Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  Ilen hajatelmat

Launeella ei jäänyt mitään hampaankoloon

Olen kehunut tällä palstalla Lahden julkisen puolen hammashoitoa ja aion tehdä sen nyt toistamiseen. Ilman Launeen hammashoitolan ammattilaisten perusteellista toimintaa suussani muhisi edelleenkin kavala aikapommi.

Olin siis päässyt pitkällisen jonotuksen kautta ensin hammashygienistille ja jälleen jonotuksen jälkeen lopulta hammaslääkärin vastaanotolle. Mitään akuuttia vaivaa ei ollut, mutta kahdesta poskihampaasta oli rapissut paikat ja ajattelin, että muutenkin kalusto olisi kuntotarkastuksen tarpeessa. Se, mikä jonotusajassa menetettiin, paikattiin huolellisuudella vastaanotolla. Nuori hammaslääkäri syynäsi hampaat niin tarkkaan ja ajan kanssa, että ajattelin, eikö tämä tutkimus ole tehty jo hygienistillä. Okei, mainitut kaksi poskihammasta vaativat paikkausta, mutta jokin jäi vaivaavaan hammaslääkärin mieltä.

Hän rupesi koputtelemaan hampaita uudelleen, vaikka röntgenkuva oli jo kertaalleen otettu. Hän mietti, vaatisiko kolmaskin poskihammas toimenpiteitä ja kysyi, pärjäsinkö sen kanssa sellaisenaan. Vastasin, että pärjäisin. Samalla hän huomasi, että hammas liikkui, juuri ja juuri havaittavasti. Lääkäri päätti ottaa tarkemman uusintakuvan, mistä selvisikin, että kyseinen hammas oli pahasti tulehtunut, ja tulehdus oli jo lujaa vauhtia uhkaamassa naapurihampaita. "Mehän otamme hampaan pois", lääkäri ratkaisi ongelman saman tien. "Positiivista tässä on, että havaitsimme asian nyt", hän riemastui.

Kuulun siihen ikäluokkaan, jolle on opetettu, että yhdestäkään hampaasta ei luovuta ilman taistelua. Siksi toimenpide tuntui lopullisuudessaan pieneltä katastrofilta. Ennen vanhaan hampaista luovuttiin suruttomammin, mutta eipä ollutkaan salakavalia tulehduksia muhimassa. Ihmiset tosin huolehtivat hampaistaan miten sattui. Nyt vannotaan jälleen yksittäisen hampaan poistamisen nimeen ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Parempi poistaa yksi mätämuna korista kuin odottaa, että pitkässä juoksussa kaikki munat mätänevät.

Poistettava hammas on yleensä sellainen, jota on vaalittu ja hoidettu antaumuksella, vaikka sen kanssa ilmenisi jatkuvasti ongelmia. Niin oli minunkin kohdallani. Poskihammas, jonka kanssa olin käynyt pitkällisen juurihoidon, oli pääkaupunkiseudulla asuessani vanhan luottohammaslääkärini hyvässä tarkkailussa. Sitten mies lähti vaativampiin tutkimustehtäviin ja säännöllisiin tarkastuskäynteihin tuli tauko, kunnes samainen hammas alkoi taas vihoitella. Yksityinen hammaslääkäri, jonka olin löytänyt hätäpäissäni puhelinluettelon keltaisilta sivuilta, paikkasi hampaan pikaisesti vuonna 2005, sen enempää sitä tutkimatta. Tulehdus sai muhia rauhassa näihin päiviin saakka. Ilman kipua ja ilmoittamatta olemassaolostaan. Jos hammas olisi kiskottu sovinnolla pois, aikapommi ei olisi lähtenyt tikittämään. Mutta noihin aikoihin sitä pidettiin vihoviimeisenä toimenpiteenä. Onneksi aikapommi ei ehtinyt räjähtää.

Kun Launeella oli selvitetty hammaskalustoni kokonaiskuva, sain uuden vastaanottoajan heti seuraavalle viikolle. Kaksi hammasta paikattiin ja yksi vedettiin pois samalla kertaa. Täysin kivuttomaan operaatioon hupeni aikaa vajaa kolme varttia. Parempaa asiakaspalvelua en olisi saanut edes yksityiseltä hammaslääkäriltä.

Suusta lähtevät tulehdukset voivat olla hyvinkin vakavia. Jos hampaassa pesinyt tulehdus pääsee leviämään, se voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen infektion. Märkäpesäke saattaa pahimmillaan levitä kaulaan tai rintalastan alueelle. Hammasperäiset tulehdukset ovatkin kaikkein yleisin syy sairaalahoitoon johtaneissa pään ja kaulan infektioissa. Suomessa joutuu vuosittain satoja ihmisiä sairaalahoitoon pitkälle edenneen hammastulehduksen takia, eli kyse ei ole mistään pikku jutusta. Siksi hampaita kannattaa hoitaa, ja tarkistuskäyntiä lähteä jonottamaan ajoissa. Ennaltaehkäisy, jos mikä, on hoitoa parhaimmillaan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit