Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Kuka pelkää Paulaa?

Televisiokanavien ohjelmistoa suunnittelevilla olisi nyt korkea aika katsoa itseään peilistä. Samaan aikaan, kun Taivaan tulien kaltaisia, suosittuja kotimaisia draamasarjoja lopetetaan, itseään toistavista formaattisarjoista imetään kaikki mahdollinen irti. Touhutaan mieluummin musiikkiklubilla tai keinotekoisissa lavasteissa, mieluummin vielä Kehä kolmosen sisäpuolella, kuin oikeiden ihmisten parissa maakunnassa. Laadun sijasta satsataan tuottavuuteen ja siihen, että mainostajat pysyvät tyytyväisinä. Taivaan tulet sopi TV2:n ilmeeseen kuin nenä päähään - tekijät ja epäkaupallisen kanavan katsojat olisivat halunneet sen jatkamista. Työt Kemijärvellä lopetettiin kuitenkin tylysti, tavalla, johon paikalliset olivat jo tottuneet.

Uusi laulajakykyjä etsivät kilpailuohjelmat ovat kärsineet samanlaisen inflaation kuin Tangomarkkinat ja missikisat aiemmin. Markkinat eivät yksinkertaisesti vedä loputtomasti uusia tähtiartisteja. Idols tuli kuluneella kaudella tiensä päähän, ja samaa on hyvää vauhtia tekemässä Voice of Finland, mistä saavat kyllä ohjelman tuottajat syyttää pitkälti itseään. Miksi sellaiset vetonaulat kuin Paula Koivuniemi ja Lauri Tähkä vedettiin pois tuomaristosta? Juuri he loivat sanailullaan esitysten lomaan mukavaa jännitettä ja piruilevaa vinoilua, johon Elastisen ja lopulta muuten niin niukkasanaisen Michael Monroen oli helppo yhtyä. Pelkääkö tuottajaportaassa joku pohjalaisia? Kotoisen oloisesta Karvian tytöstä, Anne Mattilasta ja järkyttäviä kielikuvia suoltavasta Mira Luodista ei ole edeltäjiensä korvaajiksi.

Anne on ensinnäkin täysin kokematon puhetyöläisenä. Samaa tasoa kuin missit, joita kaupalliset radioasemat pestaavat aamu- ja päiväohjelmiensa juontajiksi. Herää pakostakin epäilys, onko hän tarpeeksi kyvykäs valmentajaksi. Mirasta on aistittavissa pelimimmin aineksia, mutta hänkin on Paulaan verrattuna kuin vasta rippikoulusta päässyt. Koivuniemi on kovan luokan ammattilainen, jonka kähinää kuuntelee yhtä lailla pikkutuhmana flirttailijana kuin vakavana pohdiskelijana, jollaisena hän esiintyi taas Radio Nostalgiassa juontaessaan suoraa joululähetystä yhdessä Markus Parkkisen kanssa.

Voice of Finlandin kolmannen kauden avausjaksossa Elastinen otti puoliväkisin haastajan roolin sanaseppona, mutta sai muut mukaan huonolla menestyksellä. Mikäli tahti jatkuu samanlaisena, sarjan muut jaksot ovat puuduttavaa katseltavaa. Tähkän loistaessa poissaolollaan Elastinen kärsii tasaveroisen taistelukumppanin puutteesta Monroen keskittyessä espanjalaiseen viuhkaansa. Ja ne Mira Luodin järkyttävät letkautukset sitten... Välillä puhe kulki artistin tavasta laulaa omassa mehussaan muhineisiin mummoihin ja välillä hän reagoi lauluesitykseen niin, että oli tulla "oksennus positiivisella tavalla". Kehunsa saivat myös naisesiintyjät, joilla on "munaa". Tällaisen mauttoman verbaliikan rinnalla Koivuniemen maneeri kysyä vetävimmän näköisten miesartistien puhelinnumeroa tuntuu suorastaan mestarilliselta sanataiteelta.

Oma lukunsa ohjelmassa on juontaja Axl Smithin hypetys, josta puuttuu todellisuudentaju täysin. Tuomaristossa hän kertoi istuvan neljän Suomen musiikkitaivaan kirkkainta tähteä. Näkemys oli kaiken kaikkiaan yliampumisen Suomen ennätys. Toisaalta iltapäivälehtemme sortuvat samanlaiseen perusteettomaan hehkutukseen tuon tuosta. Ei ollut viikkoakaan, kun toineen aviiseista kuvaili Michael Monroeta Suomen ainoaksi oikeaksi rock-tähdeksi. Hieman samaan tapaan Big Brother esitteli Monroen vanhan bändikaverin, Andy McCoyn Suomen kovimpana julkkiksena. Ylisanojen perusteella jokainen voi päätellä, että Suomi on todella harvaan asuttu maa. Tänne mahtuu vain yksi raskaan sarjan julkkis ja yksi maailman luokan rokkari kerrallaan. Jurojen nuorisojulkkisten sijaan suomalaiset ansaitsisivat parempaa tv-viihdettä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit