Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT

Armoa Arhinmäelle

Tiedän monta porvaria, jotka äänestäisivät Paavo Arhinmäkeä, mikäli se olisi mahdollista. Siitäkin huolimatta, että oikeistoälymystön äänitorveksi nostettu Tuomas Enbuske nimitteli häntä suorassa lähetyksessä kunnianloukkäuksen rajoja testaten mulkuksi. Vasemmistoliiton erottua hallituksesta entinen kulttuuri- ja urheiluministeri on joutunut villin ryöpytyksen kohteeksi samalla, kun puolueesta liikenneministerinä toiminutta Merja Kyllöstä taputellaan päähän.

Mistä Sotshin olympialaisten jälkeinen viharyöppy Arhinmäkeä kohtaan pohjimmiltaan johtuu? Siitäkö, että hän elää ja käyttäytyy välillä päinvastoin kuin kommunistin perikuva? Ministerin eroilmoitus sai perussuomalaisten Timo Soinin lopullisesti polttamaan pelihousunsa. Hän haukkui Arhinmäkeä hurskastelijaksi, vaikka oli moittinut vasemmistoliittoa hallitukseen mentäessä puolueen periaatteiden myynnistä.

Joidenkin mielestä eropäätös oli oikea, mutta ajoitus väärä. On esitetty selitys, että Arhinmäki lykkäsi hallituksesta lähtöä saadakseen siitä maksimaalisen hyödyn. Toisaalta politiikka voi olla välillä tätäkin, oikean ajoituksen hakemista eikä loputonta kompromissien tekoa, joista ei hyödy kukaan. Merja Kyllönen puolestaan vannoi käsi Marxin Pääomalla, ettei eroilmoituksen kanssa taktikoitu. Rehellisyytensä vakuudeksi, hän kertoi, että hänestä on piiskattu jo lapsena pois valehtelu koivupiiskalla. Jos asian laita on näin, samaa metodia pitäisi kokeilla muihinkin poliitikkoihin - vielä aikuisiällä.

On vaikea uskoa, että politiikassa asiat ovat sellaisia, miltä ne näyttävät. Mitä jos näin onkin edes joskus? Ehkäpä Arhinmäki vain pitkitti päätöstään niin kauan, kunnes kuppi meni lopullisesti nurin. Kuten Sotshissa. Jääkiekkomitalin juhlinnasta saatiin kuulla monta pikauusintaa heti erouutisen tultua julki, vaikka nämä kaksi tapahtumaa eivät liittyneet mitenkään toisiinsa. Media on harvoin leimannut poliitikkoa juopoksi yhtä köykäisin perustein kuin Arhinmäen tapauksessa. Entinen jääkiekkotähti, ja miksei entinen viinamäenkin mies, Matti Hagman on kuitenkin selventänyt, että Sotshissa kiekkoleijonat jallittivat Arhinmäkeä vanhanaikaisella, eli juottivat hänet tarkoituksella kaatokänniin. Jokainen pelaajista halusi totta kai skoolata urheiluministerin kanssa, ja omat pitivät huolen, että Paavon lasi pysyi piripinnassa. Normaalia lätkähuumoria, jota myös venäläiset vaikuttajat ymmärsivät hyvin. Leikinlaskusta Suomen joukkue kantoi sentään täyden vastuun, sillä keppostelijat saattoivat miinaan astuneen keltanokan turvallisesti nukkumaan, eivätkä jättäneet kaveria.

Kulttuuri- ja urheiluministerin palli on viheliäisen tuulisella paikalla, sillä kulttuuri- ja urheiluväki ovat tunnetusti olleet toistensa kurkussa. Toista osapuolta hyödyttävät päätökset nähdään yleensä merkitsevän leikkauksia toisella puolella. Arhinmäellä vaaka kallistui urheilun puolelle. Hänet nähtiin kulttuuririentojen sijaan useammin jalkapallo- tai koripallokatsomossa. Fanituksella oli kuitenkin rajansa. Arhinmäki ei suvainnut urheilun varjolla minkäänlaista ihmisoikeuksien polkemista. Vasemmistoministeri uskalsi jyrähtää henkilökohtaisilla kannanotoillaan idän suuntaan silloinkin, kun oikeisto hyssytteli kusi sukassa. Arhinmäen tempaukset sateenkaarenvärisine kravatteineen ja sukkineen olivat tervetullutta radikalismia.

Arhinmäki saattaa olla ministeritoveri Kyllösen mukaan joskus vähän äreä, jos on väsynyt tai ei ole saanut ajoissa syödäkseen. Toisin sanoen perinteinen suomalainen mies - voisin hyvin äänestää häntä itsekin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit