Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT

Kenet tyrkyistä valitsisit?

"Kell´ onni on, se onnen kätkeköön, kell´ aarre on, se aarteen peittäköön..." Jos Heikki Lampela olisi pitänyt mielessään tämän runoilija Eino Leinon ikiviisauden, hän olisi säästynyt riepottelulta julkisuudessa ja säilyttänyt maineensa vakavastiotettavana asianajajana. Viime viikkoina tuutista jos toisestakin on tulvinut uutisia Lampelan ja hänen nyt jo ex-nuorikkonsa, Danita Westphalin auvoisesta yhteiselämästä, kunnes Danita antoi juristin selän takana tiedotteen, ettei seurustelekaan tämän kanssa. Siinä ei ristikuulustelulle jäänyt sijaa. Lampela pystyi vaivoin pitämään pokkansa ja säälitteli ylimielisesti kohtaloa, johon hänen pikku armaansa oli joutunut.

Mikä ihme on saanut tänä viikonvaihteena 53 vuotta täyttävän superjuristin käyttäytymään murrosikäisen teinipojan tavoin? Samaan aikaan, kun muut raakojen henkirikosten tekijöitä puolustavat lakimiehet, Aarno Arvela ja Pekka Kivi pitävät julkisuudessa matalaa profiilia, Lampela patsastelee viihdemediassa kuin Matti Nykänen, Hannele Lauri tai Tauski konsanaan. Hänen vuolaat analyysinsä omasta rakkauselämästään ovat kuin haljuja kopioita Tommy Tabermannin lemmenrunoista. Ylikehittynyttä julkisuudenkipeyttä tukee vahvasti alikehittynyt itsekritiikki.

Lampelalla on ilmiselvästi jonkinlainen James Bond -kompleksi tai sitten hän on katsonut liikaa amerikkalaisia oikeussalidraamoja. Pienempääkin tilaisuuteen hän tälläytyy smokkiin ja esiintyy kernaasti kaunotar kainalossa ja drinkkilasi tai tuliase toisessa kädessä. Tällainenko on mies, joka voisi puolustaa myös väkivallan uhrien omaisia?

Arvio lähipiiristä paljastaa, että avioero lastentarhanopettajana työskentelevästä vaimosta toimi alkusysäyksenä Lampelan lennolle maatakiertävälle radalle. Siihen asti pitkäaikainen elämänkumppani oli pitänyt arkea yllä ja juristipuolison jalat maassa. Lampelan juuret romaanikulttuurissa ovat myös ajaneet häntä toteuttamaan unelmaa noususta köyhyydestä rikkauksiin. Menestyksen hän on saavuttanutkin, mutta ei malta olla mainostamatta sitä kaikelle kansalle.

Uuden tuttavuuden sympaattisuutta ja luotettavuutta on ollut tapana testata leikkimielisellä ja teoreettisella kysymyksellä: Ostaisitko tältä henkilöltä käytetyn auton? Heikki Lampelan kohdalla, kysymys kuuluu: Valitsisitko hänet puolustamaan itseäsi murhaoikeudenkäynnissä? Vastaukseni on: En valitsisi.

+ + + + + + + + +

Toinen julkkis- ja yhtä lailla tosi-tv-tyrkky on suomalais-amerikkalais-saksalais-tsekkiläinen cocktail Stefan Richter, jonka kokkimeriiteiksi ovat useimmille riittäneet, että hän on syntynyt Tampereella ja että hänellä on pari Suomi-aiheista tatuointia käsivarsissaan. Nyt tämä Santa Monicassa asuva elohiiri on ilmoittanut halustaan palata Suomeen ja löytää paikallinen tyttöystävä.

Tapa, jolla Richter elämänkumppaniaan kalastaa ei eroa yhtään härmäläisen perusjätkän tyylistä. Richter juo jatkuvasti, vetää röökiä ketjussa ja kusee puskiin. Heti kun tilaisuus tulee, hän riisuu housunsa ja hyppää uimaan lähimpään lätäkköön. Nykymenolla tämä huippukokki onkin koristamassa pikemminkin juhannuksen hukkumis- kuin naimisiinmenotilastoja. Mutta koska Richter on vielä Suomessa käymässä ja hänellä on kirjat jenkeissä, me kutsumme häntä kohteliaasti adhd:ksi. Eli alkoholin liikakäytön sijaan hän kärsii tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstä.

Testosteronia jopa lavastetun näkyvästi uhkuvan Richterin kohdalla kysymys muotoillaankin: Lähtisitkö naisena seurustelemaan hänen kanssaan? Vastaukseni on: En todellakaan lähtisi.

+ + + + + + + + +

Mutta löytyypä julkisuudessa paistattelevista ammatinharjoittajista yksi sympaatinenkin tapaus. Hän on kiinteistövälittäjä Jethro Rostedt Turusta. Lampelaan ja Richteriin verrattuna Jethro on aito. Rehellinen kuin suomalainen myyntimies voi vain olla. Vaimo pukee Jethron, jos sattuu olemaan paikalla ja soittelee aviomiehensä perään kännykällä pitkin päivää. Puheluihin Jethro vastaa totta kai sukunimellä ja päättää puhelut sanoihin: "Rakastan, rakastan..." Jethro kasaa aterioilleen tykötarpeet säntillisesti ruokaympyrän ravintosuositusten mukaisesti, mutta jättää kaiken vihreän lautaselle, koskemattomana. Liikuntaakin tulee harrastettua - lähinnä Jaguarilla.

Myyntimies Jethron kohdalla kysymys kuuluu: Ostaisitko häneltä asunnon? Vastaukseni on: Voisin jopa ostaakin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit