Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 
Listoja ja mielikuvia

Ihmiset rakastavat laatia erilaisia listoja - ja yhtä lailla väitellä niiden sisällöstä. Taloustutkimus Oy on pannut jälleen Suomen kaupungit paremmuusjärjestykseen niihin liittyvien mielikuvien mukaan. Lista maamme vetovoimaisimmista asuinpaikoista näyttää seuraavalta: 1) Tampere, 2) Helsinki, 3) Jyväskylä, 4) Turku, 5) Espoo, 6) Kuopio, 7) Oulu, 8) Hämeenlinna, 9) Porvoo ja 10) Naantali.

Lopputulos on pitkälti odotetunlainen. Tamperetta olisin itsekin äänestänyt ykköseksi, ja nyt siis puhutaan puhtaasti mielikuvaan pohjautuvasta päätöksestä. Manse on juuri sopivankokoinen, omaleimainen tukikohta veden ja hyvien liikenneyhteyksien äärellä, ja sen sydän sykkii vahvasti kulttuurille, rock-muusiikille ja jääkiekolle. Sieltä löytyy myös monien mielestä Suomen parhaimman näköiset naiset.

Pääkaupunki Helsingin ja Suomen kansainvälisimmän kaupungin, Turun sijoitus ovat myös täysin oikeutettuja. Mutta mitä tekee listalla Espoo, joka ei ole perinteisen käsityksen mukaan edes kunnon kaupunki, vaan kokoelma erilleen heiteltyjä liitosalueita. Tapiolan puutarhakaupunginosassa on luonnetta, mutta itse Espoon keskus sijaitsee keskellä peltoa. Julkinen liikenne kaupungin sisällä toimii onnettomasti, joten oma auto on alueella asuvalle lähes välttämätön. Vesipuisto Serenako on kerännyt kyselyssä lapsiperheiden äänet? Kolmanneksi sijoittunut Jyväskylä miellettiin lapsille parhaaksi kasvuympäristöksi, vaikka rikollisuus on nostanut kaupungissa voimakkaasti päätään. Porvoo ja Naantali ovat taas puhtaasti kesäkaupunkeja, jotka vajoavat syksyllä syvään talviuneen.

Huomionarvoista on myös Lahden sijoitus. Me emme mahtuneet kärkikymmenikköön, vaan sijoitus oli harmillisesti yhdestoista. Takapakkia on edelliseen kyselyyn pari pykälää. Ehkä vilkas paikallisliikenne oikoradalla on vaikuttanut niin, että Lahti mielletään jo osaksi Suur-Helsinkiä. Jos hämeenlinnalaisille puolestaan vihjaisisi, että he kuuluvat kohta Suur-Tampereeseen, heimosota olisi valmis. Että se näistä mielikuvista.

+ + + + + + + + +

Amerikkalainen nettisivusto Buzz Feed on puolestaan listannut 42 suomalaisherkkua, joita ilman ei tule toimeen. Merkille pantavinta on listan laatijan kansallisuus. Tabatha Leggett on britti, mutta näyttää perehtyneen hyvin suomalaiseen ruokakulttuuriin. Ja tässäpä lista: 1) Leipäjuusto lakkahillolla, 2) Puolukkavispipuuro, 3) Mustikkapiirakka, 4) Lohikeitto, 5) Kaalikääryleet, 6) Hernekeitto, 7) Kaalilaatikko, 8) Sultsinat, 9) Piparkakut, 10) Kalakukko, 11) Perunarieska, 12) Porkkanalaatikko, 13) Rosolli, 14) Karjalanpiirakat, 15) Nakkikastike, 16) Omenalörtsyt, 17) Paistetut silakat, 18) Kalakeitto, 19) Marjakiisseli, 20) Korvapuustit, 21) Riisipuuro, 22) Pyttipannu, 23) Lakkatäytekakku, 24) Lihapullat, 25) Pannukakku, 26) Lanttulaatikko, 27) Mämmi, 28) Mustamakkara, 29) Ruisleipä, 30) Mannapuuro, 31) Karjalanpaisti, 32) Hapanimelä perunalaatikko, 33) Merimiespihvit, 34) Puolukkapiirakka, 35) Omenapiirakka, 36) Hanna-tädin kakut, 37) Valkosipulikeitto, 38) Mustikkapullat, 39) Korvasienimuhennos, 40) Bostonkakku, 41) Graavilohi ja 42) Joulutortut.

Loistavia ruokia kaikki, joista ainoastaan valkosipulikeitto tuntuu suomalaiseen perinteeseen hieman vieraalta. Joka tapauksessa kaikki ruokalajit pitävät pintansa kansainvälisessä vertailussa, jos ne vaan valmistetaan taidolla ja rakkaudella. Suomalaistoimittajilla on ollut ikävä tapa tarjota maassamme vieraileville julkkiskokeille kyseisten ruokien einesversioita. Olen varma, että melkein jokainen listan herkuista kelpaisi vaikkapa Anthoný Bourdainille, joka on nimenomaan kotiruoan, erityisesti keittojen, possun ja veriruokien ystävä.

+ + + + + + + + +

Seuraava lista ei ole paremmuuslista, mutta lista kuitenkin. Toimittajien ammattijulkaisu Journalisti kyseli 23 suomalaismedialta kantaa sukupuolineutraaliin avioliittolakiin. Tiedotusvälineistä enemmistö, 14 ilmoitti kannattavansa esitystä tasa-arvoisesta avioliittolaista: Helsingin Sanomat, Iltalehti, Aamulehti, Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen, Savon Sanomat, Karjalainen, Ilkka, Etelä-Suomen Sanomat, Lapin Kansa, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat. Virallista kantaa eivät ottaneet Yleisradio, MTV, Maaseudun Tulevaisuus, Seura, Apu eikä Suomen Kuvalehti. "Emme valitse puolia, vaan kerromme asioista journalistisin periaattein eri osapuolia kuunnellen", Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro selitti lehtensä päätöstä. MTV:n uutistoimituksen vastaava päätoimittaja, Merja Ylä-Anttila kertoi kuitenkin henkilökohtaisen mielipiteensä: "Kysymystä voi verrata vaikkapa 1800-luvun keskusteluun siitä, voiko nainen äänestää ja onko naisella sielu."

Kyselyyn vastaamasta kieltäytyivät totaalisesti Ilta-Sanomat, Satakunnan Kansa ja Hufvudstadsbladet. Mistä vaiteliaisuus oikein kertoo? Pelkäävätkö lehdet mahdollista levikin laskua kannanoton vuoksi vai eikö kyselyn tehnyttä, alan ammattiliiton omaa lehteä arvosteta tarpeeksi. Siinäkin taas riittäisi jollekin mielikuvakonsultille työmaata kerrakseen.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit