Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Alavilla mailla Halla-Ahon vaara

On hyvä, että edes Yleisradiossa uskalletaan kritisoida suomalaisten tiedotusvälineiden tapaa uutisoida säästä. Ylen Tampereen aluetoimitus on tarttunut härkää sarvista ja tullut johtopäätökseen, että säätiedotuksissa mellastellaan liiaksi ääri-ilmiöillä. Yliampuvaa adjektiivien käyttöä esiintyy etenkin iltapäivälehdissä pahimman uutispulan sattuessa. Jokaisen syksyn lopulla meitä uhkaavat tappavat pakkaset ja yhtä lailla kevään edetessä luvassa on vähintään kuolettavia helteitä. "Myrskykään ei vain tule, vaan se piinaa, jyllää ja murskaa", Tampereen yleläiset havainnollistavat.

Ja ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, jossain vaiheessa lehdet kääntävät aihepulassaan ennustukset nurinniskoin. Sen luvatun hellekesän sijaan olisikin tulossa sateinen suvi ja talvesta taas ennätyksellisen lauha. Tai päinvastoin - aina aihepulan mukaan.

Valtakunnallisen kanavan meteorologi Terhi Nikkanen toivookin, ettei säätiedotuksissa tai -uutisissa peloteltaisi tai liioiteltaisi. "Otsikoista on mieleen jäänyt viime ajoilta esimerkiksi se, että rankkasateet ovat olleet rangaistus seksihelteistä. Tulee mieleen, että voi ei, tähänkö tämä maailma on mennyt."

Sensaatiohakuisessa tiedottamisessa piilekin vaaransa. Ihmiset eivät enää osaa varautua hirmukeleihin silloin, kun siihen oikeasti olisi aihetta.

Kun siis iltapäivälehdet varoittavat seuraavaksi hirmuhelteestä, hyytävästä ennätyspakkasesta tai Suomea ravisuttelevasta hirmumyrskystä, kyse on todennäköisesti siitä, että Matti Nykänen ei ole eronnut puolisostaan, Tauski vetänyt omaa elämänkumppaniaan turpaan, Johanna Tukiainen sammunut keikalla tai joku missinkonkelo ottanut silikoneja.

Lööppejä ja otsikkoja värkkäävät toimituspäälliköt leikkivät kuitenkin vakavalla asialla. Kun myrsky sitten lopultakin kaataa Suomessa puita ja katkaisee sähköt, se saattaa koskettaa kipeästi monia suomalaisia. Sehän on nähty jo monena vuonna. Luonnonvoimien puristuksissa kovinkin tekstinikkari jää kakkoseksi.

Perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen Jussi Halla-ahon saatua EU-vaalien jälkeen matkalipun Brysseliin, moni miehen vastustaja on päästänyt reippaan riemunkiljaisun. Vihdoinkin syntyperäinen suomalainen on antanut kasvot veronmaksajien rahoilla elävälle maahanmuuttajalle, joka on tuomittu kotimaassaan rikoksesta eikä ota perhettä mukaan uuteen asuinpaikkaansa. "Tässäpä mamu, joka tulee teidän pöytäänne vetämään ruoat ja juomat", ilmaisi asian suomalais-iranilainen stand up -koomikko Ali Jahangiri.

Mitä näillä kahdella asialla, yliampuvilla säätiedotuksilla ja Jussi Halla-ahon vaalimenestyksellä sitten on yhteistä? Ei yhtikäs mitään paitsi, että ennen vanhaan säätiedotuksissa oli tapana varoittaa alavilla mailla esiintyvästä hallan vaarasta. Eikös se Belgian seutu ole naapurimaansa Hollannin tavoin aika alavaa aluetta? Täkäläisten kannattaakin varautua ajoissa uutena sääilmiönä Suomesta saapuvaan Halla-ahon vaaraan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit