Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Matoja kouluruoassa

Yle Lahti kehitti varsinaisen myrskyn vesilasissa uutisoimalla, että Tiirismaan koulussa tarjoillusta ruoasta olisi löytynyt mato. Kahdeksasluokkalainen Rosa Oksanen oli ottanut kuvan pähkinöiden seassa lilluneesta sentin mittaisesta toukasta, jonka jälkeen kuva oli mennyt jakeluun facebookissa. Pian kaikki koulun oppilaat tiesivät matolöydöstä.

Aiheesta riitti radiossa keskustelua kahdeksi päiväksi. Koulun käytävillä tehdyssä kyselyssä oppilastoverit lisäsivät vettä myllyyn paljastamalla, että matoihin olisi törmätty aikaisemminkin. Syksyn aikana niitä olisi löytynyt kiisseleistä, perunoista ja makaronilaatikosta.

Ensimmäiseksi mieleen tuli, että koululaiset ovat kehittäneet kunnon mätäkuun jutun pari kuukautta myöhässä, varsinkin kun kukaan ei ollut mennyt ilmoittamaan madosta koulun keittäjälle. Mutta kouluruokia valmistavan Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli myönsikin, että vastaavankaltaisia yllätyksiä voi ruoasta löytyä. Yleisimmin kuulemma salaatista. "Koska kaikkea tarjottavaa ruokaa ei voi sterilisoida, pikku yllätyksiin törmää pakostakin", hän totesi. "Vihanneksiin ei käytetä sellaisia myrkkyjä, jotka tappaisivat kaikki haittaeläimet." Kohunpoikanen kuivui lähtöruutuunsa.

On hyvä, että tässä tapauksessa maalaisjärki voitti sensaatiohakuisuuden. Toisin sanoen ainakin Tiirismaan koulussa tarjotaan suhteellisen puhdasta ruokaa. Loppujen lopuksi facebook toimi Lahden Aterialle hyvänä mainosvälineenä. Tuulia Pelli arvioi, että kouluruoan menekki olisi matouutisoinnin jälkeen vain kasvanut.

Samaan aikaan Iltalehti referoi amerikkalaisen Eat Local Grown -projektin nettisivuja elintarvikkeista, joita ruoka-alan asiantuntijat eivät suostuisi panemaan suuhunsa mistään hinnasta. Heidän mukaansa kannattaa välttää ainakin seuraavia ruoka-aineita:

+ Säilyketomaatit. Tölkkien sisäpinnoite sisältää kemikaalia, jota käytetään polykarbonaattimuovin valmistuksessa. Purkeissa se suojelee sisältöä pilaantumiselta, mutta tomaattien happamuuden vuoksi ainetta liukenee tuotteeseen. Kemikaalilla on yhteys sydäntauteihin, diabetekseen ja liikalihavuuteen.

+ Maissilla ja soijalla kasvatettu liha. Naudat syövät luonnostaan ruohoa, mutta paremman katteen vuoksi jotkut karjankasvattajat syöttävät niille maissia ja soijaa, mikä vähentää lihan ravintoarvoja, muun muassa beetakaroteenin, E-vitamiinin, omega3-rasvahappojen, CLA:n, kalsiumin ja magnesiumin määrää.

+ Mikropopcornit. Pakkausten sisäosat sisältävät kemikaalia, jonka on havaittu aiheuttavan hedelmättömyyttä sekä maksa-, kives- ja haimasyöpää. Kuumennuksessa ainetta voi siirtyä popcorneihin.

+ Peruna, jota ei ole kasvatettu luonnonmukaisesti. Rikkakasvien torjunta-aineet imeytyvät maaperästä perunaan, eikä peseminen poista kaikkia kemikaaleja.

+ Kasvatettu lohi. Altaissa kasvatettu lohi sisältää vähemmän D-vitamiinia, mutta enemmän epäpuhtauksia, kuten syöpää aiheuttavia karsinogeenejä ja PCB:tä sekä torjunta-aineina käytettyjä dioksiinia ja DDT:tä kuin villi lohi.

+ Kasvuhormoneja sisältävät maitotuotteet. Yhdysvalloissa karjalle syötetään kasvuhormoneja, jotka tehostavat maidontuotantoa, mutta ne saattavat myös siirtyä maitoon. Hormonien arvellaan lisäävän syöpäriskiä.

+ Omenat, joita ei ole kasvatettu luonnonmukaisesti. Omenien kasvatuksessa käytetään torjunta-aineita. Kemikaalijäämien ei ole sanottu olevan vaarallista ihmiselle, mutta omenatilojen työntekijöillä esiintyy syöpää keskimääräistä enemmän. Kemikaaleilla on havaittu myös yhteyttä Parkinsonin tautiin.

Madot näyttäisivätkin siis olevan pieni ongelma päivittäisessä ruokailussamme. Jos ongelma ollenkaan. Niissähän on päinvastoin paljon proteiinia. Ne ovat mitä monipuolisin lisä koululaisen muutenkin niin yksipuoliseen ruokavalioon.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit