Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Harrastepesissarja pyörähtää käyntiin toukokuussa

Kesän mukana alkavat kesälajien sarjat. Lahdessa ei olla pelattu pesäpalloa SM-tasolla viiteen vuosikymmeneen, mutta harrastepesis porskuttaa yhä perinteikkäässä pesäpallokaupungissa. Lahden Mailaveikkojen alainen harrastepesissarja kasaa tänäkin kesänä yhteen kahdeksan joukkueellista pesäpallon harrastajia.

 - Vaikka kyseessä on Lahden alueen sarja, on mukana joukkueet myös Asiakkalasta ja Kärkölästä. Joukkueen sisällä pelaa toki muitakin kuin päijät-hämäläisiä, harrastepesiksen vastuuhenkilö, Ursan Tiikereitä edustava Marja Kouki kertoo
Harrastepesiskausi jakaantuu karkeasti kolmeen osaan: alkusarjaan, ylenpään ja alenpaan jatkosarjaan sekä finaalipeleihin. Alkusarja pistetään käyntiin toukokuun lopulla ja se päättyy juhannukseen.

 - Tämän vuoden alkusarjassa jokainen joukkue kohtaa toisensa kerran, Kouki kertoo.

Pesis
Kesällä 2012 harrastepesäpalloiltiin näin aurinkoisessa säässä. Vastakkain pelasivat Toivola ja LauPa.

Jatkosarjat pelataan pahimpien lomakiireiden helpotettua, eli heinäkuun viimeisestä viikosta alkaen. Alkukesän ensimmäiset kaksi viikkoa sarjaa pelataan Salinkallion koulun kentällä ja loppukesä kamppaillaan Tiirismaalla. Neljä parasta joukkuetta ratkovat lopulta paremmuutensa Kisapuistossa elokuun lopulla.

2000-luvun vaihteessa harrastepesistä otteli Lahden alueella lähes 20 joukkuetta. Kilpa- ja harrastesarjaa pelattiin aina viime kesään asti, mutta nykyisellä joukkueiden määrällä sarjoja on vain yksi. Joukkueet ovat aina olleet sekajoukkueita.

 - Jokaisessa joukkueessa tulee olla vähintään kaksi naispelaajaa, Kouki kertoo sarjan naiskiintiöstä.

Koukin mukaan sarjan tason kovuus on tullut monelle uudelle kokeilijalle pienoisena yllätyksenä. Koukin mielestä sarjan tasoa ei kuitenkaan kannata varsinkaan ensimmäisenä kesänä pelästyä, sillä harjoittelemalla ja pelaamalla oppii.

- Tietysti kova taso saattaa nostaa mukaanlähtemisen kynnystä joillekin, mutta itse kannustan ainakin kokeilemaan.

Koska kyseessä on harrasteurheilu, pitää joukkeuden osallistua myös tuomarointiin tavalla tai toisella.

 - Meillä on välillä pieniä haasteita saada pelaajat innostumaan vielä tuomaroinnistakin, mutta harrasteurheilussa pitää pystyä hieman venymään. Tuomarointeja osuu esimerkiksi tälle kesälle noin kuusi tai seitsemän per tuomari.

Aivan ummikkona pilliä ei tarvitse suuhun pistää, sillä harrastepesiksen vetäjätaho järjestää myös tuomarikoulutusta siitä kiinnostuneille.

Uusia pelaajia kaivataan

Joukkueiden toimintatavoissa on eroa harrastepesiksessäkin. Jotkut joukkueet eivät harjoittele ollenkaan, mutta esimerkiksi Ursan Tiikerit treenaavat kerran viikossa. Koukin mukaan paras tapa selvittää onko taso ja tunnelma itselle sopiva on tulla harjoituksiin kokeilemaan. Tälle kesälle ei enää todennäköisesti mahdu uusia joukkueita, mutta Kouki kertoo tietävänsä parikin joukkuetta, jotka kaipaisivat lisää pelaajia. Joukkueissa pitää minimissään olla yhdeksän pelaajaa ja lisäksi jokerit, mutta Koukin mukaan toimivuuden varmistamiseksi pelaajia saisi ringissä olla huomatavasti enemmän.

 - Ihmisillä on kesällä muitakin menoja kuin harrastepesis, joten aina eivät kaikki pääse paikalle. Sen takia esimerkiksi meillä on Ursan Tiikereiden ringissä lähes 20 pelaajaa. Jos haluaa harrastaa lajia, mutta ei ole valmis sitoutumaan kokovuotiseen rankkaan ralliin, niin harrastepesis on oiva vaihtoehto.

Entäs Koukin oma pesäpallotausta? Hänpä ei ole koskaan pelannut pesäpalloa juniorijoukkueessa. Silti Tiirismaan koulun liikunnanopettaja ja kovana pesäpallomiehenä tunnettu Heikki Laine näki Koukissa yläasteikäisenä pesäpalloon soveltuvia ominaisuuksia.

 - Olin silloin nopea, ja Laine sanoi, että kaiken muun minulle voi opettaa.

Kouki kävi kokeilemassa lajia, mutta tuolloin touhu tuntui liian totiselta ja laji jäi hetkellisesti.

 - Päädyin myöhemmin Lahden Mailaveikkojen toimistolle työharjoitteluun, josta lähdin ohjaamaan pesiskouluja kesäksi, jonka jälkeen pääsin vuosien päästä valmentajapuolelle.

Kouki kävi välillä myös Espoossa, jossa hän pelasi naisten joukkueessa pari vuotta. Nyt hän on asunut taas neljä vuotta Lahdessa ja on takaisin lahtelaisen harrastepesiksen parissa - eikä loppua näy.

Harrastepesiksestä voi lukea lisää Lahden Mailaveikkojen sivuilta osoitteessa www.lahdenmailaveikot.fi/harrastepesis. Sivuilta löytyy myös kaikkien joukkueiden vastuuhenkilöiden yhteystiedot, joihin yhteyden ottamalla on mahdollista päästä kokeilemaan harrastepesistä.

Mikko Blomberg

 


Ajankohtaista -arkisto