Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile   ILEN HAJATELMAT

 

Mielikuvia ja grillausta v-tyyliin

EU-vaalit olivat pitkälti mielikuvavaalit. Siksi äänestysprosenttikin jäi odotetusti taas alhaiseksi. Ne, joita päätöksenteko Brysselin malliin ei kiinnosta, jättivät tyystin äänestämättä, suuri osa muista taas valitsi mielestään edustavimman ehdokkaan Suomen mannekiiniksi Eurooppaan. Alexander Stubbin nostivat ääniharavaksi hänen siisti ja urheilullinen ulkoasunsa sekä hänen monipuolinen ja sujuva kielitaitonsa eikä niinkään kokoomuslaisuus.

En voinut välttyä kuulemasta torikahvilassa kahden eläkeläismummon keskustelua vaalien alla. Heidän mielestään Suomen nuoriso on vieraantunut politiikasta. Heidän mukaansa nuoret äänestävät vaaleissa aina ehdokasta, joka on parhaimman näköinen. Lisäksi kepulaiset ovat tarkoituksellisesti hämärtäneet aatteellisia lähtökohtiaan muuttamalla nimensä Suomen Keskustaksi. "Vanha Maalaisliitto olisi ollut parempi ja paljon kuvaavampi", toinen keskustelijoista havainnollisti. "Nyt nuoret luulevat äänestävänsä näitä city-juppeja, vai mitä ne ovat, eivätkä tajua, että eiväthän ne lainkaan aja meidän kaupungissa asuvien eläkeläisten etuja!" Olen mummojen kanssa samaa mieltä ainoastaan ensimmäisestä väittämästä, ja siinäkin hyvin varauksellisesti.

Edustuskelpoisuus on toki tärkeää maailmalla, ja siinä me suomalaiset olemme toki petranneet paljon, vaikka esimerkiksi urheilutähtien urvahtelut ulkomaalaisille toimittajille naurattavatkin yhä. Jääkiekkoilija Petri Kontiolan englanninkieliset "En tiedä" -vastaukset ehtivät saavuttaa YouTubessa jo samanlaisen legandaarisen statuksen kuin Kimi Räikkösen vessassakäyntikommentti, kunnes mies pyysi tshekkiläiseltä naistoimittajalta anteeksi käytöstään ja selitti vastausten menneen puhtaasti turhautumisen piikkiin.

Kyllähän kansainväliset urheilutähtemme nykyään jo kieliä osaavat, mutta ulkomaalaisten urheillutoimittajien kysymykset ovat välillä yhtä pinnallisia kuin omiemmekin. Siinä missä vastausten, voisi myös kysymysten arsenaalia hieman laajentaa. Kaikkein naurettavimpia episodissa olivatkin ne suomalaiset urheilutoimittajat, jotka ylpeilivät Kontiolan "tylyttäneen" tshekkitoimittajaa.

Mitä tulee vielä EU-vaaleihin, ehdokkaissa oli kyllä kaiken maailman räpeltäjiä joukossa. Yle haastatteli kaikkia ehdokkaita Meppigalleriassaan ja takasi jokaiselle vähintään neljä minuuttia haastatteluaikaa. Yhteen valinnaiseen kysymykseen ehdokkaan piti vastata valitsemallaan vieraalla kielellä. Jos joillekin ehdokkaille tuotti vaikeuksia tuo vieraalla kielellä vastaaminen, niin kyllä näytti tuottavan omalla kotimaisellakin vastaaminen. Osa ei osannut edes kertoa, miksi oli yleensä asettunut ehdokkaaksi. Ehdokkaiden haastattelut ovat nähtävissä vielä Ylen Areenassa ja parhaat palat YouTubessa hakusanalla Meidän Mepit.

+++ +++ ++++

Stand up -komiikan räävittömäksi pikkuserkuksi luonnehdittu roastaus tekee hiljalleen tuloaan Suomeen. Jenkeissä äärimmäisen suosion saavuttanut komediamuoto perustuu siihen, että joku nimekäs, mutta kovanahkainen julkkis asettuu yleisön eteen ystäviensä ja julkkiskollegoidensa pilkattavaksi. Pilkka en ehkäpä vielä liian lievä ilmaus - kyse on pikemminkin pahimman alatyylin v-sanallisesta tykityksestä, jossa mikään edes yksityiselämän puolelta ei ole pyhää. Suomeksi roastaus tarkoittanee jonkin sortin grillaamista elävältä.

Näyttelijä Ilari Johansson teki jo lajityypin tunnusteluja televisiossa, mutta nyt roastauksen yhtenä puuhamiehenä toimii talousrikollisuuden lavahuumoriin vaihtanut, lihavanpulskea Miika Pettersson. Hän jyrähtää, että stand up ja siinä imussa roastaus on keskittynyt liiaksi yhden miehen, Sami Hedbergin Showhouse-yrityksen ympärille. Pettersson on itse Suomen Komiikkateollisuuden palveluksessa, joka taas järjestää roast-iltoja helsinkiläisessä ravintolateatteri Apollossa Showhousen kieltäydyttyä niistä. Pettersson vertaa Hedbergin ja Showhousen toimintaa syöpäkasvaimeen. Rajusti sanottu, mutta kuuluu roastauksen tyyliin.

Viime viikonloppuna Apollon lavalla grillattavana oli persujen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen. Parhaat kylkipalat ritilältä ovat varmaan jo netissä nähtävissä. Pelkäänpä pahoin, ettei yksikään ohjelmassa lausutuista herjoista kerta kaikkiaan kestäisi päivänvaloa Omalähiön kaltaisessa asiallisessa lehdessä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit