Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Turot

Turo´s Hevi Geeltä ilmestyi uusi levy -
Yhden Tähden Tähden

Lahtelainen rockyhtye Turo´s Hevi Gee julkaisi huhtikuussa uuden levynsä "Yhden tähden tähden". Ensi vuonna 30 vuotis taivaltaan juhliva lahtelaisryhmä on jaksanut tehdä omaa juttuaan tyylikkäästi ja tummat puvut päällä, hattu päässä ja aurinkolasit silmillä on paahdettu Suomea ristiin ja rastiin. Bändissä on ehtinyt olla laulajia Laukkasen Harasta, Rautiaisen Ranesta aina nykylaulajaan Piiroisen Janneen. Tuurajana lauluhommissa on ollut aikoinaan myös Rautavan Juuso sadan keikan verran kolmen vuoden aikana.

Bändin keikkavauhti on vaihdellut 60-100 välillä ja nyt julkaistiin uutta materiaalia sitten v.2010. Uudella levyllä lahtelaisen huumoriryhmän käsittelyyn ovat päässeet,mm. Nazareth, Poju, Jore Marjaranta, Anssi Kela, Neljä Ruusua ja Harry Belafonte. Omia sävellyksiä levyltä löytyy neljän biisin verran: Salakaataja, Solifferimies, Joku kantri ja Vouti. Albumi on musiikkipuoleltaan hyvinkin monipuolinen, on rock´n & rollia, reggaeta, countrya sekä Karibialaisia rytmejä tuttuun Turo- tyyliin. Virallisesti levyjulkkaribileet pidetään lauantaina 19.4. Lahdessa Ravintola Onnenpäivissä Mukkulassa.

Edellisestä levystä ehti kului lähes 3,5 vuotta? Miksi niin kauan, Turo´s Hevi Geen laulaja Janne Piiroinen?
-Aina pitää olla aikaa kypsytellä ideoita ja etsiä sopivia biisejä ja tehdä tekstejä niihin kaikessa rauhassa. Osa ajasta meni myös sairastellessa. Aloitettiinhan me tämän levyn suunnittelu jo v.2012 loppupuolella ja alkuvuodesta 2013 tehtiin kaksi kappaletta, eli Poika on päässyt pubiin sekä Windows kaatuu, joista tehtiin myös videotkin You Tubeen.

Missä levy tehtiin?
-Salmen Kujan studiossa Kujalandiassa levyä tehtiin joulukuussa 2013. Kaikki biisit oli valmiina studioon mentäessä. Tällä kertaa mentiin pois mukavuusalueelta ja tehtiin pitkää päivää. Kolmessa päivässä tuli valmista. Turo´s Hevi Gee on tiukka paketti ja kaikki tekee hommansa.Toki pitkin 2013 vuotta biisejä mietittiin ja tehtiin niihin tekstejä ja haettiin lupia.Hyvin tyytyväisiä levyyn ollaan, totta kai.

Saitteko luvat kaikkiin biiseihin mitä olisitte halunneet tehdä?
-Neljään biisin ei saatu käännöslupia, esim. Tuuliviiri- biisin meidän versioon rekka-aiheiseen biisiin "Tuulihöylä" ei lupia saatu. Meille ilmoitettiin, että vuodessa myönnetään yksi lupa/maa, ja me ei sitä lupaa saatu. Ilmeisesti Espanjassa joku on halunnut sen tehdä, ja sille lupa oli myönnetty. Lupakäytäntö on muuttunut tiukemmaksi vuosikymmenten aikaan myös uudelleen sanoitusten suhteen.

Mikä levyn kappaleista sulle kolahtaa eniten ja miksi?
-Meistä tuli naapureita miellyttää eniten, ennen kaikkea tekstin takia.Koulukavereista ja nuorten tulevaisuuden suunnitelmista kertova Anssi Kelan 1972- kappaleessa oli hyvä runko Turo´s Hevi Geelle käsitellä samaa aihetta alkuperäistä poikkeavasta perspektiivistä. Kouluaikoinani oli runsaasti poikkeavuutta ja kun nuorena tuntuu kaikki ovet olevan avoinna, niin monelle ikäiselleni Ruotsi oli ihanuuksien ihmemaa, ja moni sinne muuttikin, mutta suurin osa vain uhosi muuttavansa.
Kävin itse vilkaisemassa tuota "ihmemaata" vuonna 1984, sillä sisko ja velipoika asuivat silloin Tukholmassa, ja pelkästään kaupunkia ympäröivät moottoritiet olivat teiniklopin silmissä vaikuttavia Helsinki - Järvenpää tynkämotariin verrattuna. Kun osa muuttaneista palasi vuosien jälkeen kotiseudulle, jotkut päätyivät uhoajien kanssa naapureiksi ja siitä syntyi paljon tylyä kohtalotoverikomiikkaa, joskus täyttä ymmärrystä vailla. Mutta tylytkin kohtalotoverit voivat morjestella ja lainata tohveleita. Aiheessa yhdistyvät 80- luvun lahtelaisuus, muuttoliike, koulumuistot, omaleimainen naapurisopu, jotka sekoittuvat fiktiivisten henkilöiden sanoihin ja tekoihin, sillä emme tunne ainuttakaan kappaleessa mainitun nimistä henkilöä.

Keväällä 2013 ilmestyi radiosinkkuna ja Youtube- videona "Poika on päässyt pubiin"(Pojun Poika saunoo) sekä Windows kaatuu(Jore Marjarannan Haaveet kaatuu).
-Ensin mainitussa Turo´s Hevi Gee tarjoaa isällisen ohjeistuksen 18 ikävuoden kynnyksellä kärvistelevälle pojalle, jolle pubin oven avautuminen on nirvana. Joillain kun on tapana kulkea porttikiellon kautta voittoon, mutta kun käyttäytymissäännöt on opittu, voi hyvällä käytöksellä päästä aina kantamiestenklubiin asti.
Windows kaatuu-kappaleen idea syntyi vilpittömästi kompuutteri-errorista ajatuksella, että se mikä ei toimi eikä säksätä, se pullauttaa patin otsaan. Kun tietokoneen käyttöjärjestelmä menee nurin, haaveet kaatuu, ingen vinner, moni kärsii, ja yleensä tietokoneen käyttäjä kärsii eniten. Kappale on ainoa yhteiskunnallisen sanoman, varsinkin tietoyhteiskunnallisen sanoman, sisältävä ralli, jonka vaikutukset tietävät kaikki juniorista lapsenlikkaan ja mummosta vaariin.

Mikä on ollut sulle mieleenjäävin keikkareissu Turojen kanssa?
-Oltiin Pyhäjoen kunnassa Ruukissa keikalla Pohjois-Pohjanmaalla. Istuttiin ennen keikkaa takahuoneessa, kun kuului jysähdys ja takahuoneessa istuessani tuli sellainen paineaalto, että meikäläisen painon alla tuoli nousi ilmaan. Katsottiin ikkunasta ulos ja missään ei näkynyt savua eikä tulta. Oltiin, mitä ihmettä tapahtuu.
Aloitettiin keikka, saatiin setti melkein loppuun, kun poliisit tuli paikan päälle keskeyttämään meidän keikan ja tyhjentämään ravintolan yleisöstä. Tien toisella puolella olikin sitten pihat täynnä palokuntaa ja poliiseja. Ei me tajuttu mitä ihmettä oikein oli tapahtunut. Kiinteistöhuoltoyhtiön korjaamotilassa joku kaasupullo oli jäänyt auki vuotamaan. Kaveri oli mennyt tilaan ja sytyttänyt tupakan niin jysähdys oli valmis. Onneksi se kaveri jäi kuitenkin henkiin. Se tila missä räjähti oli onneksi toiseen suuntaan kuin missä ravintola oli.

Minkä takia yleisön kannattaa tulla katsomaan Turoja keikaille?
-Bändi on helvetin hyvässä iskussa ja kondiksessa. Huumori on meidän lajimme. Aina tulee hyvä keikka ja show.

Entä tulevaisuus? Keikkoja tietenkin tehdään, mutta mitä muuta on luvassa lähitulevaisuudessa?
-Ensi vuoden pääetappi on 30 -vuotisjuhla. Siihen liittyy sellainenkin juttu, että Turo´s Hevi Gee ei lopeta koskaan. Ne jotka tykkää orkesterista se on siunaus ja niille jotka eivät tykkää, se on niille painajainen. Asian tiimoilta järjestetään juhlakonsertti, johon tullaan satsaamaan v.2015. Ensi vuosi on Turo´s Hevi Geen vuosi.

Teksti: Vesa Kontiainen

 


Ajankohtaista -arkisto