Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Miestenpiirin tukipilarit

Ensi maanantaina 10.1 alkaa uusi "istuntokausi" Launeen kirkolla. Miestenpiiri kokoontuu kevään ensimmäiseen palaveriinsa kuulemaan mitä kirkkoherra Heikki Pelkosella on miehille kerrottavaa. Alkujaan olikin perinne että päällikkö aloittaa sekä kevät- että syyskauden, mutta viime syksynä sattui sellainen lipsahdus ettei kirkkoherra Pelkonen saanut alustuspuheenvuoroa lainkaan. Flyygelin ääressä hän oli sitten sitäkin ahkerammin.

Alkuvuosi merkitsee myös sitä että 8 vuotta tulee täyteen Jorma Matikaisen johtamalla joukolla. Timo Pokki aloitti heti ensi töikseen muutamaksi vuodeksi hiljenneen miestyön ja seuraajansa Heikki Pelkonen on myös ottanut toiminnan ihan sydämen asiakseen. Koko kahdeksan vuoden ajan olemme saaneet neuvoja ja tukea emeritus kirkkoherra Veikko Korhoselta, jonka aikana miestoiminta eli voimallisena. Jos ei ole mökillään, Veikko on läsnä noin joka toisessa kokouksessa. Eikä ole ainoastaan läsnä vaan käyttää jämäköitä, miehiä opastavia puheenvuoroja.
Hän kehottaa myös yhteistyöhön seurakuntiin Lahden ulkopuolelta. Korhosen aikana yhteistyötä tehtiin Kärkölän kanssa. Kirkkoherra Pelkosen myötä meille syntyi yhteys Padasjoen seurakuntaan.
Vaikka nykymuotoinen miestenpiiri on täysin maallikkovetoinen niin uskallan väittää että näin myötämäessä oleva toiminta ei olisi mitenkään mahdollista ilman em. kolmen kirkkoherran tukevaa selkänojaa. He ovat sanan varsinaisessa merkityksessä miestenpiirin tukipilarit.

Kirkkoherrat
Miestenpiirin vahva kolmikko vas. kirkkoherra Heikki Pelkonen, keskellä emeritus kirkkoherra Veikko Korhonen ja oikealla Lahden Diakoniasäätiön johtaja Timo Pokki

Väärä nimi

Omalähiön kirjoituksissani puhun aina Launeen miestenpiiristä. Nimitys on hieman harhaanjohtava. Anteeksi vaan esim. Renkomäen, Patomäen, Nikkilän ym. miehet. Kyseessä on tietenkin koko Launeen seurakunnan miestoiminnasta, johon voivat ja toivottavasti osallistuisivatkin muutkin kuin Launeella asuvat. Nimitys on vain käytännön sanelema lyhennys. Esim. puheenjohtajamme käsitys on,että miestenpiiri ei tunne edes seurakuntien välisiä rajoja. Hän kutsuu esim. Miehet Lähteellä tapahtumaan Liipolaan 12.3 miehiä koko Päijät-Hämeestä.
Tokihan miehiä jo nyt on ollut mukana Launeen ulkopuoleltakin. Rehtori Seppo Savolainen renkomäkeläisenä on ollut mukana heti ensimmäisestä kokouksesta lähtien aina kun kunto on sallinut. Nyt kun kevätkausi alkaa, toivotan sinutkin tämän viestin lukija tervetulleeksi kuuntelemaan mitä kirkkoherra Heikki Pelkonen meille miehille haluaa viestittää.
Tätä kirjoittaessani ei ole tiedossa mikä on alustuksen aihe mutta olen vakuuttunut että huippusuunnistajana tunnettu kaimani opastaa meidät oikeille rasteille. Sen verran Pelkosen vierailusta on tihkunut tietoa että hän on uhannut pistää istumajärjestyksenkin uusiksi. Se ehkä onkin tarpeellista, kun 1.11 kokouksessa oli paikalla ennätysmäärä, 40 kuulijaa.
Kutsun Sinuakin mukaan, koska joku viisas on sanonut että ihminen tahtoo kuulua johonkin joukkoon. Yksi tällainen joukko on miestenpiiri. Viime syyskaudella jokaiseen seitsemään kokoukseemme tuli ainakin yksi uusi mies. Se kertoo paljon tällaisen toiminnan tarpeellisuudesta.
Uudetkin miehet tervetuloa mukaan!

Miestenpiirin tarkoitus 

Launeen miestenpiirillä on kotisivut osoitteessa Launeen miestenpiiri.fi . Sivulla Tarkoitus on sekä kirkkoherra Pokin että Pelkosen haastattelu videona. Siinä he kertovat oman käsityksensä siitä miksi miestenpiiriä tarvitaan.
Kannattaa muutenkin tutustua kotisivuihimme, sillä siellä on paljon valokuvia, joista todennäköisesti löydät jonkun tutun henkilön.
Sen jälkeen on helpompi tulla mukaan ensikertalaisenakin.


Heikki Laine

 


Ajankohtaista -arkisto