Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Launeen kirkolla juhlittiin kuutta vuosikymmentä

Vuonna 1953 rakennettu Launeen kirkko on Lahden vanhin. Arkkitehtitoimisto Elma ja Erik Lindroosin suunnittelema kirkkorakennus toimi aluksi seurakuntakotina, ja se vihittiin kirkoksi vuoden 1958 laajennustöiden jälkeen. Vuonna 2001 valmistuneet muutos- ja korjaustöiden tavoitteina oli palauttaa rakennuksen arvokkaimpien osien ilme 1950-luvun tyylin mukaisesti ja tehdä Launeen kirkosta monipuolinen ja kodikas, nykyajan vaatimukset täyttävä perhekirkko.

Minkälainen Launeen kirkko nykyään, 60 vuotta valmistumisensa jälkeen todella on? Kysytään Launeen kirkon johtavalta diakoniatyöntekijältä Elisa Linkolalta:
- Launeen kirkko on kotoisa toiminnan kirkko, Linkola summaa.
- Kun olen tuonut tänne vieraita muilta paikkakunnilta, niin moni on kommentoinut meidän kirkkomme olevan lämmin ja kotoinen. Kirkon pieni koko lisää omalta osaltaan kodikkuuden tuntua. Tänne on kiva tulla, on sitten Launeen seurakuntalainen tai vierailija.

Linkola
Launeen kirkon johtava diakoniatyöntekijä Elisa Linkola 

Launeen kirkossa viihdytään. Siitä kertoo esimerkiksi se, että sunnuntaisten messujen jälkeen ihmiset jäävät paikalle jutustelemaan kirkkokahvien äärelle. Kirkolla tapahtuu messujen ja muiden kirkon perustoimintojen lisäksi paljon:
- Viikkoisin kirkolla on toimintaa vauva- ja perhekerhoista päiväkerhoihin, lasten puuhakerhoon ja lennokkikerhoon. Kirkon oman toiminnan lisäksi täällä on marttatoimintaa, AA-ryhmiä, kehitysvammaisten ryhmä ynnä muuta. Olen kuullut, että joissain kirkoissa tiloja on paljon tyhjillään, mutta meidän käyttöasteemme on todella korkea.

Sunnuntaina oli iso juhlamessu, jolla 60-vuotisviikko polkaistiin käyntiin. Linkola on ilahtunut messun suuresta osanottajamäärästä.
- Täällä oli koko kirkko täynnä väkeä, oikein seinät pullistelivat.
Osallistujia oli lopulta peräti 360. Vaikka kirkon tilat olivat käydä ahtaiksi, Linkolan mukaan ilmassa oli silti hieno juhlan tuntu. Kaikki vierailijat saivat lopulta lähteä kotiin adventtikynttilän kanssa.

Juhlamessun lisäksi viikolla pidettiin avoimien ovien päiviä, joissa oli mahdollisuus kierrellä rakennuksessa, tutustua toimintaan ja tavata kirkon työntekijöitä. Tiistaina pidettiin myös viikon teemaan liittyvä paneelikeskustelu aiheesta "Kirkko muuttuvassa yhteiskunnassa."
Kirkon tulevaisuudesta Linkola toivoo vähintään yhtä aktiivista kuin nykyäänkin.
- Teemanamme on ollut "meidän kirkko". Toivon, että myös tulevaisuudessa tämä on paikka, johon voi tulla sellaisena kuin on, niin iloissa kuin suruissakin. Ettei kynnys kirkkoon astumiselle olisi kenellekään liian korkea.

Kirkko on kivijalka

Marja-Leena ja Veijo Vierumäki ovat käyneet Launeen kirkossa vuosikymmeniä. Onpa kirkko Marja-Leenan rippikirkkokin. Hän pääsi Launeella ripille vuonna 1963. Toistakymmenä vuotta kirkon luottamushenkilönä ja vapaaehtoistyöntekijänä toiminut Marja-Leena kertoo Launeen kirkon olevan monessakin mielessä hänen sydäntään lähellä.
- Launeen kirkko on pieni ja kotoinen kirkko, jossa on aina läheinen tunnelma. Olen erityisesti iloinen siitä, että täällä käy paljon ihmisiä nuorista vanhoihin.

Arkipyhisinkin kirkko on usein täynnä.
- Launeen kirkolla on aktiivista vapaaehtoistoimintaa kirkon perustehtävien lisäksi. Meistä ihmisistähän tämä riippuu, sillä me olemme se seurakunta.
Toinen syy kirkon aktiiviseen toimintaan on Vierumäkien mukaan nykyinen kirkkoherra Heikki Pelkonen.
- Meillä on tällä hetkellä erittäin pirteä kirkkoherra, joka jaksaa olla monessa mukana. Uskon, että kirkkoherran esimerkki saa ihmiset reippaammin liikkelle ja mukaan tilaisuuksiin, kertoo puolestaan Veijo Vierumäki.

Myös Marja-Leena yhtyy mielipiteeseen kirkkoherrasta.
- Sillä on iso merkitys, että pienessä yhteisössä on akktiivinen ja osallistuva kirkkoherra, joka jaksaa omista tehtävistään huolehtimisen lisäksi osallistua ja olla mukana seurakunnan tekemisissä näin paljon.

Pitkään Launeella vaikuttaneilta Vierumäiltä on luontevaa tiedustella myös kirkon muuttumisesta vuosien varrella.
- Launeen kirkko ei mielestäni ole muuttunut paljon. Ajan henki muuttuu, mutta kirkon tehtävänä on olla pysyvä ankkuri ja kivijalka tässä muuttuvassa maailmassa, Marja-Liisa Vierumäki toteaa.

Kirkon toiminnan pitää hänenkin mielestään olla mahdollisimman helposti lähestyttävää.
- Pyrimme kaikella toiminnalla siihen, että kirkkoon olisi mahdollisimman helppo tulla. Ettei tarvitsisi miettiä olenko tarpeeksi hyvä tai kelpaanko tällaisena. Haluamme madaltaa kynnystä niin, että kaikki löytävät toimintaan mukaan.

Vaikeina aikoina kirkosta löydetään kuitenkin vuosi toisensa jälkeen turvaa.
- Vaikka se hurjalta tuntuukin, niin hyvä että ainakin katastrofien sattuessa ihmiset huomaavat, että kirkosta saa turvaa.

Tulevaisuuden suhteen Vierumäet ovat luottavaisia.
- Toivon hartaasti, että tulee uusia ihmisiä ja uusia sukupolvia, jotka löytävät mukaan seurakunnan toimintaan ja löytäisivät täältä lämpöä ja rauhaa maailman melskeessä, Marja-Liisa Vierumäki kertoo.
- Laulun sanoin: kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on.

Mikko Blombrg


Ajankohtaista -arkisto