Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sportti

 Pelsu

Lahti - kiekkokaupunki

Pelicans haluaa nostaa Lahden kiekkokultturin uudelle tasolle. Niinpä se pisti pystyyn ison maailman tapaan oman, lahtelaisen Hall of Famen, jolla se haluaa tuoda esiin lahtelaista kiekko-osaamista vuosien varrella. Äärimmäisen kannatettava asia! Ensimmäiset 15 nimeä on julkistettu ja mukana on niin entisiä pelaajia, erotuomareita, kuin kiekkovaikuttajiakin. Ja kaikki nimet todellakin ansaitusti! Nimilistaa katsellessa täytyy todeta, että kyllä täältä Lahestakin on kovan luokan kavereita tullut.

Muistan hyvin, kun 70-luvulla pikku poikana katselin ensimmäisiä liigapelejäni silloisessa jäähallissa. Jäähalli oli jotain ihan muuta, kuin se on tänä päivänä. Käytännössä kyseessä oli vain katettu tekojäärata, mutta pikku pojan silmin katsottuna kyseessä oli upea halli. Olinhan nähnyt myös ajan, jolloin paikalla oli vain se tekojäärata ja pelit pelattiin paljaan taivaaan alla, välillä kovassakin pakkasessa.

Ilpo
Suomen jääkiekkoleijona nro 64, Ilpo Koskela on Lahti -kiekon Hall of Famen numero yksi.

Hallin palvelut rajoittuivat silloin yhteen kipariin, josta sai makkaraa, kahvia ja karkkia. Taisihan silloin jo olla myös toinenkin myyntinurkkaus, jossa aikuisille myytiin olutta, mutta lapsilla ei sinne ollut mitään asiaa. Kentällä viilettivät silloin nyt Hall of Fame-listalta löytyvät Eloranta, Laine, Koskinen, Toivanen, Mäkitalo, Nyman sekä tietenkin legendaariset Huojuvat Hakulisen veljekset. Pienelle pojalle kaikki nuo pelaajat olivat suuria sankareita ja heidän kauttaan jääkiekko vei meikäläisen lopullisesti mukanaan. Jäähallin tunnelmaa kun ei mikään voinut voittaa.

Hieman perspektiiviä saadan näiden kyseisten kavereiden korkeasta tasosta, kun mietitään vaikkapa vuoden 1980 Lake Placidin olympiajoukkuetta, jossa oli vahva lahtelaisedustus. Joukkueessa pelasivat Markku Hakulinen, Hannu Koskinen, Jarmo Mäkitalo ja Olli Saarinen. Lisäksi joukkueessa oli mukana Kari Eloranta, joka oli pari vuotta aikaisemmin siirtynyt Kiekko-Reippaasta Leksandiin. Tänä päivänä ihan mahdoton ajatuskin, että olympialaisissa pelaisi noin monta lahtelaiskasvattia. No ajatkin olivat toki kovin erilaiset silloin. NHL:ssä ei suomalaisia juurikaan nähty ja seurauskollisuus oli vielä SM-liigassa voimissaan. Silloinen Kiekko-Reipas ei todellakaan ollut mikään SM-liigan kärkijoukkue, joten noin monen pelaajan saaminen Lahdesta olympialaisiin oli todella kova saavutus. Muistan, että sitä kovasti silloin mediassakin ihmeteltiin.

Hall of Fameen nostetaan vuosittain pari pelaajaa ja yksi kiekon muilta aloillta. Ketä sitten on seuraavaksi vuorossa vuoden päästä? Tässä mielestäni muutama sopiva pelaajaehdokas jo uransa lopettaneista: Pasi Nurminen, Toni Koivunen, Marko Jantunen, Toni Lydman, Janne Laukkanen, Erkki Mäkelä, Tommi Turunen.... Kyllähän näitä löytyy! Taustavaikuttajista ehdottomasti paikkansa ansaitsee nykyinen TJ Ilkka Kaarna, joka on vakauttanut Pelicansin taloudellisen toiminnan epävarmoista vuosista.

Jos ulkomaalaispelaajista joku tuonne kuuluisi, niin ehdottomasti Oldrich Valek, sillä vaikka mies pelasi vain pari kautta Lahdessa, on hän jäänyt lahtelaisille katsojille mieliin kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksena ja varsin värikkäänä persoonana. Nykypelaajista Hall of Fameen itseoikeutetusti Jan Latvala. Sitä joudutaan vielä kuitenkin odottelemaan, sillä valinta voidaan tehdä vasta 5 vuotta peliuran jälkeen ja Latvalahan jatkaa ja jatkaa ja ......

Lopuksi vielä onnittelut Savolaisen Jukalle, intohimoiselle Kyykän futismiehelle, joka saavuttaa perjantaina ikämittarissa kunnioitettavat puoli vuosisataa!

-Pete Salomaa-

 


Kolumnistin muut kolumnit