Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 
Listoja ja mielikuvia

Ihmiset rakastavat laatia erilaisia listoja - ja yhtä lailla väitellä niiden sisällöstä. Taloustutkimus Oy on pannut jälleen Suomen kaupungit paremmuusjärjestykseen niihin liittyvien mielikuvien mukaan. Lista maamme vetovoimaisimmista asuinpaikoista näyttää seuraavalta: 1) Tampere, 2) Helsinki, 3) Jyväskylä, 4) Turku, 5) Espoo, 6) Kuopio, 7) Oulu, 8) Hämeenlinna, 9) Porvoo ja 10) Naantali.

Lopputulos on pitkälti odotetunlainen. Tamperetta olisin itsekin äänestänyt ykköseksi, ja nyt siis puhutaan puhtaasti mielikuvaan pohjautuvasta päätöksestä. Manse on juuri sopivankokoinen, omaleimainen tukikohta veden ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä, ja sen sydän sykkii vahvasti kulttuurille, rock-muusiikille ja jääkiekolle. Sieltä löytyy myös monien mielestä Suomen parhaimman näköiset naiset.

Pääkaupunki Helsingin ja Suomen kansainvälisimmän kaupungin, Turun sijoitus ovat myös täysin oikeutettuja. Mutta mitä tekee listalla Espoo, joka ei ole perinteisen käsityksen mukaan edes kunnon kaupunki, vaan kokoelma erilleen heiteltyjä liitosalueita. Tapiolan puutarhakaupunginosassa on luonnetta, mutta itse Espoon keskus sijaitsee keskellä peltoa. Julkinen liikenne kaupungin sisällä toimii onnettomasti, joten oma auto on alueella asuvalle lähes välttämätön. Vesipuisto Serenako on kerännyt kyselyssä lapsiperheiden äänet? Kolmanneksi sijoittunut Jyväskylä miellettiin lapsille parhaaksi kasvuympäristöksi, vaikka rikollisuus on nostanut kaupungissa voimakkaasti päätään. Porvoo ja Naantali ovat taas puhtaasti kesäkaupunkeja, jotka vajoavat syksyllä syvään talviuneen.

Huomionarvoista on myös Lahden sijoitus. Me emme mahtuneet kärkikymmenikköön, vaan sijoitus oli harmillisesti yhdestoista. Takapakkia on edelliseen kyselyyn pari pykälää. Ehkä vilkas paikallisliikenne oikoradalla on vaikuttanut niin, että Lahti mielletään jo osaksi Suur-Helsinkiä. Jos hämeenlinnalaisille puolestaan vihjaisisi, että he kuuluvat kohta Suur-Tampereeseen, heimosota olisi valmis. Että se näistä mielikuvista.

+ + + + + + + + +

Amerikkalainen nettisivusto Buzz Feed on puolestaan listannut 42 suomalaisherkkua, joita ilman ei tule toimeen. Merkille pantavinta on listan laatijan kansallisuus. Tabatha Leggett on britti, mutta näyttää perehtyneen hyvin suomalaiseen ruokakulttuuriin. Ja tässäpä lista: 1) Leipäjuusto lakkahillolla, 2) Puolukkavispipuuro, 3) Mustikkapiirakka, 4) Lohikeitto, 5) Kaalikääryleet, 6) Hernekeitto, 7) Kaalilaatikko, 8) Sultsinat, 9) Piparkakut, 10) Kalakukko, 11) Perunarieska, 12) Porkkanalaatikko, 13) Rosolli, 14) Karjalanpiirakat, 15) Nakkikastike, 16) Omenalörtsyt, 17) Paistetut silakat, 18) Kalakeitto, 19) Marjakiisseli, 20) Korvapuustit, 21) Riisipuuro, 22) Pyttipannu, 23) Lakkatäytekakku, 24) Lihapullat, 25) Pannukakku, 26) Lanttulaatikko, 27) Mämmi, 28) Mustamakkara, 29) Ruisleipä, 30) Mannapuuro, 31) Karjalanpaisti, 32) Hapanimelä perunalaatikko, 33) Merimiespihvit, 34) Puolukkapiirakka, 35) Omenapiirakka, 36) Hanna-tädin kakut, 37) Valkosipulikeitto, 38) Mustikkapullat, 39) Korvasienimuhennos, 40) Bostonkakku, 41) Graavilohi ja 42) Joulutortut.

Loistavia ruokia kaikki, joista ainoastaan valkosipulikeitto tuntuu suomalaiseen perinteeseen hieman vieraalta. Joka tapauksessa kaikki ruokalajit pitävät pintansa kansainvälisessä vertailussa, jos ne vaan valmistetaan taidolla ja rakkaudella. Suomalaistoimittajilla on ollut ikävä tapa tarjota maassamme vieraileville julkkiskokeille kyseisten ruokien einesversioita. Olen varma, että melkein jokainen listan herkuista kelpaisi vaikkapa Anthoný Bourdainille, joka on nimenomaan kotiruoan, erityisesti keittojen, possun ja veriruokien ystävä.

+ + + + + + + + +

Seuraava lista ei ole paremmuuslista, mutta lista kuitenkin. Toimittajien ammattijulkaisu Journalisti kyseli 23 suomalaismedialta kantaa sukupuolineutraaliin avioliittolakiin. Tiedotusvälineistä enemmistö, 14 ilmoitti kannattavansa esitystä tasa-arvoisesta avioliittolaista: Helsingin Sanomat, Iltalehti, Aamulehti, Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Karjalainen, Ilkka, Etelä-Suomen Sanomat, Lapin Kansa, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat. Virallista kantaa eivät ottaneet Yleisradio, MTV, Maaseudun Tulevaisuus, Seura, Apu eikä Suomen Kuvalehti. "Emme valitse puolia, vaan kerromme asioista journalistisin periaattein eri osapuolia kuunnellen", Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro selitti lehtensä päätöstä. MTV:n uutistoimituksen vastaava päätoimittaja, Merja Ylä-Anttila kertoi kuitenkin henkilökohtaisen mielipiteensä: "Kysymystä voi verrata vaikkapa 1800-luvun keskusteluun siitä, voiko nainen äänestää ja onko naisella sielu."

Kyselyyn vastaamasta kieltäytyivät totaalisesti Ilta-Sanomat, Satakunnan Kansa ja Hufvudstadsbladet. Mistä vaiteliaisuus oikein kertoo? Pelkäävätkö lehdet mahdollista levikin laskua kannanoton vuoksi vai eikö kyselyn tehnyttä, alan ammattiliiton omaa lehteä arvosteta tarpeeksi. Siinäkin taas riittäisi jollekin mielikuvakonsultille työmaata kerrakseen.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit