Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Hoivan teema säilyy Launeenkadun varrella

Keltaiset upouudet tiilitalot ovat valloittaneet vanhan puistoalueen Launeenkadun varressa. Keskellä uudisrakennuksia on Esperi Care Oy:n Hoivakoti Laune. Sen ensimmäiset asukkaansa muuttivat sinne kuukausi sitten. Nämä rakennukset ovat Launeen terveyskeskuksen viereisen mäenkukkulan eteläpuolella, missä oli vielä parikymmentä vuotta sitten entisen Lahden kulkutautisairaalan puisia rakennuksia.

Hoivakoti Launeen ensimmäisen kerroksen ruokailu- ja oleskelutilan pöydän ääressä alkavat leipurit työnsä. Ennen kotiinlähtöään on yöhoitaja alustanut pullataikina leivinliinan alle odottamaan jauhopeukaloita. Ja pyöreitä voisilmäpullia syntyy talon uusien asukkaiden pyörittäminä uuniin työnnettäväksi.

Yhteisvoimin leipurit kertovat pullasutia heiluttavalle Pauliinalle, mitä voisilmäpulla vaatii ennen paistamista. Kaikilla hienouksilla varustetun uunin vartijaksi on lupautunut aamuvuorossa oleva yksikön päällikkö Pauliina Murtoniemi, joka on pukenut työasun päälle kodikkaan kukikkaan esiliinan. Keskiviikkoisen aamupäivän aikana päätettiin leipoa yhteisvoimin iltapäiväkahville tuoretta pullaa, kun ikävä sade esti väeltä omalla pihapuistikolla petangin pelaamisen.

Hoivakoti
Tämähän meiltä käy! Launeen uuden hoivakodin asukkaat Anja, Pertti ja Erkki , takanaan yksikön päällikkö Pauliina Murtoniemi, leipomassa iltapäiväkahvia varten voisilmäpullia. Ensimmäiset asukkaat tulivat taloon kuukausi sitten.

Päivittäisiä asukkaitten yhteishetkiä ei vietetä rutiininomaisesti, vaan ideoinnille on tilaa. Aamupäivällä keskustellaan päivän uutistapahtumista ja pidetään tuolijumppatuokio. Toissa perjantai-iltana heitä ilahdutti naapurin, Taidepäiväkoti Satakielen järjestämä Taiteiden iltayö, kun talojen välinen portti aukaistiin ja vierailtiin naapurissa.

Joka kerroksen ruokailutila jatkuu värikkäänä seurustelunurkkauksena. Jokaisessa kodin 4:ssä ryhmäkodissa on myös televisio, mutta useimmiten ihmiset katsovat iltapuhteella lempiohjelmansa omassa huoneessaan.

Esperi Care Oy:n Hoivakoti Laune on kaksikerroksinen U-mallinen talo, missä on 54:lle hoivaa tarvitsevalle henkilölle huoneet. Asumaan vakituisesti tulevat asukkaat tuovat omat huonekalunsa, joten jokainen huone on persoonallinen. Motorisoidut sängyt ovat valmiina odottamassa niitä tarvitsevia asukkaita. Talokompleksin kellarikerrokseen valmistuu iso harrastetila askartelu- ja sisäliikuntaa varten.

Lahden kaupungin lisäksi Oiva- ja Aavakunnat voivat antaa asiakkaalle palvelusetelit kustannusten peittämiseksi. Kodin asukas ostaa omat lääkkeensä sekä hygieniatarvikkeet. Talon henkilökunta on hoito- ja sosiaalialan ammattilaisia kolmivuorotyössä. Yrityksen geriatriaan erikoistunut omalääkäri tekee uudelle asukkaalle terveyskartoituksen ja käy hoivakodissa tai antaa puhelinkonsultaation tarvittaessa.

Talo tarjoaa myös omaishoitajille lomatauon, kun hoidettavilla on mahdollisuus päästä esimerkiksi viikoksi hoivakotiin. Launeen Hoivakodin kautta voi myös tarvitseva kysyä turvapuhelinpalveluista, sillä ne hankitaan erikseen Esperin turvapuhelinpalvelusta. Syksyn väreihin sonnustautuneen puiston ympäröivässä talossa on vielä tilaa uusille asukkaille.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto