Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT

Ilta oopperassa

Jälleen julkaistiin nollatutkimus, jonka mukaan ihmiset katselevat televisiosta suosikkiohjelmiaan mieluummin reaaliajassa kuin tallenteina tai uusintoina. Totta kai jokainen haluaa seurata lätkäpelien huippuhetkiäkin ennemmin suorana kuin pantata tulosta seuraavalle päivälle. Tämän tietäen ja ikään kuin katsojia kiusatakseen kilpailevat kanavat sijoittelevat nykyään samanhenkisiä ohjelmia samoille lähetysajoille. Kovinta kilpailua käyvät odotetusti MTV3 ja Nelonen, joiden vetonauloja ovat lauantaisin Mentalisti Noora Karma ja hypnoosiohjelma Mitä tuli tehtyä sekä maanantaisin Nymfit ja Mustat lesket. On siis pakko katsoa toinen ohjelmista jälkikäteen ennen kuin oma suosikki selviää.

Mentalismi on päivän sana, vaikka kyse on samanlaisesta huijauksesta kuin tavallistenkin taikatemppujen kohdalla. Meikäläiseltä meni maku koko lajiin, kun Karman ehkäpä pahin kilpailija, Pete Poskiparta paljasti Ilta-Sanomien nettisivuilla yhden tempuistaan. Ajatustenluvun sijaan Poskiparta myönsi käyttäneensä tempussaan härskisti kameramiehen kanssa etukäteen sovittuja koodeja. Myös Karma sai heti ohjelmansa aloitusjakson jälkeen vihaista palautetta jäätyään sydämenpysäytysnumerossaan kiinni hoitoalan ammattilaisille lukuisista alkeellisista virheistä. Tuonkin tempun salat löytää netistä helposti. Kohun jälkeen Karma ei ole puhunut halaistua sanaa yliluonnollisista kyvyistään. Nyt hän vetoaakin katsojiin, että he ottaisivat mentalismin suuren luokan lavaviihteenä, jonka tarkoitus on vain tuottaa elämyksiä yleisölle. Niin tai näin, Karman karisma, joka perustuu pitkälti vahvaan ylinäyttelemiseen, on joka tapauksessa hiipunut.

Kevään kotimaisten uutusohjelmien kirjo on ollut paitsi runsas, myös erittäin epätasainen. Maikkarin perjantai-illan viihdeputkessa on matkustettu aikakoneessa menneille vuosikymmenille, jolloin ohjelmia tehtiin yksinkertaisella tekniikalla ja välillä vielä yksinkertaisemmilla ideoilla. Heikki Paasosen juontama Suuret setelit on vesitetty versio Lasse Lehtisen aikoinaan isännöimästä Haluatko miljonääriksi -visasta. Kysymykset ovat aluksi lastentarhatasoa ja vaikeutuvat vähitellen - välillä jopa puuduttavan hitaasti. Silti Suomesta näyttää yhä löytyvän ihmisiä, jotka kehtaavat lähteä esittelemään koko kansalle heikkoa yleistietämystään. Heti perään lähetettävä Tuubi on varsinainen halpatuotannon ylistys. Joukkueiden vakiokapteenit, Janne Kataja ja Sami Hedberg kilpailevat naamanväännössä ja lanteenvatkaamisessa. Välillä kelataan nettivideoita edestakaisin ja esitetään pantomiimia - kuin kaksi aikuisperhettä kisaisivat seurapelissä, pienessä perjantai-illan hiprakassa.

Saman kanavan Tähdet, tähdet on kuitenkin osoittautunut kevään ilopilleriksi. Ensin epäiltiin, että sarja kosiskelisi katsojia samoilla eväillä kuin suosittu Vain elämää -sarja, mutta kaikkea muuta. Siinä missä Satulinnaan kokoontuneet muusikot itkivät kilpaa, Tähdet, tähdet panee naurulihakset koetukselle. Harvoin on nähty musiikkipiireissä samanlaista heittäytymistä. Kukapa olisi uskonut, että Stig tai Olli Herman laulaisi oopperaa. Paitsi itkua, myös tyhjänpuhumista on vähemmän. Musiikki ja sen eri tyylilajit ovat kirkkaasti pääosassa.

Voi vain aavistella, miten moni suomalaisartisti on kieltäytynyt kutsusta ohjelmaan. Toistaiseksi olemme saaneet nauttia, miten tähdet ovat sukeltaneet hip hopin, 80-luvun musiikin ja oopperaan syövereihin. Luvassa on vielä ainakin tulkintoja rhythm and bluesin ja soulin sekä heavy rockin puolelta. Miten mielenkiintoista olisikaan ollut saada esiintyjäksi myös joku punkkari tai humppatähti. Kamppailu finaalipaikoista kiihtyy, mutta Jari Sillanpäällä saattaa olla monipuolisena ja muuntautumiskykyisenä lavaesiintyjänä lievä etulyöntiasema jäljellä oleviin kilpailijoihin, Irinaan, Laura Pyrröön, Olli Hermaniin, Vicky Rostiin ja Diandraan nähden.

Jo nyt on nähty monta mieleenpainuvaa esitystä. Oma suosikkini on ollut oopperalaulaja Laura Pyrrön tulkinta Eurythmicsin kappaleesta Sweet Dreams. Se osoitti, että eri musiikkilajien ääripäät eivät ole välttämättä kovin kaukana toisistaan. Aloittihan maailmalla suurta mainetta saavuttanut oopperataivaan basso, Matti Salminenkin uransa tanssiyhtyeen solistina. Hän lauloi sujuvasti tangoa taitelijanimellä Esa Pasa. "Kyllä iskelmääkin voi tulkita", professorin arvonimen saanut Salminen kiteyttää.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit