Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


valoa
Lanunaukiolla pidetyssä Valoa - Ei väkivaltaa tapahtumassa olivat mukana naisjärjestöjen lisäksi Lahden Ensi- ja turvakoti ry sekä Amnesty Internationalin Lahden ryhmä. Kynttilöitä jaettiin vajaassa kahdessa tunnissa ohikulkijoille lähes 850. Tapahtuma liittyy 10.12 pidettävään YK:n ihmisoikeuspäivä ennakoivaan tapahtumaan.

Naiset kampanjoivat väkivaltaa vastaan

Lanunaukiolla Lahden keskustassa jakoivat viime maanantaina naisjärjestöjen aktiiviset naiset kynttilöitä ohikulkijoille muistuttamaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta kautta maapallon. Ensi vuonna Suomi on hyväksymässä YK:n ja kansainvälisen oikeuden vahvistaman asiakirjan Istanbulissa. Asiakirjan tavoitteena on ehkäistä ja poistaa kansainvälisesti naisiin kohdistuva väkivalta. Kansainvälisen asiakirjan tavoitteena on uhrien suojelu ja väkivallan tekijöitten syytteeseen saaminen. Tämä koskee myös maita, missä sisällissodat riehuvat ja etenkin naiset ja lapset joutuvat väkivallan ja raiskausten uhreiksi.

NYTKIS ry on maan laajuinen suomalaisten naisjärjestöjen yhteistyöelin, jonka maata kattava tapahtuma Valoa -ei vakivaltaa oli viime maanantaina myös Lahdessa Lanunaukiolla. Se on rahoittanut kampanjan kynttilähankinnat. Naisjärjestöjen ohella Lahdessa tapahtumaan osallistui myös Lahden Ensi - ja turvakoti ry sekä Amnesty Internationalin Lahden ryhmä. Järjestöjen jäsenistö haluaa saada ihmisten tajuamaan, että väkivallan kohteeksi joutuville yksityiselle ihmiselle tai ihmisryhmälle koituvat inhimilliset seuraukset. Mustelmat ja ruhjeetkin paranevat ajan myötä, mutta luottamus kanssakumppaniin tai väkivaltaiseen yhteisöön horjuu vammojenkin arpeuduttua.

Tilastojen mukaan väkivallan ja etenkin perheväkivallan kohteeksi Suomessa joutuvat naiset eivät joko uskalla tai eivät halua nostaa oikeudessa kannetta pahoinpitelijää kohtaan. Viime vuosina useat perheväkivallan kohteiksi joutuneet ovat pyytäneet oikeuden määräämään lähestymiskiellon väkivaltaiselle lähimmäiselle, mutta tämä on vähäistä eurooppalaisessakin vertailussa. Suomessa Ensi- ja turvakotien liitto ry aloitti parikymmentä vuotta sitten turvakotitoiminnan. Turvakoteihin ovat hakeutuneet myös miehet, mutta niistä turvaa hakeneitten naisten ja lasten lukumäärä on huomattavasti suurempi. Kunnat ovat vähentäneet palveluostoja turvakodeilta, joten niiden kautta saatu keskusteluapu myös vähenee sitä tarvitsevilta ihmisiltä.

Turvakotien perustamisen jälkeen nykyinen lahtelainen teologi ja terapeutti Lasse Reijomaa perusti Espooseen Lyömätön linja toiminnan. Reijomaa osallistui myös kynttilöitten jakoon maanantaina. Hän sai marraskuussa Tasa-arvovaltuuskunnan myöntämän Miehen työ palkinnon. Lyömätön linja toimintaan mukaan tulleitten miesten kesken selvitetään perhe- ja muuhun väkivaltaan johtaneita syitä. Tämä toiminta on laajentunut ympäri maata käsittäväksi monisyiseksi toiminta- ja terapiaryhmiksi, joitten aloitteesta monimuotoinen Miessakit-ryhmät ovat jalkautuneet koko maahan torjumaan miesten ahdistusta ja väkivaltaista käytöstä.

Amnesty International kerää parhaillaan maailman laajuisesti vetoomusadressiin nimiä Meksikon tasavallan oikeusviranomaisille lähetettäväksi vaatimukseksin saattaa maan poliisi edesvastuuseen kidutuksesta, minkä se kohdisti Mirjam Lopeziin. Kuulustelijat kiduttivat ja raiskasivat tätä kahdeksan kuukauden ajan. Lopez oli epäiltynä huumekaupasta, mihin hän ei ollut osallistunut. Lopez vapautettiin, mutta kiduttajia ja raiskaajia ei ole Meksikon oikeusviranomaiset saattaneet lain eteen tuomittaviksi. Amnestyn Lahden ryhmä sai maanantain tapahtumassa adressiin runsaasti lahtelaisilta nimiä.
Valoa - Ei väkivaltaa tapahtuma liittyy joulukuun 10. päivänä olevaan YK:n ihmisoikeuksien päivään. Se on kaikenlaisen syrjinnän ja väkivallan vastainen päivä.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto