Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sporttia

Pelsu

Pelicans alamäessä

Kun ylemmäs ei enää pääse, on usein edessä matka alaspäin. Näin on juuri käymässä Lahden turkoosinutuille SM-liigassa. Kolme viimeisintä peliä on päättynyt tappioihin. Tosin Tapparalta saatiin nyhjäistyä edes piste Smolenakin viime sekuntien maalilla.

Viimeiset pelit ovat näyttäneet huonoilta. Pelicans näyttää luulevan pääsevän helpolla kiinni pisteiden syrjään ja taistelemaan herätään ikäänkuin vasta pakon edessä, kun pelikello näyttää liki täyttä aikaa. Aravirta onkin jo ehtinyt vaatimaan pelaajiltaan tiukempaa otetta peliin koko 60 minuutin ajan. Olisiko loistavasti käyntiin lähtenyt kausi vähän saanut muutaman kaverin luulemaan itsestään liikoja? Pisteitä kerättiin aluksi aika helpolla, kun muiden joukkueiden peli oli enemmän tai vähemmän sekaisin.

Nyt monet joukkueet, Kärpät, JYP ja Tappara etunenässä, ovat parantaneet otteitaan ennakko-odotusten tasolle, joten jatkossa voittojen kairaaminen tulee vaatimaan jokaiselta pelaajalta 100% panosta. Ei muuten tarvi olla kummoinenkaan ennustajaeukko, jos ennustaa että tuo Kärpät, JYP ja Tappara-kolmikko on varsin pian liigan kärkitrio.

Pitäisikö tässä sitten huolestua? No ei. Pelicans on kokenut joukkue, jossa pelattuja SM-liigaotteluita on hurja määrä. Kyllä joukkue klaaraa myös nämä huonommatkin ajat, sillä ei taito mihinkään katoa. SM-liiga on todella tasainen sarja, joten muutama tappio putkeen tulee eteen varmasti kaikille joukkueille. Lisäksi edelleen Pelicans johtaa sarjaa ja vaikka muutama joukkue piakkoin Pelicansin sarjataulukossa ohittaakin, niin paniikkinappulaa ei vielä kannata edes etsiä.

Hyvän alun ansiosta Pelicansin realistinen tavoite on sarjassa varmastikin sijat 6-10. Sitä paremmat sijoitukset ovat huuhaa-miesten höpöjuttuja, jotka eivät perustu mihinkään muuhun, kun loistavaan lentokeliin ensimmäisissä kymmenessä pelissä, joka antoi ehkä liiankin hyvän kuvan ja olon Pelicansin reaalitasosta.

Loistavan alun siivittämänä on Pelicansinkin pelaajista sitten löytynyt sitä tähtikulttia, joka kuulemma kiinnostaa aina KHL:ssa asti. Ennen kauden alkuahan kaikki mediat toitottivat sitä, kuinka hajuton, väritön ja mauton joukkue on. Nyt Smolenak, Sopanen ja Myllyniemi kelpaisivat kuulemma Venäjälle, ainakin jos uskomme hevosmiesten tietotoimiston höpinöitä. Kukkuu sanon minä. Korkeintaan noista mainituista Smolenak voi lähteä, sillä miehen maalivainu ( 14 ottelua/12 maalia) on ainakin SM-liigaan tasoon nähden kovaa valuuttaa.

Tosin miehen paluuta Venäjälle voi hieman toppuutella mönkään mennyt reissu viime kaudella. Rahalla kyllä on sellainen kumma vaikutus, että se usein saa miehen pään kääntymään, vaikka muuten olisikin huonoja kokemuksia KHL:stä, joten Kaarna voi jo alkaa odottelemaan tarjouksia Venäjältä ja Saarinen katselemaan korvaavaa pelaajaa Smolenakin tilalle.

Pelicansilla on kautta jäljellä vielä 46 ottelua runkosarjassa. FC Lahdella sen sijaan enää kaksi. Sunnuntaina Kuhnurit matkaavat Espooseen Hongan vieraiksi. Lahdelle ei ottelusta kelpaa mikään muu kuin voitto, sillä pronssitaistelu on hyvin jännittävässä vaihessa. Mielenkiintoista nähdä, mikä on joukkueen vire parin viikon tauon jälkeen. Ennen taukoahan se oli loistava, mistä todistavat 10 tehtyä maalia kahdessa edellisessä ottelussa.

