Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Kuka pelkää Paulaa?

Televisiokanavien ohjelmistoa suunnittelevilla olisi nyt korkea aika katsoa itseään peilistä. Samaan aikaan, kun Taivaan tulien kaltaisia, suosittuja kotimaisia draamasarjoja lopetetaan, itseään toistavista formaattisarjoista imetään kaikki mahdollinen irti. Touhutaan mieluummin musiikkiklubilla tai keinotekoisissa lavasteissa, mieluummin vielä Kehä kolmosen sisäpuolella, kuin oikeiden ihmisten parissa maakunnassa. Laadun sijasta satsataan tuottavuuteen ja siihen, että mainostajat pysyvät tyytyväisinä. Taivaan tulet sopi TV2:n ilmeeseen kuin nenä päähään - tekijät ja epäkaupallisen kanavan katsojat olisivat halunneet sen jatkamista. Työt Kemijärvellä lopetettiin kuitenkin tylysti, tavalla, johon paikalliset olivat jo tottuneet.

Uusi laulajakykyjä etsivät kilpailuohjelmat ovat kärsineet samanlaisen inflaation kuin Tangomarkkinat ja missikisat aiemmin. Markkinat eivät yksinkertaisesti vedä loputtomasti uusia tähtiartisteja. Idols tuli kuluneella kaudella tiensä päähän, ja samaa on hyvää vauhtia tekemässä Voice of Finland, mistä saavat kyllä ohjelman tuottajat syyttää pitkälti itseään. Miksi sellaiset vetonaulat kuin Paula Koivuniemi ja Lauri Tähkä vedettiin pois tuomaristosta? Juuri he loivat sanailullaan esitysten lomaan mukavaa jännitettä ja piruilevaa vinoilua, johon Elastisen ja lopulta muuten niin niukkasanaisen Michael Monroen oli helppo yhtyä. Pelkääkö tuottajaportaassa joku pohjalaisia? Kotoisen oloisesta Karvian tytöstä, Anne Mattilasta ja järkyttäviä kielikuvia suoltavasta Mira Luodista ei ole edeltäjiensä korvaajiksi.

Anne on ensinnäkin täysin kokematon puhetyöläisenä. Samaa tasoa kuin missit, joita kaupalliset radioasemat pestaavat aamu- ja päiväohjelmiensa juontajiksi. Herää pakostakin epäilys, onko hän tarpeeksi kyvykäs valmentajaksi. Mirasta on aistittavissa pelimimmin aineksia, mutta hänkin on Paulaan verrattuna kuin vasta rippikoulusta päässyt. Koivuniemi on kovan luokan ammattilainen, jonka kähinää kuuntelee yhtä lailla pikkutuhmana flirttailijana kuin vakavana pohdiskelijana, jollaisena hän esiintyi taas Radio Nostalgiassa juontaessaan suoraa joululähetystä yhdessä Markus Parkkisen kanssa.

Voice of Finlandin kolmannen kauden avausjaksossa Elastinen otti puoliväkisin haastajan roolin sanaseppona, mutta sai muut mukaan huonolla menestyksellä. Mikäli tahti jatkuu samanlaisena, sarjan muut jaksot ovat puuduttavaa katseltavaa. Tähkän loistaessa poissaolollaan Elastinen kärsii tasaveroisen taistelukumppanin puutteesta Monroen keskittyessä espanjalaiseen viuhkaansa. Ja ne Mira Luodin järkyttävät letkautukset sitten... Välillä puhe kulki artistin tavasta laulaa omassa mehussaan muhineisiin mummoihin ja välillä hän reagoi lauluesitykseen niin, että oli tulla "oksennus positiivisella tavalla". Kehunsa saivat myös naisesiintyjät, joilla on "munaa". Tällaisen mauttoman verbaliikan rinnalla Koivuniemen maneeri kysyä vetävimmän näköisten miesartistien puhelinnumeroa tuntuu suorastaan mestarilliselta sanataiteelta.

Oma lukunsa ohjelmassa on juontaja Axl Smithin hypetys, josta puuttuu todellisuudentaju täysin. Tuomaristossa hän kertoi istuvan neljän Suomen musiikkitaivaan kirkkainta tähteä. Näkemys oli kaiken kaikkiaan yliampumisen Suomen ennätys. Toisaalta iltapäivälehtemme sortuvat samanlaiseen perusteettomaan hehkutukseen tuon tuosta. Ei ollut viikkoakaan, kun toineen aviiseista kuvaili Michael Monroeta Suomen ainoaksi oikeaksi rock-tähdeksi. Hieman samaan tapaan Big Brother esitteli Monroen vanhan bändikaverin, Andy McCoyn Suomen kovimpana julkkiksena. Ylisanojen perusteella jokainen voi päätellä, että Suomi on todella harvaan asuttu maa. Tänne mahtuu vain yksi raskaan sarjan julkkis ja yksi maailman luokan rokkari kerrallaan. Jurojen nuorisojulkkisten sijaan suomalaiset ansaitsisivat parempaa tv-viihdettä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit