäpä pieni pettymys. Enemmän olisimme halunneet nähdä kulissien takaista elämää. Tosin King Kongin maailman suurin 3D-elokuvateatteri oli todella mahtava kokemus ja jo se yksinään kruunasi kiertoajelun. Hurjankokoinen elokuvateatteri oli mallia 180 astetta eli itseasiassa olimme keskellä elokuvaa, jossa King Kong taisteli dinosauruksia vastaan. Oli siinä menoa ja meininkiä ison apinan hyppiessä välillä ajoneuvomme katollakin.

Los Angeles on tunnettu myös amerikkalaisen Rock'n'Rollin kehtona. Sunset Boulevardilta löytyvät legendaariset ravintola/keikkamestat Rainbow, Whiskey Go Go ja House of Blues, joissa lukemattomat suuret nimet ovat käyneet ja jättäneet puumerkkinsä. Ainakin meille musiikin ystäville tärkeitä paikkoja ja me istuimmekin liki joka ilta Rainbowssa bongaillen staroja. Yksi sellainen nähtiinkin, nimittäin Ron Jeremy, jonka näyttelijän ansiot tosin piilevät visusti K-18 alueella...Näin ainakin isot pojat kertoivat.

Ilmasto Los Angelesissa takaa ympärivuotisen auringon. Aamuisin oli aina pilvistä, mutta puolen päivän jälkeen aurinko paistoikin pilvettömältä taivaalta. Yllättävää oli sen sijaan yölämpötila, joka kieppui jossain 15 asteen tienoilla, joten pitkähihaisillekin vaatteille löytyi käyttöä. Näin ainakin kesäkuun alussa.
Los Angeles ei ole pelkästään joidenkin maamerkkien läpikäymistä ja kuuluisien ihmisten bongaamista. Tietyllä tapaa Los Angeles on elämäntapa. Ja erittäin rento sellainen. Losissa viihtyy vaikkei kiertäisikään katsomassa niitä "pakollisia" turistipyydyksiä. Sen verran jäi vielä näkemättä ja kokematta, että tänne on tultava uudestaan.

- Pete Salomaa-

 

 


Ajankohtaista -arkisto