Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


valoa
Lanunaukiolla pidetyssä Valoa - Ei väkivaltaa tapahtumassa olivat mukana naisjärjestöjen lisäksi Lahden Ensi- ja turvakoti ry sekä Amnesty Internationalin Lahden ryhmä. Kynttilöitä jaettiin vajaassa kahdessa tunnissa ohikulkijoille lähes 850. Tapahtuma liittyy 10.12 pidettävään YK:n ihmisoikeuspäivä ennakoivaan tapahtumaan.

Naiset kampanjoivat väkivaltaa vastaan

Lanunaukiolla Lahden keskustassa jakoivat viime maanantaina naisjärjestöjen aktiiviset naiset kynttilöitä ohikulkijoille muistuttamaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta kautta maapallon. Ensi vuonna Suomi on hyväksymässä YK:n ja kansainvälisen oikeuden vahvistaman asiakirjan Istanbulissa. Asiakirjan tavoitteena on ehkäistä ja poistaa kansainvälisesti naisiin kohdistuva väkivalta. Kansainvälisen asiakirjan tavoitteena on uhrien suojelu ja väkivallan tekijöitten syytteeseen saaminen. Tämä koskee myös maita, missä sisällissodat riehuvat ja etenkin naiset ja lapset joutuvat väkivallan ja raiskausten uhreiksi.

NYTKIS ry on maan laajuinen suomalaisten naisjärjestöjen yhteistyöelin, jonka maata kattava tapahtuma Valoa -ei vakivaltaa oli viime maanantaina myös Lahdessa Lanunaukiolla. Se on rahoittanut kampanjan kynttilähankinnat. Naisjärjestöjen ohella Lahdessa tapahtumaan osallistui myös Lahden Ensi - ja turvakoti ry sekä Amnesty Internationalin Lahden ryhmä. Järjestöjen jäsenistö haluaa saada ihmisten tajuamaan, että väkivallan kohteeksi joutuville yksityiselle ihmiselle tai ihmisryhmälle koituvat inhimilliset seuraukset. Mustelmat ja ruhjeetkin paranevat ajan myötä, mutta luottamus kanssakumppaniin tai väkivaltaiseen yhteisöön horjuu vammojenkin arpeuduttua.

Tilastojen mukaan väkivallan ja etenkin perheväkivallan kohteeksi Suomessa joutuvat naiset eivät joko uskalla tai eivät halua nostaa oikeudessa kannetta pahoinpitelijää kohtaan. Viime vuosina useat perheväkivallan kohteiksi joutuneet ovat pyytäneet oikeuden määräämään lähestymiskiellon väkivaltaiselle lähimmäiselle, mutta tämä on vähäistä eurooppalaisessakin vertailussa. Suomessa Ensi- ja turvakotien liitto ry aloitti parikymmentä vuotta sitten turvakotitoiminnan. Turvakoteihin ovat hakeutuneet myös miehet, mutta niistä turvaa hakeneitten naisten ja lasten lukumäärä on huomattavasti suurempi. Kunnat ovat vähentäneet palveluostoja turvakodeilta, joten niiden kautta saatu keskusteluapu myös vähenee sitä tarvitsevilta ihmisiltä.

Turvakotien perustamisen jälkeen nykyinen lahtelainen teologi ja terapeutti Lasse Reijomaa perusti Espooseen Lyömätön linja toiminnan. Reijomaa osallistui myös kynttilöitten jakoon maanantaina. Hän sai marraskuussa Tasa-arvovaltuuskunnan myöntämän Miehen työ palkinnon. Lyömätön linja toimintaan mukaan tulleitten miesten kesken selvitetään perhe- ja muuhun väkivaltaan johtaneita syitä. Tämä toiminta on laajentunut ympäri maata käsittäväksi monisyiseksi toiminta- ja terapiaryhmiksi, joitten aloitteesta monimuotoinen Miessakit-ryhmät ovat jalkautuneet koko maahan torjumaan miesten ahdistusta ja väkivaltaista käytöstä.

Amnesty International kerää parhaillaan maailman laajuisesti vetoomusadressiin nimiä Meksikon tasavallan oikeusviranomaisille lähetettäväksi vaatimukseksin saattaa maan poliisi edesvastuuseen kidutuksesta, minkä se kohdisti Mirjam Lopeziin. Kuulustelijat kiduttivat ja raiskasivat tätä kahdeksan kuukauden ajan. Lopez oli epäiltynä huumekaupasta, mihin hän ei ollut osallistunut. Lopez vapautettiin, mutta kiduttajia ja raiskaajia ei ole Meksikon oikeusviranomaiset saattaneet lain eteen tuomittaviksi. Amnestyn Lahden ryhmä sai maanantain tapahtumassa adressiin runsaasti lahtelaisilta nimiä.
Valoa - Ei väkivaltaa tapahtuma liittyy joulukuun 10. päivänä olevaan YK:n ihmisoikeuksien päivään. Se on kaikenlaisen syrjinnän ja väkivallan vastainen päivä.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto