Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pappisperheen joulu vietetään seurakuntaväen kanssa

Launeen seurakunnan jäsenistö koostuu kaikista ikäluokista. Lapsia ja lapsiperheitä alueella on runsaasti. Lapsi- ja perhetyön pastori Riitta Särkiö tuntee alueensa läpikotaisin. Hän on toiminut tehtävässään Lahden Launeen seurakunnassa jo runsaat kaksikymmentä vuotta. Nuoren perheen molemmat puolisot saivat pappisvihkimyksen jälkeen Lahdesta virat. Nykyisin Pekka Särkiö on kenttäpiispa ja tekee työtään välillä eri puolella Suomea, mutta koti on ollut jo kauan Joutjärven kirkon vieressä.

Siellä joulupäivänä Riitta Särkiö ottaa vastaan oman perhekunnan halaukset 50-vuotissyntymäpäivänsä merkeissä. Hän on käyttänyt juhlapäivän leivonnaisiin oman kanalan munia ja paistanut ne Särkiöitten Pappilan leivinuunissa muitten jouluruokien ohella. Siellä ovat paistuneet myös ruisleivät, jotka on nostatettu lapsuuden kodista Halikosta äidin perintönä tuodulla taikinajuurella. Leivinuuni lämpiää lähes viikoittain leivintuvassa, ei ainoastaan jouluisen juhlapäivän kunniaksi.

Särkiö
Launeen seurakunnan lapsi- ja perhetyön pastori Riitta Särkiö istuu muistikirjoineen Launeen 60 vuotta vanhan kirkon kirkkosalissa, mikä on yksinkertaisen hillitty ja johon suuret ikkunat ja valkoiseksi maalatut penkkien selustat tuovat valoisuuden.

Reipas, ehtiväinen, jouluyönä syntynyt päivänsankari saattaa käydä virkistymässä jouluaamuna aamutuimaan Joutjärven jäähileisessä avannossa. Avannossa Riitta-pastori tai tarkemmin sanottuna teologian tohtori ja Tampereen hiippakunnan pappisasessori on käynyt viimeiset kaksitoista vuotta. Reipas kävely järvelle ja sieltä kotiin auttaa pitämään hänet kunnossa. Hän hymyilee iloisesti aamutoimilleen: lapsuuden kodissa Varsinais-Suomessa, koululainen Riitta saattoi mennä aamuisin navettaan, nyt kodin pihapiirissä on kanala. Kesällä pitää tarkistaa myös kasvimaa kanarouvia tervehtimään mennessä.

Riitta ja Pekka Särkiö tekivät molemmat väitöskirjansa samaan aikaan Saksassa hyvien teologisten kirjastojen takia. Riitta väitteli teologian tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1996 ja väitöskirjan aihe oli Sovitus ja sovinto Paavalin toisessa korinttolaiskirjeessä. Väitöskirjasta ja sen antamista mahdollisuuksista huolimatta ei tiedemaailma Riitta Särkiötä innostanut. Kirjallisia töitä hän ei ole kokonaan jättänyt. Nyt on työn alla uusi painos Seurakunnan luottamushenkilön käsikirjasta yhteistyössä Juha Kauppisen ja Heikki Hiilamon kanssa.
-Olen erittäin tyytyväinen työhöni Launeen seurakunnan lapsi- ja perhetyön pastorina. Kirkkoherran virkoja en ole halunnut hakea, ne työt olen nähnyt läheltä, kun aviopuoliso toimi Keski-Lahden kirkkoherrana, peruspapin työ on minulle parasta, totesi Riitta Särkiö toimittajan häneltä asiaa kysyessä.

Hänet valittiin pappisasesorin tehtävään ensimmäiselle kaudelle Tampereen hiippakuntaan viime toukokuussa. Tämä tehtävä hoidetaan oman toimen ohella. Se antaa näköalapaikan hiippakuntaan kuuluvien seurakuntien hengelliseen ja hallinnolliseen elämään. Tätä ennen Riitta Särkiö on ollut kaksi kautta kirkolliskokousedustajana sekä Kirkkohallituksen täysistunnon jäsen neljä vuotta.

Launeen seurakunnassa on lähes 19 000 jäsentä. Seurakuntaan ei ole vielä heijastunut kovin voimakkaana nykyinen muoti evankelisluterilaisesta kirkosta eroamisesta. Seurakuntayhtymän talousasioita on hoidettu hyvin. Seurakuntalaisiaan Riitta Särkiö tapaa säännöllisesti muun muassa eri puolella aluetta olevissa seurakuntakodeissa, Launeen kirkon ja Liipolan seurakuntakeskuksen tiloissa ja ihmisten kodeissa.

Hänen vastuualueeseensa kuuluu myös Patoseudun alue. Kesäinen rippikoululeiri seurakunnan leirikeskuksessa vierähtää nuorten parissa. Lapsi- ja perhetyön ohella pastorin tehtäviin kuuluvat hautaukset, vihkimiset ja kastetilaisuudet. Kirkollisten toimitusten yhteydessä seurakunnan työntekijä tapaa perheenjäseniä, ja ne antavat tilaisuuden tutustua henkilöihin, joita seurakunnan tilaisuuksissa ehkä harvemmin tapaa. Seuraavat perinteiset tapahtumat ovat joulun perhehartaudet jouluaattona ja jouluyön messu Launeen kirkossa. Tilaisuuksissa Riitta Särkiö on mukana muitten työkumppaniensa kanssa.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto