Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile   ILEN HAJATELMAT

Dopingin vaiettu uhri

Kun puheeksi tulee Suomen Tietotoimiston dopingjupakka, joka alkoi tammikuussa 1998 ja on jatkunut aina näihin päiviin saakka, moni alkaa surkutella entisten huippuhiihtäjiemme kohtaloa ja pitkää piinaa. Voittopuolisesti suomalaiset tuntuvat olevan sitä mieltä, että kansallislajimme sankarit voisi jättää viimein rauhaan. He ovat rangaistuksensa jo saaneet kohtuuttoman suuren julkisuuden muodossa.

En ole kuullut kenenkään olleen huolissaan siitä, mitä uutisen löytänyt toimittaja Johanna Aatsalo (tuolloin Aatsalo-Sallinen) on saanut kokea kaikkina näinä vuosina. Kohussa sylkykupiksi joutunut nainen teki kuitenkin Suomen oloissa poikkeuksellisen rohkeaa journalismia ja - ennen kaikkea - puhui totta. Lähes yhtä kovaan prässiin joutui STT:n silloinen päätoimittaja Kari Väisänen.

Kansallisen häpeätahran valkopyykissä pesuveden mukana Aatsalolta meni työpaikka, avioliitto ja varmasti osa mielenterveyttäkin. Kollegat käänsivät hänelle selkänsä, ja rehdit urheiluhullut suomalaiset lähettivät hänelle tappouhkauksia. Toimittaja oli vain tehnyt työtään, saanut vinkin hiihtäjä Jari Räsäsen kasvuhormonin käytöstä, tutkinut taustat ja kirjoittanut uutisen. Nyt, 16 vuotta myöhemmin, toimittajien ammattilehti Journalisti on julkaissut Aatsalon laajan haastattelun. Johanna Pohjola on kirjoittanut ansiokkaan ja syväluotaavan artikkelin, otsikolla Totuuden tie, nykyään Rakennuslehdessä työskentelevästä toimittajasta.

Pohjola kertoo, miten 31-vuotiaasta urheilujournalistista tuli hetkessä pyhäinhäpäisijä ja halveksittu henkilö. Kukin meistä voi vain kuvitella, mitä Aatsalo on joutunut kestämään. Ryöpytystä ei helpottanut, että uutisen oli tehnyt nainen - päinvastoin. "Kukaan ei uskonut uutista todeksi. Sitä pidettiin blondin toimittajan outona tempauksena", Aatsalo muistelee. STT oli joutunut palkkaamaan hänen turvakseen henkivartijan.m

Pahimmankin piinan keskellä Aatsalo pysyi murtumattomana, ja suojeli tietolähteitään. Hän tiesi omatuntonsa olevan puhdas ja totuuden tulevan ilmi ennemmin tai myöhemmin. Aatsalo sanoo selviytyneensä psykologin, päiväkirjan sekä häneen uskoneiden perheenjäsenten ja sukulaisten ansiosta. Hänen esikoisensa syntyi samana vuonna, kun uutinen julkaisiin ja toinen lapsi viisi vuotta myöhemmin.

Aatsalon mukaan suomalainen urheilujournalismi tuli tutkivammaksi vasta 1990-luvun lopulla. Siihen asti alalle pesiytyneistä ongelmista vaiettiin. Mäkihyppääjät esimerkiksi boikotoivat STT:n toimittajia, koska nämä olivat kirjoittaneet heidän alkoholinkäytöstään Falunin kisoissa 1993. "Urheilujournalismi oli pitkään lapsenkengissä. Yksisilmäisyys ja maton alle lakaiseminen olivat sen ongelmia. Urheilutoimittajat olivat tulosniiloja, jotka suhtautuivat lajeihinsa intohimoisesti", Aatsalo kertoo Journalistin haastattelussa.

Myös oikeudessa lehdistön vahtikoiriin suhtauduttiin kuin roistoihin ja varsinaisen rikoksen tehneisiin kuin satunnaisiin uhreihin. Erityisesti Hiihtoliiton silloisen puheenjohtajan, Esko Ahon käytös hämmästytti Aatsaloa: "Tässä minä aivan tavallinen ihminen istun Suomen entisen pääministerin vieressä, ja hän haluaa minulta viisisataatuhatta markkaa siitä, että olen loukannut hänen kunniaansa! Kun katsoin alemmaksi, näin miten Ahon housunlahkeista roikkui langanpätkiä ja miten hänellä oli kuluneet kengät. Se oli surkuhupaisaa, kuin jokin huono näytelmä."

Niin Aatsalo kuin Väisänen saivat hovioikeudelta herjaustuomion, joka on edelleenkin voimassa, sillä korkein oikeus ei myöntänyt heille aikoinaan valituslupaa. Oikeuslaitosta kohtaan kyyniseksi tullut Aatsalo, kuten myöskään Väisänen, eivät aio lähteä jatkotoimenpiteisiin liian raskaalta tuntuvan oikeusprosessin vuoksi. Kummankin mielestä olisi syyttäjän tehtävä hakea valheisiin perustuneen tuomion purkamista.

Tässä tapauksessa kesti yli 15 vuotta ennen kuin oikeuslaitos osoitti toimivuutensa. Ne, jotka kerjäsivät härskisti korvauksia, saivat urheiluentusiastien varauksettoman tuen. Ne taas, jotka ansaitsisivat jälkikäteen korvauksen, menettivät paljon ja olivat joutua lynkkauksen kohteeksi ja loppuiäkseen hylkiön rooliin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit