Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Jussi MELASTELUA

Kuluttaja ratkaisee terveydenhoidon tehon

Olemme tilanteessa, jossa voivottelemme kokonaisvaltaisen terveydenhoidon kahtia jaon kahleissa.
Toisin sanoen ne, joilla on työterveyshuolto ja ne, joilla sitä ei ole? Mutta olemmeko tuomitut räpiköimään tässä huonosti toimivassa järjestelmässä vielä pitkään? Tosiasia on, että terveydenhoito tehostuu vasta, kun uusi kansalaisyhteiskunta asettaa poliitikkojen avustuksella terveydenhoitoon sellaiset paineet, että muutoksen on pakko tapahtua, koska potilaat lyövät muuten nyrkkiä pöytään niin lujaa, että siihen on hölmömmänkin päättäjän reagoitava.

Suomalainen terveydenhoito, jonka muodostavat kunnat, sairaalat ja sairaalapiirit ovat sellainen ryteikkö, johon tavallisella vesurilla ei saada juurikaan mitään aikaan. Nyt tarvitaan järeämpiä  työkoneita, jotta savotta tulisi hoidettua. Koko uudistuksessa on puhuttu rahasta ja tehokkuudesta
eri termeillä ikään kuin ne eivät liittyisi toisiinsa, koska läpipolitisoituneessa tilanteessa ei ole ollut sopivaa puhua samassa lauseessa rahasta ja potilaasta.

On todella kummallista, että Suomen poliittisessa ilmapiirissä ei ole näkyvillä mitään radikaaleja päätöksiä kuntien määrän vähentämisestä, sairaaloiden tietojärjestelmien nopeammasta uudistuspyrkimyksistä, puhumattakaan potilaan valinnanvapauden lisäämisestä. Mutta totuus onkin, että tätä uudistusta ei käynnistä kukaan poliitikko, virkamies tai yritysjohtaja, vaan kuluttaja. Sillä kuluttaja on viime kädessä kuningas, joka on viime kädessä pannut kaiken uudeksi muuallakin mediayhteisöissä.

Tavallinen Matti ja Maija haluaa puhua samassa lauseessa niin rahasta kuin potilaastakin. Kilpailu määrää tahdin markkinataloudessa. Viro on voimakkaasti jo ryhtynyt tarjoamaan terveyspalveluita suomalaisille, jotka notkuvat vuoden jonoissa omissa terveyskeskuksissaan.
Keskiluokkaisista eläkeläisistä on tullut valveutuneita, vertailevia ja vaativia olentoja, jotka osaavat edellyttää veroeuroina maksamiltaan terveyspalveluilta yhtä korkeampaa tasoa. Tulemme näkemään päivän, jolloin terveysturismi EU:n sisällä alkaa nopeutua voimakkaasti.

Julkisten palveluiden on kuljettava mukana ja niitä on kehitettävä, jotta oikeanlainen puhuri muutoksiin saadaan terveydenhuollossamme täysremonttiin. On vaihdettava poliitikkoja ellei muu auta.

Juhani Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit