Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Sporrttiva

FCL

Tauko ennen kliimaksia

Veikkausliigan otteluohjelman laatija näytti jälleen kyntensä. Kun kaksi kierrosta on enää pelaamatta ja jännitys pronssimitaleiden kohtalosta suurimmillaan, pitää liiga kahden viikon tauon.

Tietenkin tauon syynä on maaottelu Ranskaa vastaan sekä samana päivänä pelattava 21-vuotiaiden EM-karsintamatsi Moldovaa vastaan. Ymmärrettävää toki, mutta olisihan tuon voinut ottaa huomioon sarjaohjelmaa laadittaessa. Varsinkin näin lahtelaisena olisi toivonut, että jäljellä olevat kaksi peliä olisi pelattu nopealla aikataululla, sillä niin komeassa lennossa Kuhnurit tällä hetkellä liitävät. Joukkuehan paukuttelee enemmän maaleja kuin naapurissa operoiva Pelicans.

Rafaelin maalikuninkuutta uhkaa enää Hongan Tim Väyrynen, joten seuraavalla kierroksella 20.10 Honka -FC Lahti-pelissä nähdään kumpi ottaa etulyöntiaseman maalikuninkaan titteliin ennen viimeistä kierrosta. Kovin tehottomasti ei ole pelannut Tucokaan, kuusi peliä, tuloksena viisi maalia. Ensi kaudella Lahdella on heti kauden alusta kyllä sellainen kaksikko kärjessä, että alta pois!

Kävin muuten ennustajaeukolla ja kysyin miten loppukausi liigassa menee. Kenelle pronssit matkaavat? Näin eukko ennusti: Lahti voittaa molemmat pelinsä ja nappaa siis 6 pistettä. VPS voittaa Jaron, mutta häviää Maarianhaminalle. Vaasalle siis 3 pistettä. Maarianhamina voittaa VPS:n ja TPS:n, tuloksena siis 6 pistettä. Näin kaikki kolme joukkuetta päätyvät pistemäärään 51. Pronssin ratkaisee siis maaliero. Sitä eukko ei suostunut kertomaan kenellä se on paras...

Pelsu

Pelicans, sarjakärki

Onhan tämä outoa. Pelicans porskuttaa ottelusta toiseen pisteitä keräten. Kaulaa sarjakakkoseen on tällä hetkellä huimat 7 pistettä, kun otteluita on pelattu vasta 10-12 joukkueesta riippuen. Pelicans on kerännyt ottelua kohden peräti 2,5 pistettä. Ilvestä vastaan oltiin jo pari maalia takana, mutta taas joukkue näytti kyntensä ja kipusi tasoihin ja voittomaalikilpailussa voittoon.

Yleisömäärissä ei menestys kuitenkaan ole vielä näkynyt. Yhtään ottelua ei ole vielä myyty loppuun eikä päästy edes yli 5000 katsojan. Viime vuoden katsojakeskiarvo oli 4246 ja tällä hetkellä se on 4296. Siis pienen pientä nousua on kuitenkin havaittavissa. Luulenpa, että suurin syy kehnohkoihin yleisölukuihin SM-liigassa on Nelosen todella kattava ja tasokas televisiopalvelu, joka ei ole liian hinnakas, jos sitä verrataan ottelulipun hintaan.

Kolmella kympillä kuussa katsot kaikki liigan pelit kotisohvaltasi, kun paikan päälle mennessäsi maksat yhden ottelun istumalipusta 21- 29 euroa. Siihen sitten lisäksi vielä pakollinen kahvi & munkki tai olut & makkara. Esim. lokakuun aikana Nelosen palvelussa voin katsoa 11 Pelicans-ottelua, joten yhden matsin hinnaksi tulee alle 3 euroa. Jos lasketaan, että katsot kaikki 60 Pelicans-peliä televisiosta, niin hinnaksi tulee noin 6 euroa/peli. Tämä siksi, että pakettia pitää tietenkin maksaa 12 kk ja kausi kestää vain 6 kk. Eipä ihme, että näinä epävakaina aikoina monet valitsevat kotisohvan...

-Pete Salomaa-


Namika

Namika starttasi Korisliigakautensa lupaavilla tappioilla

Namika Lahden organisaatio on kuluneen puolen vuoden aikana tehnyt hyvää työtä seuran profiilin nostamisen eteen. Vaikka erottuvin muutos edellisiin kausiin onkin joukkueen pelaaminen Urheilutalon sijaan suurhallilla, ovat seuran tiedotus ja yleisilme ottaneet harppauksia oikeaan suuntaan. Kun asioita aletaan tehdä oikein, seuraa menestystä väistämättä myös urheilullisella puolella.

Kauden avausviikko oli lahtelaisittain kahdesta tappiosta huolimatta duurivoittoinen. Ensin Namika hävisi viikko sitten sarja-avauksessaan sarjan kärkikahinoihin povatulle Kauhajoella Karhulle niukasti luvuin 73-71 johdettuaan peliä parhaimmillaan jo 15 pisteellä. Suurhallin ensimmäisen Korisliigamatsi keskiviikkona päättyi niin ikään tappioon, kun loimaalainen Nilan Bisons niisti Namikalta voiton lopun kovalla puristuksella 76-81. Ottelu oli vielä pari minuuttia ennen tasapisteissä, mutta maajoukkuemiehiä kuhiseva Bisons pystyi hoitamaan pelin nimiinsä kovalla rutiinilla ja riittävällä kylmäpäisyydellä.

Namikan tekeminen näytti ainakin keskiviikon perusteella olevan olemassa olevalla miehityksellä sillä tasolla, että voittoja pitäisi ruveta napsumaan pian. Suurimmat ongelmat olivat odotetusti pelinrakennuksen alueella, joka suorastaan huutaa Ilkka Vuoren tai vastaavan kokeneen takamiehen ohjaavaa otetta. Pelintekijän paikalla ovat kahdessa ensimmäisessä ottelussa esiintyneet vuorovedoin Valtteri Mäkäläinen ja Vesa Heinonen, joista varsinkaan jälkimmäinen ei ykköspaikan pelaajaksi istu.

Amerikkalaiskolmikostakin uskaltaa jo nähdyn perusteella sanoa sanasen. Dan Oppland on pätevän oloinen yleissentteri, joka erikoisesta heittotekniikastaan huolimatta osaa rankaista hieman kauempaakin korista. Robert Arnold on kakkospaikan korintekijänä mies paikallaan. Vaikka väkkärämäinen takamies sortuikin liialliseen pallon pomputteluun keskiviikon ottelussa, oli hän silti koko Namikan hyökkäyspelin sielu.
Storm Warren ei sen sijaan ole vielä löytänyt omaa rooliaan joukkueessa. Tästä kertoo esimerkiksi se, että mies kokeili kahta kolmen pisteen heittoa Bisons-ottelussa siitä huolimatta, ettei hän ole ammattilaisena tai edes yliopistossa kertaakaan osunut bonuskaaren takaa.

Tässä vaiheessa kautta maltti on kuitenkin valttia. Namika kohtaa vielä perjantaina kovan KTP:n Kotkassa, jonka jälkeen vastustajien taso ainakin paperilla tippuu selvästi. Ottelut astetta heikompia joukkueita vastaan osoittavat tarkemmin lahtelaisnipun tämänhetkisen tason.

-Mikko Blomberg-

 


Kolumnistin muut kolumnit