Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Harrastepesissarja pyörähtää käyntiin toukokuussa

Kesän mukana alkavat kesälajien sarjat. Lahdessa ei olla pelattu pesäpalloa SM-tasolla viiteen vuosikymmeneen, mutta harrastepesis porskuttaa yhä perinteikkäässä pesäpallokaupungissa. Lahden Mailaveikkojen alainen harrastepesissarja kasaa tänäkin kesänä yhteen kahdeksan joukkueellista pesäpallon harrastajia.

 - Vaikka kyseessä on Lahden alueen sarja, on mukana joukkueet myös Asiakkalasta ja Kärkölästä. Joukkueen sisällä pelaa toki muitakin kuin päijät-hämäläisiä, harrastepesiksen vastuuhenkilö, Ursan Tiikereitä edustava Marja Kouki kertoo
Harrastepesiskausi jakaantuu karkeasti kolmeen osaan: alkusarjaan, ylenpään ja alenpaan jatkosarjaan sekä finaalipeleihin. Alkusarja pistetään käyntiin toukokuun lopulla ja se päättyy juhannukseen.

 - Tämän vuoden alkusarjassa jokainen joukkue kohtaa toisensa kerran, Kouki kertoo.

Pesis
Kesällä 2012 harrastepesäpalloiltiin näin aurinkoisessa säässä. Vastakkain pelasivat Toivola ja LauPa.

Jatkosarjat pelataan pahimpien lomakiireiden helpotettua, eli heinäkuun viimeisestä viikosta alkaen. Alkukesän ensimmäiset kaksi viikkoa sarjaa pelataan Salinkallion koulun kentällä ja loppukesä kamppaillaan Tiirismaalla. Neljä parasta joukkuetta ratkovat lopulta paremmuutensa Kisapuistossa elokuun lopulla.

2000-luvun vaihteessa harrastepesistä otteli Lahden alueella lähes 20 joukkuetta. Kilpa- ja harrastesarjaa pelattiin aina viime kesään asti, mutta nykyisellä joukkueiden määrällä sarjoja on vain yksi. Joukkueet ovat aina olleet sekajoukkueita.

 - Jokaisessa joukkueessa tulee olla vähintään kaksi naispelaajaa, Kouki kertoo sarjan naiskiintiöstä.

Koukin mukaan sarjan tason kovuus on tullut monelle uudelle kokeilijalle pienoisena yllätyksenä. Koukin mielestä sarjan tasoa ei kuitenkaan kannata varsinkaan ensimmäisenä kesänä pelästyä, sillä harjoittelemalla ja pelaamalla oppii.

- Tietysti kova taso saattaa nostaa mukaanlähtemisen kynnystä joillekin, mutta itse kannustan ainakin kokeilemaan.

Koska kyseessä on harrasteurheilu, pitää joukkeuden osallistua myös tuomarointiin tavalla tai toisella.

 - Meillä on välillä pieniä haasteita saada pelaajat innostumaan vielä tuomaroinnistakin, mutta harrasteurheilussa pitää pystyä hieman venymään. Tuomarointeja osuu esimerkiksi tälle kesälle noin kuusi tai seitsemän per tuomari.

Aivan ummikkona pilliä ei tarvitse suuhun pistää, sillä harrastepesiksen vetäjätaho järjestää myös tuomarikoulutusta siitä kiinnostuneille.

Uusia pelaajia kaivataan

Joukkueiden toimintatavoissa on eroa harrastepesiksessäkin. Jotkut joukkueet eivät harjoittele ollenkaan, mutta esimerkiksi Ursan Tiikerit treenaavat kerran viikossa. Koukin mukaan paras tapa selvittää onko taso ja tunnelma itselle sopiva on tulla harjoituksiin kokeilemaan. Tälle kesälle ei enää todennäköisesti mahdu uusia joukkueita, mutta Kouki kertoo tietävänsä parikin joukkuetta, jotka kaipaisivat lisää pelaajia. Joukkueissa pitää minimissään olla yhdeksän pelaajaa ja lisäksi jokerit, mutta Koukin mukaan toimivuuden varmistamiseksi pelaajia saisi ringissä olla huomatavasti enemmän.

 - Ihmisillä on kesällä muitakin menoja kuin harrastepesis, joten aina eivät kaikki pääse paikalle. Sen takia esimerkiksi meillä on Ursan Tiikereiden ringissä lähes 20 pelaajaa. Jos haluaa harrastaa lajia, mutta ei ole valmis sitoutumaan kokovuotiseen rankkaan ralliin, niin harrastepesis on oiva vaihtoehto.

Entäs Koukin oma pesäpallotausta? Hänpä ei ole koskaan pelannut pesäpalloa juniorijoukkueessa. Silti Tiirismaan koulun liikunnanopettaja ja kovana pesäpallomiehenä tunnettu Heikki Laine näki Koukissa yläasteikäisenä pesäpalloon soveltuvia ominaisuuksia.

 - Olin silloin nopea, ja Laine sanoi, että kaiken muun minulle voi opettaa.

Kouki kävi kokeilemassa lajia, mutta tuolloin touhu tuntui liian totiselta ja laji jäi hetkellisesti.

 - Päädyin myöhemmin Lahden Mailaveikkojen toimistolle työharjoitteluun, josta lähdin ohjaamaan pesiskouluja kesäksi, jonka jälkeen pääsin vuosien päästä valmentajapuolelle.

Kouki kävi välillä myös Espoossa, jossa hän pelasi naisten joukkueessa pari vuotta. Nyt hän on asunut taas neljä vuotta Lahdessa ja on takaisin lahtelaisen harrastepesiksen parissa - eikä loppua näy.

Harrastepesiksestä voi lukea lisää Lahden Mailaveikkojen sivuilta osoitteessa www.lahdenmailaveikot.fi/harrastepesis. Sivuilta löytyy myös kaikkien joukkueiden vastuuhenkilöiden yhteystiedot, joihin yhteyden ottamalla on mahdollista päästä kokeilemaan harrastepesistä.

Mikko Blomberg

 


Ajankohtaista -arkisto