Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Väitöskirja AA-toiminnan synnystä Lahdessa

"Kerromme AA- ryhmä Harjulan aloittaneen toimintansa 14.2 1958. Alkajaistilaisuudessa oli mukana 10 pesunkestävää ja tittelinsä lunastanutta alkoholistia. Tässä alkajaiskokouksessa sovimme, että ryhmä tulee toimimaan täysin omavaraisena ohjeenaan AA:n 12 perinnettä ja ohjelmanaan AA:n 12 askelta. Näin ryhmä on toiminutkin. Kokouksia on 2 kertaa viikossa, joka maanantai ja perjantai-ilta."

Lainaus on AA-ryhmä Harjulan tervehdyskirjeestä Rovaniemellä juhannuksena 1958 pidetylle valtakunnallisille kesäpäiville.
Harjula- ryhmä perustettiin 56 vuotta sitten ja siitä on dokumenttina edellä oleva kirje. Miehet saivat Harjulan setlementin johtajan, pastori Ensio Partasen suosiollisella avustuksella kokoontua Harjulan setlementin jo puretun entisen päärakennuksen tiloissa keräämällä keskuudestaan huonetilan vuokrarahat. AA-toiminnan periaatteena on aina ollut, että ryhmät vastaavat itse taloudellisesta toiminnastaan.

Ekku
Kasvatustieteen tohtori Erkki "Ekku" Nieminen on saavuttanut tavoitteensa, kun Itä-Suomen yliopiston filosofian laitoksella viime perjantaina väitöstilaisuudessa hyväksyttiin hänen AA-toimintaa Lahdessa käsittelevä väitöskirjansa.

Lahtelainen kasvatustieteen lisensiaatti, VTM, Erkki "Ekku" Nieminen teki AA-ryhmistä eli Nimettömien alkoholistien toiminnasta ja historiasta väitöskirjan Henki vastaan alkoholi, AA-toiminnan synty ja kehitys Lahdessa 1950-1995. Väitöstilaisuus oli Itä-Suomen yliopistossa viime perjantaina. Vastaväittäjinä toimivat professori Arto Jauhiainen ja dosentti Lauri Kemppinen Turun yliopistosta sekä kustoksena professori Päivi Atjonen Itä-Suomen yliopistosta. Väitöskirja on Suomessa ensimmäinen AA:n sisäistä ryhmätoimintaa käsittelevä tutkimus, jonka avainsanat ovat Alcoholics Anonymous'ten eli nimettömien alkoholistien ryhmätoiminnan sisältöä, joka on hengellisyys, toipuminen, yhtenäisyys ja palvelu. Tarkastelun kohteena on Lahden talousalueella tapahtunut toiminta 35 vuoden ajan sekä liitteenä tietoja toiminnasta 2013.

Niemisen tarkasteli kasvatustieteen gradu- sekä lisensiaattitöissään Helsingin yliopistossa AA-toimintaa alkoholismin hoitomuotona ja liikkeen palveluanalyysia Lahden alueella. Hän kertoo yllättyneensä lahtelaisten AA-ryhmien pöytäkirjoja ja muita muistiinpanoja lukiessaan, että varsinainen ensimmäinen ryhmä perustettiin Lahteen vasta 1958. Yhdysvalloissa oli jo 1930-luvulla perustettu alkoholisteille omaehtoisia kotiryhmiä, joitten periaatteena oli kasvattaa viinaksiin sortunut henkilö pois itseään ja lähimmäisiä tuhoavasta kierteestä henkisellä kasvulla. Lahdessa on tehty työtä ihmisten viinan kiroista raitistumiseksi jo 1800-luvun lopulta alkaen raittiusseuroissa ja poliittisten järjestöjen raittiusosastoissa, mutta AA-toiminta alkoi Suomessa 1948 ja Lahdessa järjestäytynyt toimintaa aloitti 1950-54 toiminut AA Auttajat ry.

Ennen kasvatustieteen pauloihin joutumista väitöskirjantekijä oli jo suorittanut kansakoulupohjalta rakennusmestaritutkinnon 1961 ja työssä ollessaan lukion iltalinjan. Työn ohella hän sai valtiotieteen maisterin paperit 1988. Miksi miehestä ei tullut sosiologia, johtui siitä, että Helsingin yliopiston avoin korkeakoulu aloitti Lahdessa kasvatustieteen opetuksen ja Ekku Nieminen lähti aikuisopiskelijaksi uuteen opinahjoon. Nykyäänkin hyväkuntoinen tohtori on useassa yhteiskunnallisessa toiminnassa mukana. Nuoruuden kilpaharrastuksen hiihdon ja mäkihypyn jälkeen hän on toiminut viimeiset runsaat kaksi vuosikymmentä Lahden hiihtoseuran johtokunnassa sekä Lahden kaupungin valtuutettuna. Lähitulevaisuudessa tohtorinhattua kantava, opinnoissaan sitkeästi edennyt mies, on opiskellut lähes yhtäjaksoisesti 36 vuotta ja saavuttanut päämääränsä.

AA-ryhmistä vanhimmat ja pysyvimmät ryhmät Lahdessa ovat esimerkiksi Harjula-, Laune-, Anttilanmäki-, ja Hämy- ryhmät. Ryhmillä on ollut vuosien aikana joko asuinalueeseen tai kokoontumispaikkaan liittyviä nimiä kuten Pumppu, Puun ja Kiven sisällä, Elo ja Ryhmä 60. Ryhmäläiset käyttävät edelleenkin jäsenistöstään lempinimiä kuten Kapu, Pänä, Kolumbus, Monica tai Teka. Ryhmien ikä on vaihdellut, ja Nieminen on niiden päiväkirjoja lukiessaan listannut jäsenistön täysraittiuden juomakierteen jälkeen, retkahdukset ja ryhmiin takaisin paluun. Verrattuna kunnallisiin päihdehuollon yksikköjen vaateisiin AA-ryhmien tavoite on täysraittius toisilla kohtuullisuus alkoholin käytössä.

AA-toiminta sopii kaikille alkoholi- ja nykyisin myös huumeriippuvaisille niin ateisteille, agnostikoille kuin vapaa-ajattelijoillekin, päämääränä on täysi raittius.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto