Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Narsistin muotokuva

Tällä viikolla julkaistu, jääkiekkolegenda Juhani Tammisen elämäkerta Don Tami - My Story on paitsi lukuhaluja, myös kysymyksiä herättävä teos. Voiko Tammisen kaltaisen dominoivan persoonan tarinan kirjoittaa ilman, että hänen oma puheäänensä kaikkine prinsiippeineen, fokusointeineen, momentumeineen ja win-win-tilanteineen kuuluu tekstistä läpi? Epäilenpä pahoin, ettei voi. Lopputulos olisi sama kuin yrittäsi muokata Remu Aaltosen puheenpartta Shakespearen sonettien muottiin.

Kirjan toimittaneet Juha ja Mauri Nurmi (poika ja isä) ovat ratkaisseet ongelman niin, että antavat Tammisen puhua vapaasti. Ja Tamihan puhuu. Puhuu, puhuu ja puhuu. Analysoi, fokusoi, muistuttaa ja tähdentää. Vertaa yritystoimintaa jääkiekkoon sekä rakentaa perheen onnellisuuden samoille peruskiville kuin toverihengen pukukopissa. Tekijöiden ratkaisu antaa miehen paasata sydämensä pohjasta on loppujen lopuksi toimiva ratkaisu. Jokainen lukija pääsee rivien välissä pakostakin tutustumaan pohjattoman narsistin ajatuksenjuoksuun. Viimeisellekin jääkiekkofanaatikolle tulee selväksi, että Tami pyörittää maailmaansa oman napansa ympärillä. Pakostakin tulee miettineeksi, miksi ihmisen, joka pitää itseään nerona, tarvitsee koko ajan todistaa erinomaisuuttaan.

Tasapainottavana tekijänä Nurmet ovat haastatelleet kirjaan lukuisia Tammisen aikalaisvaikuttajia, jotka kertovat oman näkemyksensä Aurinkokuninkaasta. Veli-Pekka Ketolan ja Juha Rantasilan ja monien muiden perinteisten lätkästarojen ja -vaikuttajien ohella ääneen pääsevät muun muassa Lenita Airisto ja Antero Mertaranta. Myös Tamin vaimo, Mari Tamminen kertoo miehestään, joka on kuljettanut perhettään mukanaan milloin Pohjois-Amerikkaan tai Japaniin, milloin Sveitsiin tai Ruotsiin. Tami on ilmiselvästi valmentanut myös perheensä hyvin, sillä vaimo ei paljasta missään vaiheessa kokeneensa pahempaa mustasukkaisuutta miehensä matkustelusta ja poukkoiluista. Asumisjärjestelytkin on ratkaistu aina perheenpään ehdoilla. Jos Tami on halunnut jäädä asemapaikkaansa ulkomaille ja perhe muuttaa takaisin Suomeen, niin on toimittu ja vaimo lepytetty ylellisellä samppanjaillallisella.

Elämänsä ainoan todellisen vastoinkäymisensä, vuonna 2010 kokemansa burn outinkin Tamminen sivuuttaa löysällä rannelaukaisulla. Itse asiassa mies paransi itse itsensä, valitsemalla kehiin oikeat ammattilaiset ja pudottamalla lääkkeet rosterista. Oikeat instanssit ja distanssit, jonka jälkeen homma on kuitattu. Piste. Ollakseen todellinen Aurinkokuningas Tamin olisi odottanut avaavan itseään enemmän vereslihalle. Nyt hän suojelee todellista minäänsä ja puskee itsepintaisesti eteenpäin, geelit päässä fraasista toiseen.

Kirja paljastaa myös, ettei Tamminen yllä verbaalikkona juuri liikunnanopettajan koulutustaan ylemmälle tasolle. Hän saattaa olla show-mies ja esiintyjä, mutta kirjallista kykyä hänestä ei saa tekemälläkään. Terminologia, jolla voi pullistella tunnin valmennusluennolla, ei riitä kantamaan romaanin mittaisen tarinan läpi ilman, että Tamin palopuhe menee välillä tahattoman huumorin puolelle. Juha ja Mauri Nurmella on ollut kohteensa kanssa varmasti paljon tekemistä, ja siihen nähden he ovat suoriutuneet urakastaan ansiokkaasti. He ovat kirjoittaneet Tamin tarinan niin hyvin kuin sen voi kohteen omalla äänellä kertoa. Kaikki muu vaatisi salapoliisityötä ja sisäpiirin paljastuksia. Teos on mainio muotokuva itseään täynnä olevasta monialan mestarista, joka taitaisi varmaan paso doblenkin, jos olisi keksinyt lajin ja saanut laatia siihen omat askelkuvionsa.

Ehkäpä parhaiten Tamin luonnekuva tulee kirjassa tiivistettyä turkulaisen kirjailijan ja jääkiekkotoimittajan, Erkki Liesmäen muistelossa, joka liittyy Tamin aikaan Ranskan päävalmentajana Tukholman MM-kisoissa 1995. Helsingin Sanomissa oli ollut ennakkojuttu Ranskan suomalaiskoutsista, ja heti seuraavana päivänä saman lehden urheiluosaston päällikkö Juhani Syväsen kolumni aiheesta. Syvänen oli todennut, että muuten hyvästä artikkelista oli jäänyt ainoastaan puuttumaan, koska tämä Aurinkokuningas oli keksinyt jääkiekon.

"No, energinen Tami nappasi pakinan luettuaan Globen-hotellin huoneessa bakeliittipuhelimen käteensä, poimi lehdestä Hesarin vaihteen numeron ja pyysi yhdistämään Juhani Syväselle, joka hetken päästä kuuluikin vastaavan puhelimeen. Seurasi legendaarinen puhelinkeskustelu: Terve! Se on Juhani Tamminen tässä! 26.5.1950 - Turun Heideken (vanha synnytyssairaala)! Klik!"

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit