Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Matoja kouluruoassa

Yle Lahti kehitti varsinaisen myrskyn vesilasissa uutisoimalla, että Tiirismaan koulussa tarjoillusta ruoasta olisi löytynyt mato. Kahdeksasluokkalainen Rosa Oksanen oli ottanut kuvan pähkinöiden seassa lilluneesta sentin mittaisesta toukasta, jonka jälkeen kuva oli mennyt jakeluun facebookissa. Pian kaikki koulun oppilaat tiesivät matolöydöstä.

Aiheesta riitti radiossa keskustelua kahdeksi päiväksi. Koulun käytävillä tehdyssä kyselyssä oppilastoverit lisäsivät vettä myllyyn paljastamalla, että matoihin olisi törmätty aikaisemminkin. Syksyn aikana niitä olisi löytynyt kiisseleistä, perunoista ja makaronilaatikosta.

Ensimmäiseksi mieleen tuli, että koululaiset ovat kehittäneet kunnon mätäkuun jutun pari kuukautta myöhässä, varsinkin kun kukaan ei ollut mennyt ilmoittamaan madosta koulun keittäjälle. Mutta kouluruokia valmistavan Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli myönsikin, että vastaavankaltaisia yllätyksiä voi ruoasta löytyä. Yleisimmin kuulemma salaatista. "Koska kaikkea tarjottavaa ruokaa ei voi sterilisoida, pikku yllätyksiin törmää pakostakin", hän totesi. "Vihanneksiin ei käytetä sellaisia myrkkyjä, jotka tappaisivat kaikki haittaeläimet." Kohunpoikanen kuivui lähtöruutuunsa.

On hyvä, että tässä tapauksessa maalaisjärki voitti sensaatiohakuisuuden. Toisin sanoen ainakin Tiirismaan koulussa tarjotaan suhteellisen puhdasta ruokaa. Loppujen lopuksi facebook toimi Lahden Aterialle hyvänä mainosvälineenä. Tuulia Pelli arvioi, että kouluruoan menekki olisi matouutisoinnin jälkeen vain kasvanut.

Samaan aikaan Iltalehti referoi amerikkalaisen Eat Local Grown -projektin nettisivuja elintarvikkeista, joita ruoka-alan asiantuntijat eivät suostuisi panemaan suuhunsa mistään hinnasta. Heidän mukaansa kannattaa välttää ainakin seuraavia ruoka-aineita:

+ Säilyketomaatit. Tölkkien sisäpinnoite sisältää kemikaalia, jota käytetään polykarbonaattimuovin valmistuksessa. Purkeissa se suojelee sisältöä pilaantumiselta, mutta tomaattien happamuuden vuoksi ainetta liukenee tuotteeseen. Kemikaalilla on yhteys sydäntauteihin, diabetekseen ja liikalihavuuteen.

+ Maissilla ja soijalla kasvatettu liha. Naudat syövät luonnostaan ruohoa, mutta paremman katteen vuoksi jotkut karjankasvattajat syöttävät niille maissia ja soijaa, mikä vähentää lihan ravintoarvoja, muun muassa beetakaroteenin, E-vitamiinin, omega3-rasvahappojen, CLA:n, kalsiumin ja magnesiumin määrää.

+ Mikropopcornit. Pakkausten sisäosat sisältävät kemikaalia, jonka on havaittu aiheuttavan hedelmättömyyttä sekä maksa-, kives- ja haimasyöpää. Kuumennuksessa ainetta voi siirtyä popcorneihin.

+ Peruna, jota ei ole kasvatettu luonnonmukaisesti. Rikkakasvien torjunta-aineet imeytyvät maaperästä perunaan, eikä peseminen poista kaikkia kemikaaleja.

+ Kasvatettu lohi. Altaissa kasvatettu lohi sisältää vähemmän D-vitamiinia, mutta enemmän epäpuhtauksia, kuten syöpää aiheuttavia karsinogeenejä ja PCB:tä sekä torjunta-aineina käytettyjä dioksiinia ja DDT:tä kuin villi lohi.

+ Kasvuhormoneja sisältävät maitotuotteet. Yhdysvalloissa karjalle syötetään kasvuhormoneja, jotka tehostavat maidontuotantoa, mutta ne saattavat myös siirtyä maitoon. Hormonien arvellaan lisäävän syöpäriskiä.

+ Omenat, joita ei ole kasvatettu luonnonmukaisesti. Omenien kasvatuksessa käytetään torjunta-aineita. Kemikaalijäämien ei ole sanottu olevan vaarallista ihmiselle, mutta omenatilojen työntekijöillä esiintyy syöpää keskimääräistä enemmän. Kemikaaleilla on havaittu myös yhteyttä Parkinsonin tautiin.

Madot näyttäisivätkin siis olevan pieni ongelma päivittäisessä ruokailussamme. Jos ongelma ollenkaan. Niissähän on päinvastoin paljon proteiinia. Ne ovat mitä monipuolisin lisä koululaisen muutenkin niin yksipuoliseen ruokavalioon.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit