Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT

Särö Soundiin

Soundi-lehden legendaariseksi nimetyn toimittajan ja sarjakuvapiirtäjän, Juho Juntusen potkut ovat nousseet peräti valtakunnalliseksi uutiseksi. 60-vuotias Juntunen sai irtisanomisilmoituksen pian sairauslomalta palattuaan. Nyt miehen fanit uhkaavat Soundia boikotilla. Mukana on paljon sellaisiakin, jotka eivät ole lehteä vuosikausiin lukeneetkaan.

Juntusen potkut ovat ikävä kyllä normaalia kehitystä nykypäivän aikakauslehdistössä. Musiikki- ja nuortenlehdille ei riitä enää lukijoita. Opetushallituksen tuoreen tilannekatsauksen mukaan suomalaisten koululaisten lukemisharrastus on viime vuosikymmenellä selvästi laskenut. Vuonna 2000 reilu viidennes 15-vuotiaista nuorista ei lukenut vapaa-aikanaan lainkaan. Vuonna 2009 pojista jo lähes puolet ilmoitti, ettei lue vapaa-ajalla. Tytöillä luku oli 19 prosenttia.

Omassa nuoruudessani luettiin paljon, joskaan ei välttämättä kaunokirjallisuutta. Suosikki tilattiin heti, kun kynnelle kyettiin tai lainattiin kaverilta. Sen lisäksi ostettiin irtonumerona sen kilpailijaa Introa (myöhemmät sukupolvet Help- ja OK-lehteä) sekä vakavammin otettavia Soundia ja Musaa. Hollolankadun musiikkikirjastossa kovapäisimmät takeltelivat englanninkielisten Melody Makerin ja New Musical Expressin parissa.

Vaikka Suomessa nuorisoa kosiskeltiin eri genreihin kuuluvilla musiikkijulkaisuilla, kukaan ei olisi uskonut vielä 90-luvullakaan, edes villeimmissäkään kuvitelmissa, että Suosikin taru loppuisi. Lehti sai Jyrki Hämäläisen hurjimpina päätoimittajavuosina sisältöhehkutuksessaan lähes megalomaanisia piirteitä. Vain taivas oli rajana, kun nuorisoa opetettiin lukemaan jättijulisteiden, turbotarrojen ja muiden oheistuotteiden avulla. Kaikki lehden sivuilla oli superhypermegaekstraa.

Musiikkitoimittajana Juntunen on aina tehnyt tiukan pesäeron kaupallisen popin ja rock´n´rollin välillä, vaikka kirjoittikin välillä myös Suosikkiin. Olimme samaan aikaan Lappajärvellä heinäkuussa 1983 raportoimassa Tulivuorirockista, jonka pääesiintyjänä oli tuon ajan hittibändi, englantilainen Kajagoogoo. Meille OK-lehdessä se oli kansikamaa, Juntuselle taas suuri vitsin aihe. Vaasasta juttukeikalle pestattu valokuvaaja Esa Siltaloppi tekikin kunnon tilin myydessään bändin keikkakuvia OK:n lisäksi Bravolle, miljoonalevikkiselle nuortenlehdelle Länsi-Saksaan. Keikasta tuli nimittäin täysin yllättäen solistina toimineen Limahlin viimeinen, ja Bravolle se oli jymyuutinen.

Juntunen puolestaan keskittyi uutisoimaan paikallisesta maajussista, joka oli tuonut vanhan itäautonsa festivaalialueen parkkiin tuhottavaksi. Jokainen halukas sai parilla kolikolla moukaroida autoa lekalla, jollainen löytyi isännältä niinikään. Mies hankkikin oivalluksellaan Siltalopin tavoin hyvät leipärahat, ja Juntunen sai laajamittaisen reportaasin aiheesta Soundiin, mikä nauratti musiikkipiirejä pitkään.

Juntusen ihailijoilla on tuskin huolta, miten rikkaalla mielikuvituksella varustettu monilahjakkuus pärjää tästä eteenpäin. Hänen härskinhauskat sarjakuvansa, joille vetää vertoja ainoastaan Pertti Jarlan Fingerpori, löytävät varmasti paikkansa ja yleisönsä jatkossakin. Ja jottei käsitys Juntusen ammattitaidoista jäisi liian yksipuoliseksi, täytyy muistuttaa, että hän hallitsee gonzon ohella myös perinteisen journalismin, mistä ovat todisteena lukuisat syvälliset artistihaastattelut. Kuvittajana Juntunen on saanut välillä itsekin kaksimielisyyksistä tarpeekseen. Tamperelaisessa yliopistolehti Aviisissa hän muisteli, miten oli tehnyt 16 kuvaa Junnu Vainion pornolaulu-dvd:lle: "Oli masentavaa piirtää kuukausi pelkkiä mulkkuja ja spermaa. Junnun poika Ile Vainio soitteli välillä, että eikö kuvista saisi vielä vähän roisimpia. En ole kauhean ylpeä tästä projektista."

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit