Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Narsistin muotokuva

Tällä viikolla julkaistu, jääkiekkolegenda Juhani Tammisen elämäkerta Don Tami - My Story on paitsi lukuhaluja, myös kysymyksiä herättävä teos. Voiko Tammisen kaltaisen dominoivan persoonan tarinan kirjoittaa ilman, että hänen oma puheäänensä kaikkine prinsiippeineen, fokusointeineen, momentumeineen ja win-win-tilanteineen kuuluu tekstistä läpi? Epäilenpä pahoin, ettei voi. Lopputulos olisi sama kuin yrittäsi muokata Remu Aaltosen puheenpartta Shakespearen sonettien muottiin.

Kirjan toimittaneet Juha ja Mauri Nurmi (poika ja isä) ovat ratkaisseet ongelman niin, että antavat Tammisen puhua vapaasti. Ja Tamihan puhuu. Puhuu, puhuu ja puhuu. Analysoi, fokusoi, muistuttaa ja tähdentää. Vertaa yritystoimintaa jääkiekkoon sekä rakentaa perheen onnellisuuden samoille peruskiville kuin toverihengen pukukopissa. Tekijöiden ratkaisu antaa miehen paasata sydämensä pohjasta on loppujen lopuksi toimiva ratkaisu. Jokainen lukija pääsee rivien välissä pakostakin tutustumaan pohjattoman narsistin ajatuksenjuoksuun. Viimeisellekin jääkiekkofanaatikolle tulee selväksi, että Tami pyörittää maailmaansa oman napansa ympärillä. Pakostakin tulee miettineeksi, miksi ihmisen, joka pitää itseään nerona, tarvitsee koko ajan todistaa erinomaisuuttaan.

Tasapainottavana tekijänä Nurmet ovat haastatelleet kirjaan lukuisia Tammisen aikalaisvaikuttajia, jotka kertovat oman näkemyksensä Aurinkokuninkaasta. Veli-Pekka Ketolan ja Juha Rantasilan ja monien muiden perinteisten lätkästarojen ja -vaikuttajien ohella ääneen pääsevät muun muassa Lenita Airisto ja Antero Mertaranta. Myös Tamin vaimo, Mari Tamminen kertoo miehestään, joka on kuljettanut perhettään mukanaan milloin Pohjois-Amerikkaan tai Japaniin, milloin Sveitsiin tai Ruotsiin. Tami on ilmiselvästi valmentanut myös perheensä hyvin, sillä vaimo ei paljasta missään vaiheessa kokeneensa pahempaa mustasukkaisuutta miehensä matkustelusta ja poukkoiluista. Asumisjärjestelytkin on ratkaistu aina perheenpään ehdoilla. Jos Tami on halunnut jäädä asemapaikkaansa ulkomaille ja perhe muuttaa takaisin Suomeen, niin on toimittu ja vaimo lepytetty ylellisellä samppanjaillallisella.

Elämänsä ainoan todellisen vastoinkäymisensä, vuonna 2010 kokemansa burn outinkin Tamminen sivuuttaa löysällä rannelaukaisulla. Itse asiassa mies paransi itse itsensä, valitsemalla kehiin oikeat ammattilaiset ja pudottamalla lääkkeet rosterista. Oikeat instanssit ja distanssit, jonka jälkeen homma on kuitattu. Piste. Ollakseen todellinen Aurinkokuningas Tamin olisi odottanut avaavan itseään enemmän vereslihalle. Nyt hän suojelee todellista minäänsä ja puskee itsepintaisesti eteenpäin, geelit päässä fraasista toiseen.

Kirja paljastaa myös, ettei Tamminen yllä verbaalikkona juuri liikunnanopettajan koulutustaan ylemmälle tasolle. Hän saattaa olla show-mies ja esiintyjä, mutta kirjallista kykyä hänestä ei saa tekemälläkään. Terminologia, jolla voi pullistella tunnin valmennusluennolla, ei riitä kantamaan romaanin mittaisen tarinan läpi ilman, että Tamin palopuhe menee välillä tahattoman huumorin puolelle. Juha ja Mauri Nurmella on ollut kohteensa kanssa varmasti paljon tekemistä, ja siihen nähden he ovat suoriutuneet urakastaan ansiokkaasti. He ovat kirjoittaneet Tamin tarinan niin hyvin kuin sen voi kohteen omalla äänellä kertoa. Kaikki muu vaatisi salapoliisityötä ja sisäpiirin paljastuksia. Teos on mainio muotokuva itseään täynnä olevasta monialan mestarista, joka taitaisi varmaan paso doblenkin, jos olisi keksinyt lajin ja saanut laatia siihen omat askelkuvionsa.

Ehkäpä parhaiten Tamin luonnekuva tulee kirjassa tiivistettyä turkulaisen kirjailijan ja jääkiekkotoimittajan, Erkki Liesmäen muistelossa, joka liittyy Tamin aikaan Ranskan päävalmentajana Tukholman MM-kisoissa 1995. Helsingin Sanomissa oli ollut ennakkojuttu Ranskan suomalaiskoutsista, ja heti seuraavana päivänä saman lehden urheiluosaston päällikkö Juhani Syväsen kolumni aiheesta. Syvänen oli todennut, että muuten hyvästä artikkelista oli jäänyt ainoastaan puuttumaan, koska tämä Aurinkokuningas oli keksinyt jääkiekon.

"No, energinen Tami nappasi pakinan luettuaan Globen-hotellin huoneessa bakeliittipuhelimen käteensä, poimi lehdestä Hesarin vaihteen numeron ja pyysi yhdistämään Juhani Syväselle, joka hetken päästä kuuluikin vastaavan puhelimeen. Seurasi legendaarinen puhelinkeskustelu: Terve! Se on Juhani Tamminen tässä! 26.5.1950 - Turun Heideken (vanha synnytyssairaala)! Klik!"

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit