Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Miestenpiirin tukipilarit

Ensi maanantaina 10.1 alkaa uusi "istuntokausi" Launeen kirkolla. Miestenpiiri kokoontuu kevään ensimmäiseen palaveriinsa kuulemaan mitä kirkkoherra Heikki Pelkosella on miehille kerrottavaa. Alkujaan olikin perinne että päällikkö aloittaa sekä kevät- että syyskauden, mutta viime syksynä sattui sellainen lipsahdus ettei kirkkoherra Pelkonen saanut alustuspuheenvuoroa lainkaan. Flyygelin ääressä hän oli sitten sitäkin ahkerammin.

Alkuvuosi merkitsee myös sitä että 8 vuotta tulee täyteen Jorma Matikaisen johtamalla joukolla. Timo Pokki aloitti heti ensi töikseen muutamaksi vuodeksi hiljenneen miestyön ja seuraajansa Heikki Pelkonen on myös ottanut toiminnan ihan sydämen asiakseen. Koko kahdeksan vuoden ajan olemme saaneet neuvoja ja tukea emeritus kirkkoherra Veikko Korhoselta, jonka aikana miestoiminta eli voimallisena. Jos ei ole mökillään, Veikko on läsnä noin joka toisessa kokouksessa. Eikä ole ainoastaan läsnä vaan käyttää jämäköitä, miehiä opastavia puheenvuoroja.
Hän kehottaa myös yhteistyöhön seurakuntiin Lahden ulkopuolelta. Korhosen aikana yhteistyötä tehtiin Kärkölän kanssa. Kirkkoherra Pelkosen myötä meille syntyi yhteys Padasjoen seurakuntaan.
Vaikka nykymuotoinen miestenpiiri on täysin maallikkovetoinen niin uskallan väittää että näin myötämäessä oleva toiminta ei olisi mitenkään mahdollista ilman em. kolmen kirkkoherran tukevaa selkänojaa. He ovat sanan varsinaisessa merkityksessä miestenpiirin tukipilarit.

Kirkkoherrat
Miestenpiirin vahva kolmikko vas. kirkkoherra Heikki Pelkonen, keskellä emeritus kirkkoherra Veikko Korhonen ja oikealla Lahden Diakoniasäätiön johtaja Timo Pokki

Väärä nimi

Omalähiön kirjoituksissani puhun aina Launeen miestenpiiristä. Nimitys on hieman harhaanjohtava. Anteeksi vaan esim. Renkomäen, Patomäen, Nikkilän ym. miehet. Kyseessä on tietenkin koko Launeen seurakunnan miestoiminnasta, johon voivat ja toivottavasti osallistuisivatkin muutkin kuin Launeella asuvat. Nimitys on vain käytännön sanelema lyhennys. Esim. puheenjohtajamme käsitys on,että miestenpiiri ei tunne edes seurakuntien välisiä rajoja. Hän kutsuu esim. Miehet Lähteellä tapahtumaan Liipolaan 12.3 miehiä koko Päijät-Hämeestä.
Tokihan miehiä jo nyt on ollut mukana Launeen ulkopuoleltakin. Rehtori Seppo Savolainen renkomäkeläisenä on ollut mukana heti ensimmäisestä kokouksesta lähtien aina kun kunto on sallinut. Nyt kun kevätkausi alkaa, toivotan sinutkin tämän viestin lukija tervetulleeksi kuuntelemaan mitä kirkkoherra Heikki Pelkonen meille miehille haluaa viestittää.
Tätä kirjoittaessani ei ole tiedossa mikä on alustuksen aihe mutta olen vakuuttunut että huippusuunnistajana tunnettu kaimani opastaa meidät oikeille rasteille. Sen verran Pelkosen vierailusta on tihkunut tietoa että hän on uhannut pistää istumajärjestyksenkin uusiksi. Se ehkä onkin tarpeellista, kun 1.11 kokouksessa oli paikalla ennätysmäärä, 40 kuulijaa.
Kutsun Sinuakin mukaan, koska joku viisas on sanonut että ihminen tahtoo kuulua johonkin joukkoon. Yksi tällainen joukko on miestenpiiri. Viime syyskaudella jokaiseen seitsemään kokoukseemme tuli ainakin yksi uusi mies. Se kertoo paljon tällaisen toiminnan tarpeellisuudesta.
Uudetkin miehet tervetuloa mukaan!

Miestenpiirin tarkoitus 

Launeen miestenpiirillä on kotisivut osoitteessa Launeen miestenpiiri.fi . Sivulla Tarkoitus on sekä kirkkoherra Pokin että Pelkosen haastattelu videona. Siinä he kertovat oman käsityksensä siitä miksi miestenpiiriä tarvitaan.
Kannattaa muutenkin tutustua kotisivuihimme, sillä siellä on paljon valokuvia, joista todennäköisesti löydät jonkun tutun henkilön.
Sen jälkeen on helpompi tulla mukaan ensikertalaisenakin.


Heikki Laine

 


Ajankohtaista -arkisto