Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


National Mall

Washington D.C. - Monumentti USA:n historialle

Matkallamme USA:ssa piipahdimme myös parin päivän visiitillä maan pääkaupungissa Washingtonissa. Ja miksipä ei, sillä Washingtonista löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Koska aikaa oli kohtalaisen vähän, keskityimme lähinnä vain kaikkein kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Koska lentomme oli maan sisäinen, laskeutui koneemme lähellä kaupunkia sijaitsevalle Ronald Reagan- kentälle, josta kätevästi pääsimme taksilla majoitukseemme.

Washington D.C.:stä tuli USA.n pääkaupunki jo vuonna 1800 ja sinne onkin vuosien saatossa kerääntyneet kaikki USA:n historia tärkeimmät muistomerkit ja monumentit. Pääkaupunkiseudulla asuu yli 3 miljoonaa ihmistä, mutta itse kaupungissa noin 600 000 ihmistä eli yllättävän vähän. Washington on myös turistien suosiossa, sillä kaupungissa vierailee vuosittain noin 4 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisenä Washingtonissa pistää silmään se, ettei kaupungissa ole pilvenpiirtäjiä. Kaupunki on matala ja jotenkin paljon vehreämpi kuin aikaisemmat maan kaupungit joissa olemme vierailleet. Turistia ajatellen kaikki tärkeä on löydettävissä kohtalaisen pieneltä alueelta, sillä kaupungin isoin puisto National Mall pitää sisällään kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Kyseessä on eräänlainen amerikkalaisen unelman kansallispuisto.

Koska puisto on kuitenkin noin 5 kilometriä pitkä, on helpointa vuokrata polkupyörät ja käydä nähtävyydet läpi pyöräillen. Pyöräily kaupungissa on suht helppoa, vaikka kyseessä onkin suurkaupunki. Voin vakuuttaa, että ainakin jalat kiittävät tästä ratkaisusta. Hintaa pyörälle tulee 7 dollaria/tunti. Toinen hyvä vaihtoehto kaupungissa liikkumiselle on metro, mutta varsinkin National Mall-alueella pyörä on ehdoton.

Capitol

Kaupungin huomattavin ja kenties tunnetuin rakennus on kupolikattoinen kongressitalo Capitol, jossa kokoontuvat USA:n senaatti ja edustajainhuone. Capitolin ympäristössä on useita hallintorakennuksia kuten Korkeimman oikeuden talo ja Kongressin kirjasto sekä lukuisa määrä erilaisia museoita, joihin on yleensä vapaa pääsy. Toinen vähän väliä uutisissa esiintyvä rakennus on tietenkin Valkoinen talo, joka sijaitsee osoitteessa 1600 Pennsylvania Avenue. Itseasiassa nykyään Obaman isännöimä talo on yllättävänkin vaatimattoman oloinen verrattuna alueen muihin rakennuksiin ja monumentteihin.

National Mall:n keskellä, Capitolin ja Valkoisen talon leikkauskohdassa on 170 metrin korkuinen George Washingtonin muisto-obeliski. Kauempana puistossa, Potomac-joen rannalla on Thomas Jeffersonin ja Abraham Lincolnin näyttävät muistomerkit ja tietenkin se kuuluisa iso vesiallas, jossa mm. Forrest Gump-elokuvassa Tom Hanks juoksenteli.

Potomac-joen toisella puolella Virginian puolella on Arlingtonin sotilashautausmaa, jonne on haudattu yli 300 000 Yhdysvaltain eri sodissa palvellutta sotilasta. Muun muassa tuntemattoman sotilaan hauta, Iwo Jiman muistomerkki ja presidentti John F. Kennedyn haudat ovat erittäin suosittuja vierailukohteita. Hautausmaalla on mahdollista päästä myös kiertoajelulle, mutta jätimme sen väliin. Lähellä Arlingtonia sijaitsee myös puolustusministeriön viisikulmainen rakennus Pentagon, jota emme tällä kertaa jaksaneet pyöräillä katsomaan.

Washington on ainakin näin parin päivän tuttavuutena erittäin mukavanoloinen kaupunki ja National Mall ehdoton kaupungin vetonaula, jossa nähtävää riittää varmasti kaikille vähänkin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille.

Pete Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto