Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Alavilla mailla Halla-Ahon vaara

On hyvä, että edes Yleisradiossa uskalletaan kritisoida suomalaisten tiedotusvälineiden tapaa uutisoida säästä. Ylen Tampereen aluetoimitus on tarttunut härkää sarvista ja tullut johtopäätökseen, että säätiedotuksissa mellastellaan liiaksi ääri-ilmiöillä. Yliampuvaa adjektiivien käyttöä esiintyy etenkin iltapäivälehdissä pahimman uutispulan sattuessa. Jokaisen syksyn lopulla meitä uhkaavat tappavat pakkaset ja yhtä lailla kevään edetessä luvassa on vähintään kuolettavia helteitä. "Myrskykään ei vain tule, vaan se piinaa, jyllää ja murskaa", Tampereen yleläiset havainnollistavat.

Ja ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, jossain vaiheessa lehdet kääntävät aihepulassaan ennustukset nurinniskoin. Sen luvatun hellekesän sijaan olisikin tulossa sateinen suvi ja talvesta taas ennätyksellisen lauha. Tai päinvastoin - aina aihepulan mukaan.

Valtakunnallisen kanavan meteorologi Terhi Nikkanen toivookin, ettei säätiedotuksissa tai -uutisissa peloteltaisi tai liioiteltaisi. "Otsikoista on mieleen jäänyt viime ajoilta esimerkiksi se, että rankkasateet ovat olleet rangaistus seksihelteistä. Tulee mieleen, että voi ei, tähänkö tämä maailma on mennyt."

Sensaatiohakuisessa tiedottamisessa piilekin vaaransa. Ihmiset eivät enää osaa varautua hirmukeleihin silloin, kun siihen oikeasti olisi aihetta.

Kun siis iltapäivälehdet varoittavat seuraavaksi hirmuhelteestä, hyytävästä ennätyspakkasesta tai Suomea ravisuttelevasta hirmumyrskystä, kyse on todennäköisesti siitä, että Matti Nykänen ei ole eronnut puolisostaan, Tauski vetänyt omaa elämänkumppaniaan turpaan, Johanna Tukiainen sammunut keikalla tai joku missinkonkelo ottanut silikoneja.

Lööppejä ja otsikkoja värkkäävät toimituspäälliköt leikkivät kuitenkin vakavalla asialla. Kun myrsky sitten lopultakin kaataa Suomessa puita ja katkaisee sähköt, se saattaa koskettaa kipeästi monia suomalaisia. Sehän on nähty jo monena vuonna. Luonnonvoimien puristuksissa kovinkin tekstinikkari jää kakkoseksi.

Perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen Jussi Halla-ahon saatua EU-vaalien jälkeen matkalipun Brysseliin, moni miehen vastustaja on päästänyt reippaan riemunkiljaisun. Vihdoinkin syntyperäinen suomalainen on antanut kasvot veronmaksajien rahoilla elävälle maahanmuuttajalle, joka on tuomittu kotimaassaan rikoksesta eikä ota perhettä mukaan uuteen asuinpaikkaansa. "Tässäpä mamu, joka tulee teidän pöytäänne vetämään ruoat ja juomat", ilmaisi asian suomalais-iranilainen stand up -koomikko Ali Jahangiri.

Mitä näillä kahdella asialla, yliampuvilla säätiedotuksilla ja Jussi Halla-ahon vaalimenestyksellä sitten on yhteistä? Ei yhtikäs mitään paitsi, että ennen vanhaan säätiedotuksissa oli tapana varoittaa alavilla mailla esiintyvästä hallan vaarasta. Eikös se Belgian seutu ole naapurimaansa Hollannin tavoin aika alavaa aluetta? Täkäläisten kannattaakin varautua ajoissa uutena sääilmiönä Suomesta saapuvaan Halla-ahon vaaraan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit