Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sportti

SM-liigan yleisökato Nelonen Pron syytä?

Vaikka pelataan SM-liigan viimeistä kolmannesta ja taistelu playoff-paikoista käy kuumana, ei yleisö tunnu käyvän kovinkaan kuumana. Monilla paikkakunnilla on tällä kaudella nähty yllättävän alhaisia yleisölukuja. Pohjanoteeraus taisi olla tasauskierroksen Kalpa-Pelicans jota seurasi paikan päällä vaivaiset 2400 katsojaa. Myös Lahdessa on tultu parin viime ottelun aikana roimasti alas yleisömäärissä. Kaksi viimeistä peliä houkuttelivat kumpainenkin vain 3100 katsojaa, mikä on kyllä aika naurettava määrä, kun ajatellaan, että tämän hetkinen yleisökeskiarvo Lahdessa on kuitenkin vielä yli 4000 silmäparia per matsi.

Mistä oikein on kyse? Jotkut jankuttavat, että syynä tähän olisi SM-liigan jatkuvasti huononeva taso, mikä ei kylläkään pidä paikkaansa. Liigasta maajoukkueeseen nostetut pelaajat pärjäävät vuodesta toiseen oikein hyvin kansainvälisissä EHT-turnauksissa, joten syytä pitänee etsiä muualta.

Syitä on varmasti monia, mutta minä nostan syyttävän sormeni pääosin Nelonen Pron loistavaa lätkätarjontaa kohti. Kolmella kympillä kuussa katsot kaikki liigan pelit kotisohvaltasi, kun taas paikan päälle mennessäsi maksat yhden ottelun istumalipusta 21- 29 euroa. Siihen sitten lisäksi vielä pakollinen kahvi & munkki tai olut & makkara. Kun samaan hintaan TV:stä näkee lisäksi myös vierasmatsit, ei valinta tunnu enää kovinkaan vaikealta. Pakko häpeillen myöntää, että itsekin, siis minä ikilätkäfani, olen sortunut Pron helppokäyttöisyyteen ja halpuuteen, vaikka pääsisinkin peleihin ilmaiseksi lehdistökortillani.

Pelin katsominen kotisohvalla on vain yksinkertaisesti paljon helpompaa kuin se, että lähtisin autolla matsiin ensin etsimään parkkipaikkaa. Sen jälkeen jonotat hallilla joka paikassa, niin vessassa kuin myyntikojunkin edessä. Kun peli lopulta päättyy tappioon, niin varmasti harmittaa, että tuli edes lähdettyä hallille ja tuhlattua rahansa. Lopuksi pitää tietenkin vielä ihmetellä hallin vaisua tunnelmaa...Toivoa täytyy, että Nelonen Pro maksaa televisio-oikeuksistaan seuroille tarpeeksi. Jollainhan tuo yleisökato on paikattava.

On Pron jääkiekkolähetyksissä jotain muutakin huonoa kuin se, että se vaikuttaa yleisömääriin.
Nimittäin studio-osuus on aivan järkyttävää kuraa, joka saa verenpaineen helposti nousemaan, ainakin meikäläiseltä. Iso vitsi on jo studioisäntä Aleksi "Basketball" Valavuori, jonka "Hei kundit"-hokema saa jo näkemään punaista tässä vaiheessa kautta. Valavuoren olisikin ehkä syytä pitäytyä lajeissa, joista jotain ymmärtää.

Koska jääkiekon osalta isännän asiantuntemus on nollassa, voisi luulla, että sitä toisivat ohjelmaan edes vierailijat. No eivät tuo. Nämä ex-pelaajat eli Kundit lähinnä fiilistelevät omia kymmenen vuotta ( Tiki 20 vuotta) vanhoja pelejään ja näyttävät miten maaleja pitäisi tuulettaa ja muuta yhtä jännää.

Studion noloimman tyypin titteli menee kuitenkin silti Vesa Rantaselle, jolla tuntuu olevan jatkuva tarve päteä sisäpiiritiedoillaan. Mikä ihme saa miehen luulemaan itsestään noin paljon? Rantanen analysoi peliä ja pelaajia, ikäänkuin suurempikin asiantuntija. Samanlaisia ärsyttäviä besserwissereitä löytyy jokaisesta kulmakunnan kapakan nurkkapöydästä.

Tiistain Pelsu-pelissä mies kertoi mm., että Pelicans ei voi pärjätä, koska liideriksi hankitut Ilkka Pikkarainen ja Vili Sopanen ovat itsekkäitä luusereita. Tämä kertookin olennaisen Rantasen lätkätietämyksestä. Nolla, zero, ei mitään. Mies pistää samaan liidereiden laariin Pikkaraisen ja Sopasen, jotka pelaavat joukkueessa täysin eri rooleissa. Sopanen on viime peleissä kannatellut muuta joukkuetta reppuselässään. Tästä kertoo myös miehen kultakypärä ja sijoitus pistepörssin TOP 10:ssä. Että sellainen itsekäs luuseri.

Vili
Pelicansin kultakypärä Vili Sopanen ei taida olla Nelonen Pro-asiantuntijan  Vesa Rantasen lempipelaaja

Nähtävästi kansa kuitenkin haluaa lisää näitä ison egon ja suositun twitter-tilin omaavia lätkätietäjiä ruutuun Petteri Sihvosen ja Tami Tammisen lisäksi. Siinähän sitä on sirkushuveja riittämiin. Ikävä vain, että nämä studion "asiantuntijat" ja heidän analyysinsä saavat jo Putouksen sketsihahmotkin kalpenemaan hölmöydellään.

Onneksi voi jättää studion väliin ja käydä erätauon aikana vessassa, jääkaapilla tai koiraa kusettamassa. Tuleepahan käytettyä sekin aika viisaasti.

- Pete Salomaa-
 

Namika

Namikan peli-ilme jaksaa ilahduttaa

Namika Lahti kykeni suojelemaan kotikenttäänsä tärkeässä ottelussa Tapiolan Honkaa vastaan männälauantaina. Namika ja Honka ovat taistelleet sijoista kuusi ja seitemän tasatahtia koko kauden, ja lauantainen voitto tekikin hieman pesäeroa kahden joukkueen välille.

Honka-ottelun ilahduttavinta antia oli kotijoukkueen päättäväisyys läpi koko ottelun. Honka repäisi alussa johtoon, ja välillä tuntui että jokainen vieraiden kolmen pisteen heittoyritys uppoaa läpi korisukan. Honka rankaisikin lahtelaisisäntiään 39 pisteen edestä kaaren takaa. Namika ei kuitenkaan missään vaiheessa taipunut, vaan taisteli eron tasoihin kolmannen jakson lopussa, ja meni viimeisen jakson vedolla menojaan. Ottelun loppua kohden esiin nousi varsinkin kylmäpäinen Eldar Skamo, joka nakuttikin kaukoheitoillaan taululle lopulta voittoon tarvitun eron.

Kovan ottelurupeaman viimeinen peli ennen pienoista ottelutaukoa osui tulikuumaa Tampereen Pyrintöä vastaan, ja vieläpä Pyynikin korispyhätössä. Ennakkoasetelmat ja reilun viikon takainen kotitappio samaista Pyrintöä vastaan silmällä pitäen Namika esiintyi vierasottelussaan mainiosti. Voittoon asti lahtelaisten suoritus ei tällä kertaa piisannut, mutta kauaskaan ei jääty, sillä Namika pääsi aivan ottelun lopussa kahden pisteen takaa-ajoasemassa kokeilemaan tasoitusta tai jopa voittoheittoa, mutta valitettavasti joukkue ei saanut enää rakennettua kunnollista hyökkäystä. Kaksi hyvää ottelua ja kaksi tappiota kenties tämän hetken sarjan kovinta joukkuetta vastaan viikon sisään ei ole häpeä ja lahtelaisnippu saakin otteluista mukaansa paljon positiivisia asioita jatkoa ajatellen. Näistä tärkeinpinä mainittakoon Namikan koko kautta leimannut joukkueen hyvä asenne ja pelikovuus.

Namikan on syytä jatkaa pelaamista korkealla tasolla mikäli joukkue mielii ottaa voittoja vielä tammikuun aikana. Jäljellä olevat kolme peliä ovat sieltä pahimmasta päästä sillä Lahti kohtaa Kauhajoen Karhun ja KTP:n vieraissa, pelaten välissä ensi keskiviikkona kotona vain kaksi ottelua koko kaudella hävinnyttä Nilan Bisonsia vastaan. Namika on kuitenkin jo aiemmin tällä kaudella murskannut sekä KTP:n että Karhun, ja Bisonskin on viime kierroksilla osoittanut olevansa huippupelillä voitettavissa oleva joukkue. Kenties Namika pystyy kotiottelussaan siihen, mikä oli jo kauden kotiavauksessa lähellä: kaatamaan Goljatin.

-Mikko Blomberg-

 


Kolumnistin muut kolumnit