Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


National Mall

Washington D.C. - Monumentti USA:n historialle

Matkallamme USA:ssa piipahdimme myös parin päivän visiitillä maan pääkaupungissa Washingtonissa. Ja miksipä ei, sillä Washingtonista löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Koska aikaa oli kohtalaisen vähän, keskityimme lähinnä vain kaikkein kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Koska lentomme oli maan sisäinen, laskeutui koneemme lähellä kaupunkia sijaitsevalle Ronald Reagan- kentälle, josta kätevästi pääsimme taksilla majoitukseemme.

Washington D.C.:stä tuli USA.n pääkaupunki jo vuonna 1800 ja sinne onkin vuosien saatossa kerääntyneet kaikki USA:n historia tärkeimmät muistomerkit ja monumentit. Pääkaupunkiseudulla asuu yli 3 miljoonaa ihmistä, mutta itse kaupungissa noin 600 000 ihmistä eli yllättävän vähän. Washington on myös turistien suosiossa, sillä kaupungissa vierailee vuosittain noin 4 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisenä Washingtonissa pistää silmään se, ettei kaupungissa ole pilvenpiirtäjiä. Kaupunki on matala ja jotenkin paljon vehreämpi kuin aikaisemmat maan kaupungit joissa olemme vierailleet. Turistia ajatellen kaikki tärkeä on löydettävissä kohtalaisen pieneltä alueelta, sillä kaupungin isoin puisto National Mall pitää sisällään kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Kyseessä on eräänlainen amerikkalaisen unelman kansallispuisto.

Koska puisto on kuitenkin noin 5 kilometriä pitkä, on helpointa vuokrata polkupyörät ja käydä nähtävyydet läpi pyöräillen. Pyöräily kaupungissa on suht helppoa, vaikka kyseessä onkin suurkaupunki. Voin vakuuttaa, että ainakin jalat kiittävät tästä ratkaisusta. Hintaa pyörälle tulee 7 dollaria/tunti. Toinen hyvä vaihtoehto kaupungissa liikkumiselle on metro, mutta varsinkin National Mall-alueella pyörä on ehdoton.

Capitol

Kaupungin huomattavin ja kenties tunnetuin rakennus on kupolikattoinen kongressitalo Capitol, jossa kokoontuvat USA:n senaatti ja edustajainhuone. Capitolin ympäristössä on useita hallintorakennuksia kuten Korkeimman oikeuden talo ja Kongressin kirjasto sekä lukuisa määrä erilaisia museoita, joihin on yleensä vapaa pääsy. Toinen vähän väliä uutisissa esiintyvä rakennus on tietenkin Valkoinen talo, joka sijaitsee osoitteessa 1600 Pennsylvania Avenue. Itseasiassa nykyään Obaman isännöimä talo on yllättävänkin vaatimattoman oloinen verrattuna alueen muihin rakennuksiin ja monumentteihin.

National Mall:n keskellä, Capitolin ja Valkoisen talon leikkauskohdassa on 170 metrin korkuinen George Washingtonin muisto-obeliski. Kauempana puistossa, Potomac-joen rannalla on Thomas Jeffersonin ja Abraham Lincolnin näyttävät muistomerkit ja tietenkin se kuuluisa iso vesiallas, jossa mm. Forrest Gump-elokuvassa Tom Hanks juoksenteli.

Potomac-joen toisella puolella Virginian puolella on Arlingtonin sotilashautausmaa, jonne on haudattu yli 300 000 Yhdysvaltain eri sodissa palvellutta sotilasta. Muun muassa tuntemattoman sotilaan hauta, Iwo Jiman muistomerkki ja presidentti John F. Kennedyn haudat ovat erittäin suosittuja vierailukohteita. Hautausmaalla on mahdollista päästä myös kiertoajelulle, mutta jätimme sen väliin. Lähellä Arlingtonia sijaitsee myös puolustusministeriön viisikulmainen rakennus Pentagon, jota emme tällä kertaa jaksaneet pyöräillä katsomaan.

Washington on ainakin näin parin päivän tuttavuutena erittäin mukavanoloinen kaupunki ja National Mall ehdoton kaupungin vetonaula, jossa nähtävää riittää varmasti kaikille vähänkin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille.

Pete Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto