Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Klamydia
Suosittuja punkkareita - Klamydian 25-vuotisjuhla-albumi XXV nousi ensimmäisellä listaviikollaan suoraan albumilistan ykköseksi

Klamydiaa 25 vuotta - eikä suotta

Vaasan punkrockylpeys Klamydia viettää tänä syksynä 25-vuotisjuhlaa ja yhtyeeltä ilmestyikin vastikään tuplacd XXV. Syksy kierretään keikoilla viikonloppuisin ympäri Suomea ja marraskuussa tehdään vielä Klamydian juhlaristeily, joka on ollut jo jonkin aikaa loppuunmyyty.

Pitkään uraan mahtuu monenlaista asiaa, mutta sitkeästi nämä työn sankarit ovat jaksaneet hommaansa tehdä. Keikoilla on yleisöä riittänyt paljon ja levyt myyvät kultaa. Bändi on perustettu syksyllä 1988 ja nykykokoonpanon muodostaa: Vesa Jokinen (laulu), Severi Kohtamäki (basso), Riku Purtola (rummut) ja Jakke Helin (kitara).

Vieläkö muistuu sinun ensimmäinen keikka Klamydiassa? Millaisia mielikuvia siitä jäi, Klamydian laulaja ja keulahahmo Vesku Jokinen?
- Keikka oli vuonna 1989 Pietarsaaren tupakkamakasiinilla. Kohkattiin Arton (Laaksonharju) ja Kapen ( Toni Pitkäsalo) kanssa oikein kunnolla. Mulla oli kitarassa kolme akustisen kitaran pronssikieltä ja Arton bassossa kaksi. Tuleva rumpalimme Riku kävi "taustalaulamassa" piisejä. Herrasta oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Rokki soi ja keskari virtas.

Teiltä ilmestyi syyskuussa tupla cd XXV, joka meni ilmestyttyään suoraan Suomen virallisen listan ykköseksi. Koskas tuota levyä alettiin tehdä ja minkälaisella aikajänteellä Klamydian levyt yleensä tehdään?
- Puolisen vuotta pitkä prosessi, jossa kasattiin, treenattiin ja sovitettiin kondikseen parisenkymmentä piisiä. Studiosessio kesti miksauksineen kymmenisen päivää. Äänitettiin Petraxilla Hollolassa.

Levyltä löytyy biisit Antti Tuiskun vuosirenkaat ja Klamydia on perseestä? Minkäläinen tarina on näiden kappaleiden taustalla?
-Klamydiaa kuitenkin tietyt piirit taas mollaa oikein urakalla, niin mä ajattelin tehdä sen jo tällä kertaa ihan itte ennenkuin muut ehtii. Antti-laulu kertoo veneilystä ja kansien putsaamisesta,heh....kuunnelkaa itte niin loput selviää.

Mistäs idea tehdä Francinen kanssa biisi Isi haisee rock´n rollilta?
-Francine on mahtava orkka ja niillä on tosi loistava svengi. Meidän miksaajamme Arska ehdotti moista kombinaatiota, ja mehän oltiin heti täysillä mukana.

Millä ihmeen keinonopilla te olette saaneet pidettyä bändin kasassa 25 vuoden ajan?
- Meillä on helvetin hyvä yhteishenki, ja me todellakin tykätään siitä mitä me tehdään. Ei siinä sen kummempaa reseptiä tarvita. Tietysti suurin kiitos näin pitkästä keikkailu-urasta kuuluu yleisöllemme, joka on jaksanut käydä keikoillamme diggailemassa vuodesta toiseen. Ilman heitä tää ei olisi mahdollista.

Onko orkesteri ollut koskaan lähellä hajota?
- Joskus 90-luvulla vitutti kaikki ja päätin pistää pillit pussiin, mutta onneksi se tunne meni ajan myötä ohi.

Onko paljon tarvinnut perua keikkoja 25 v aikana, esim. sairauksien tai autorikkojen vuoksi tms.?
- Yksi on peruttu sairauden vuoksi 90-luvulla. Tällä kokoonpanolla ei yhtään. Keikkoja on tehty noin kaksi tuhatta. Eli lavalle mennään vaikka pää kainalossa. Keikan jälkeen voi sitten jatkaa sairastelua.

Mikä on sun omasta mielestä Klamydian uran tähtihetkiä?
- Kaikki kultalevyt ja platinalevyt, loppuunmyydyt keikat ja ihmisten vilpitön riemu keikoilla.

Mitä levyä pidät parhaimpana, minkä olette tehneet?
- Tämä uusin XXV on hieno virstanpylväs kaikin puolin. Omasta mielestä piisit on perhanan onnistuneita!

Entä mikä on ollut vastaavasti masentavin hetki Klamydian uran aikana?
- Kun bussi levisi 30 asteen pakkasessa Lappiin keskelle ei mitään,tai yleensäkin sellaiset hetket, kun tekniikka tai joku muu asia jolle ei voi mitään kusee ja tosi pahasti.

Onko vielä jotain sellaista keikkaa minkä haluaisitte tehdä, mutta mitä ei ole vielä tehty?
- Roskildessa tai jossain tommosessa vastaavassa hässäkässä ois kiva soittaa, tai sitten kimppakeikka Ramonesin kanssa, just joo...eh....no Motörheadin kanssa joku vääntö ois kanssa asiallinen.

Houkutteleeko orkesteria vielä tehdä keikkoja esim. ulkomailla. Ettekös te aikoinaan Saksassakin soittaneet?
- Kyllä meille Suomi aikas hyvin riittää näin perheellisille miehille. Ei tuu ne poissaolot niin järkyttävän pitkiksi. Juu, kolme Saksan rundia on tehty. On myös soitettu Tsekeissä ja Sveitsissä. Mukavia reissuja. Sattui ja tapahtui niin paljon, että niistäkin pelkästään saisi tehtyä pari kirjaa.

Marraskuun lopulla pidetään Klamydian 25 v- juhlaristeily. Mistä on kyse ja mitä kaikkea tuo juhlaristeily pitää sisällään?
- Tapahtuu Viking Grace-laivalla. Klamydialla vedetään ekstrasetti, julkaistaan karaoke dvd, ja luonnollisesti siellä on myös Klamydia-karaoke, Tippuri duo (Uniklubi-Teemu ja Antti Anatomia) esittää Klamydiaa akustisesti. Laivalla pidetään myöskin Klamydia-tietokilpailu, ja kaikkea muuta mahdollista hubaa.......

Ketä suomalaista rokkaria arvostat yli kaiken ja miksi?
- Kyllä se varmaan on toi Mustajärven Pate. Loistava ääni ja ehdottomasti kovin ja mukaansa tempaavin laulumies Suomessa.

Entä kun juhlat on takana, jatkaako Klamydia normaalia keikkailua vai tuleeko taukoa vai kuinka edetään?
- Homma jatkuu niinkuin ennenkin. Vastahan tässä on päästy hyvään alkuun.

Teksti: Vesa Kontiainen

 


Ajankohtaista -arkisto