Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT

Särö Soundiin

Soundi-lehden legendaariseksi nimetyn toimittajan ja sarjakuvapiirtäjän, Juho Juntusen potkut ovat nousseet peräti valtakunnalliseksi uutiseksi. 60-vuotias Juntunen sai irtisanomisilmoituksen pian sairauslomalta palattuaan. Nyt miehen fanit uhkaavat Soundia boikotilla. Mukana on paljon sellaisiakin, jotka eivät ole lehteä vuosikausiin lukeneetkaan.

Juntusen potkut ovat ikävä kyllä normaalia kehitystä nykypäivän aikakauslehdistössä. Musiikki- ja nuortenlehdille ei riitä enää lukijoita. Opetushallituksen tuoreen tilannekatsauksen mukaan suomalaisten koululaisten lukemisharrastus on viime vuosikymmenellä selvästi laskenut. Vuonna 2000 reilu viidennes 15-vuotiaista nuorista ei lukenut vapaa-aikanaan lainkaan. Vuonna 2009 pojista jo lähes puolet ilmoitti, ettei lue vapaa-ajalla. Tytöillä luku oli 19 prosenttia.

Omassa nuoruudessani luettiin paljon, joskaan ei välttämättä kaunokirjallisuutta. Suosikki tilattiin heti, kun kynnelle kyettiin tai lainattiin kaverilta. Sen lisäksi ostettiin irtonumerona sen kilpailijaa Introa (myöhemmät sukupolvet Help- ja OK-lehteä) sekä vakavammin otettavia Soundia ja Musaa. Hollolankadun musiikkikirjastossa kovapäisimmät takeltelivat englanninkielisten Melody Makerin ja New Musical Expressin parissa.

Vaikka Suomessa nuorisoa kosiskeltiin eri genreihin kuuluvilla musiikkijulkaisuilla, kukaan ei olisi uskonut vielä 90-luvullakaan, edes villeimmissäkään kuvitelmissa, että Suosikin taru loppuisi. Lehti sai Jyrki Hämäläisen hurjimpina päätoimittajavuosina sisältöhehkutuksessaan lähes megalomaanisia piirteitä. Vain taivas oli rajana, kun nuorisoa opetettiin lukemaan jättijulisteiden, turbotarrojen ja muiden oheistuotteiden avulla. Kaikki lehden sivuilla oli superhypermegaekstraa.

Musiikkitoimittajana Juntunen on aina tehnyt tiukan pesäeron kaupallisen popin ja rock´n´rollin välillä, vaikka kirjoittikin välillä myös Suosikkiin. Olimme samaan aikaan Lappajärvellä heinäkuussa 1983 raportoimassa Tulivuorirockista, jonka pääesiintyjänä oli tuon ajan hittibändi, englantilainen Kajagoogoo. Meille OK-lehdessä se oli kansikamaa, Juntuselle taas suuri vitsin aihe. Vaasasta juttukeikalle pestattu valokuvaaja Esa Siltaloppi tekikin kunnon tilin myydessään bändin keikkakuvia OK:n lisäksi Bravolle, miljoonalevikkiselle nuortenlehdelle Länsi-Saksaan. Keikasta tuli nimittäin täysin yllättäen solistina toimineen Limahlin viimeinen, ja Bravolle se oli jymyuutinen.

Juntunen puolestaan keskittyi uutisoimaan paikallisesta maajussista, joka oli tuonut vanhan itäautonsa festivaalialueen parkkiin tuhottavaksi. Jokainen halukas sai parilla kolikolla moukaroida autoa lekalla, jollainen löytyi isännältä niinikään. Mies hankkikin oivalluksellaan Siltalopin tavoin hyvät leipärahat, ja Juntunen sai laajamittaisen reportaasin aiheesta Soundiin, mikä nauratti musiikkipiirejä pitkään.

Juntusen ihailijoilla on tuskin huolta, miten rikkaalla mielikuvituksella varustettu monilahjakkuus pärjää tästä eteenpäin. Hänen härskinhauskat sarjakuvansa, joille vetää vertoja ainoastaan Pertti Jarlan Fingerpori, löytävät varmasti paikkansa ja yleisönsä jatkossakin. Ja jottei käsitys Juntusen ammattitaidoista jäisi liian yksipuoliseksi, täytyy muistuttaa, että hän hallitsee gonzon ohella myös perinteisen journalismin, mistä ovat todisteena lukuisat syvälliset artistihaastattelut. Kuvittajana Juntunen on saanut välillä itsekin kaksimielisyyksistä tarpeekseen. Tamperelaisessa yliopistolehti Aviisissa hän muisteli, miten oli tehnyt 16 kuvaa Junnu Vainion pornolaulu-dvd:lle: "Oli masentavaa piirtää kuukausi pelkkiä mulkkuja ja spermaa. Junnun poika Ile Vainio soitteli välillä, että eikö kuvista saisi vielä vähän roisimpia. En ole kauhean ylpeä tästä projektista."

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit