Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


ile ILEN HAJATELMAT

Kyll määki Turuus!

Tuli kutsu kiertohaasteeseen, jossa tiedusteltiin kymmentä kaikkien aikojen vaikuttavinta musiikkikappaletta elämässä. Olisi pitänyt vastata sähköisesti ja lähettää kutsut kymmenelle kaverille. En jaksanut, joten lista tulee tässä. En tiedä, mikä tällaisten kyselyjen syvempi tarkoitusperä on, mutta varmaankin ne kertovat jotain laatijastaan - tai paljastavat hänestä salattuja tai naurettavia piirteitä. Päätelkää itse.

1) Marion Rung: Tipi-tii
Olin kolmen vanha, kun Marion esitti tämän kappaleen euroviisuissa ja sijoittui upeasti seitsemänneksi. Tarttuva kappale jäi heti pikku-Ilen mieleen. Iki-ihana esittäjäkin oli tuolloin vasta 16-vuotias.

2) Tapani Kansa: Eloise
1960-luvun lopun miehinen mahtiääni. Kun muut jäivät itkemään Delilahin kohtaloa tai olemaan itkemättä lauantaina, eläytyneesti tulkittu Eloise viitoitti musiikkimakuani rankemman rockin suuntaan.

3) Irwin Goodman: St. Pauli ja Reeperbahn
Saksassa asunut isoveljeni toi levyn faijalle isänpäivälahjaksi, ja mutsi yritti piilottaa kiekon. Myöhemmin tutustuimme Hampurin ykkösmestoihin paikan päällä. Äidille ei tällä kertaa kerrottu.

4) Alice Cooper: School´s Out
Ensimmäinen tajunnan räjäyttänyt rock-biisi. Myös ensimmäinen single-hankintani.

5) David Bowie: Starman
Elämäni toinen single-hankinta. Rakkaus Bowien musiikkiin ei ole kuollut vieläkään. Lahden Uimaseurassa puolet kundeista leikkasi itselleen keittiösaksilla päältä lyhyen, mutta takaa pitkäksi jätetyn Ziggy Stardust -kuontalon.

6) Deep Purple: Smoke On The Water
Jokaisen soitinmyyjän kauhukappale: teinipoika tulee räpläämään ensimmäistä sähkökitaraansa ja yrittää loihtia esiin klassisen riffin. Kaikkien rock-biisien isoäiti!

7) Nazareth: Bad Bad Boy
Skottibändi nosti hevi-musiikin uusiin ulottuvuuksiin. Älppäri Razamanaz, jonka B-puolelta kappale löytyy, oli räjäyttävä kuuntelukokemus Lahden musiikkikirjastossa. Levyn tuotti Deep Purplen basistivelho Roger Glover.

8) Procol Harum: A Salty Dog
Proge ja klassinen musiikki viehättivät nuorena ja yhä edelleen. Osansa oli varmasti myös lyhyeksi jääneellä pianonsoittoharrastuksellani. Yksi maailman parhaista bändeistä, jonka rumpalin aggressiivinen soittotyyli herätti heti huomiota.

9) Hector: Ake, Make, Pera ja mä
Osallistuvien ja kantaaottavien kappaleiden jälkeen Suomen David Bowie iski kultasuoneen suomenkielisen rock-musiikin mullistaneella hitillä. Ei jätä nykypäivänä ketään edes karaokessa kylmäksi.

10) Van Halen: Jump
Hevi pomppasi jälleen uudelle tasolle. Aamunavausbiisini toimitussihteerinä OK-lehdessä puoli yhdeksän aikaan - täysillä soitettuna - kunnes naapurihuoneessa istunut Kotilieden toimittaja saapui vapisevana työhuoneeseeni ja pyysi lopettamaan "toistuvan möykän".

Sain jälleen kunnian osallistua Lahden Elokolon virkistysleirille, joka järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti Hollolassa. Yhdistys, jonka toimipaikka sijaitsee osoitteessa Vuorikatu 14, pitää huolta vähävaraisista ja muutenkin syrjätymisen vaarassa olevista erilaisilla aktiviteeteilla, kuten ilmaisella ruokajaolla joka keskiviikko. Yhdistyksen tiloissa on tarjolla myös arkipäivisin halpaa kahvia, edullisia lounaita tiistaisin ja torstaisin sekä mahdolisuus lehtien lukemiseen sekä tietokoneen käyttöön. Vuosittaisilla kevät- ja kesäleireillä tutustutaan muualla Suomessa toimivien Elokolojen ihmisiin.

Tänä vuonna lahtelaisten lisäksi leirillä oli hollolalaisia, nastolalaisia, pirkkalalaisia, hämeenkyröläisiä ja turkulaisia Elokolon-kävijöitä. Lahdesta erityisesti Liipola oli hyvin edustettuna. Muun muassa musiikkipuolesta huolehtivat liipolalaisille tutut veijarit Pasi ja Jyrki.

Huumoripuolen potti meni kuitenkin tällä kertaa ylivoimaisesti Turkuun. Mainiota itseironiaa osoittaen Aurajoen rannalta tulleet kertoivat iltarientojen vitsiosuudessa tuoreimman Matti ja Teppo -jutun.

Muusikkoveljekset olivat lähteneet markkinoille Tampereelle myymään lammasta. Ylöjärven suunnasta paikalle tullut isäntä tutki pitkään kaupan olevaa eläintä, kunnes totesi, että siinä täytyy olla jotain vikaa.
- Eihän tää edes määi, mies virkkoi.
Siihen Ruohosen veljekset yhteen ääneen:
- Kyll määki Turuus!

 


Kolumnistin muut kolumnit