Voittamalla kaksi viimeistä otteluaan ( Honka ja TPS) Lahti on lähellä pronssia. Olisihan se melkoinen ihme kaiken koetun jälkeen. Kuka olisi uskonut kesäkuussa, että Lahti yleensä on edes mukana pronssitaistelussa? Silloin näytti huomattavasti todennäköisemmältä, se että Lahti putoaa ykköseen.
Toivottavasti pronssit pujotetaan lahtelaisten kaulaan TPS-pelin jälkeen 26.10. Lahden Hiihtiksellä, 5000 ihmisen todistaessa pronssijuhlaa...

-Pete Salomaa-

Namika

Namika saalistaa yhä avausvoittoaan

Niinhän siinä kävi, että Namikan 2013-2014 kauden avausvoitto jäi ottamatta kotiinviemisiksi Kotkan reissultakin. Tehokkaasti kautensa aloittanut KTP nujersi lahtelaiset kolmannen jakson irtiotollaan, kun Kotkan poikien kahden pisteen puoliaikajohto venähti hetkessä yli kymmeneen pisteeseen. Liekö lahtelaisyleisölle melkoisen tuttu Sami Toiviainen juottanut joukkueelleen voimajuomaa, mutta kotkalaisten peli-ilme oli toisella puoliskolla huomattavasti ottelun alkua tuimempi.

Tappiollisella Kotkan reissulla esiin nousi kuitenkin uusi lahtelaisonnistuja, kun kolmannessa pelissään selkeästi tasoaan nostanut Storm Warren pääsi irti 25 pisteen edestä. Kenties aiemmissa otteluissa virhevaikeuksiin itsensä paininut jässikkä sai perjantain ottelusta uutta voimaa ja itseluottamusta. Muutkin amerikkalaiset onnistuivat ainakin hyökkäyspäässä kohtuullisesti, vaikka kultaranne Robert Arnold olikin selvästi kotkalaisittain merkitty mies.

Joukkueen puolustuspeli jätti perjantai-illan matsissa paljon toivomisen varaa. Kotkalaiset pääsivät pyörittämään heittomyllyään, joka johti jopa kahteentoista onnistuneeseen kolmoseen kahdellakymmenelläyhdellä yrittämällä. Tilastojen valossa tässä onkin syy ottelun ratkaisuun: Namikan prosentti kaaren takaa kun jäi vaatimattomaan 28%:n.

Tilastoihin syvemmälle sukeltaessa osuu silmiin Namikan levypallopelin onnistuminen, eikä KTP-matsi ollut ainoa laatuaan. Kotkassa levarit menivät lahtelaisille 38-28, ja Namika onkin kolmessa ensimmäisessä ottelussaan voittanut levypallotaistelut keskimäärin kuudella irtopallolla. Koripallon kirjoittamaton sääntöhän kertoo, että levypallopeliä hallitseva joukkue päätyy yleensä myös voittamaan pelin, mutta näin ei vielä toistaiseksi ole tapahtunut Namikan kohdalla. Irtopallovoitot nimittäin nollaantuvat menetyksillä, joita kertyy lahtelaisille niin ikään noin kuusi kappaletta vastustajia enemmän ottelua kohden.

Tilastoista voidaankin päätellä, että Namika on heikko pelinrakentelussa ja vahvoilla korinaluskamppailuissa. Joukkueen hankala tilanne amerikkalaisvahvistusten suhteen jatkuu: mikäli toinen korinaluspelaajista vaihdettaisiin pelinrakentajaan, olisi sama ongelma edessä käänteisenä.

Nyt on syytä kääntää katseet jo kuitenkin tulevaan lauantaihin, jolloin Namika kohtaa Suurhallilla Uudenkaupungin Korihait. Joukkueella on myös toinen mahdollisuus avata voittotilinsä, kun jo keskiviikkona Lappeenrannan kaimaseura matkaa lahteen testaamaan uuden hallin parkettia. Avausvoitto on nyt syytä ottaa, eikä perättäisten kotipelien klaaraaminenkaan ole mahdotonta.

-Mikko Blomberg-

 


Kolumnistin muut kolumnit