Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

nainen kuulemma käyttää pehmeitä arvoja.tehdessään päätöksiä johtaessaan minisreriötä.kun vr paloitellaan missä näkyy tämä pehmeys. 18.09.2017 07:54
hajuherkkyys naisilla kääntyy eduksi. on jälleen yksi syy laistaa työtehtäviä. on ne käsitykset nurinkuriset valtakunnassa.miehillä haisevakin työ on kelvattava. 11.09.2017 08:50
feministit marssi naisten oikeuksien puolesta.mutta kyky hoitaa osuutensa työssä unohtui.samoin vastuu ja velvollisuudet.sama toistuu jatkuvasti. 04.09.2017 08:25
suomi nainen esitteli kreikkalaista miestä uutisissa.kun täällä sosturva parempi. paljonko näitä tapauksia oikein on.viime vuosikymmeninä.me miehet tietenkin maksamme sitä sosturvaa.turha puhua yhteisöllisyydestä. 28.08.2017 08:59
sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Järeän kalliperin tykitystä

"Suutarin lapsilla ei ole kenkiä", tavataan sanoa, kun jonkun ammattialan erikoistaitajat eivät noudata oppejaan omassa elämässään. Siksi ei olekaan ollut yllätys, että toimittajien ammattijulkaisu Journalisti on yleensä varsin tylsää luettavaa. Lehden tuoreimmassa numerossa Petri Korhosen koko aukeaman artikkeli, Järeää luotisadetta haulikosta, poikkeaa edukseen juttujen valtavirrasta. Korhonen kiersi vajaan vuoden ajan työpaikkansa maakunta-, aikakaus- ja sanomalehdissä toimitusharjoittelussa, opettelemassa muun muassa editointia ja faktojen tarkistamista. Hän oli huomannut lukijoiden valittaneen metsästysaiheisen uutisen virheistä.

Juttuunsa Korhonen on kerännyt listan yleisimmistä ampumaseisiin liittyvistä termeistä, jotka muistamalla jokainen toimittaja saa aihetta sivuavista jutuista hieman uskottavamman. Korhonen on huomannut, että rivipoliisit tuntevat aseita yhtä huonosti kuin tavalliset toimittajat ja että viranomaisten tiedotteissa sekä ulkomaisissa uutistoimistosähkeissä on paljon käsitteellisisä virheitä, jotka siirtyvät sellaisenaan juttuihin. Ne syövät samalla lailla uutisten uskottavuutta kuin, jos joku kertoisi lumilaudan sijaan vaikkapa rulla- tai purjelaudasta.

Jo pelkästään Korhosen artikkelin otsikko sisältää tarkoituksellisesti kolme asiavirhettä. Järeä on lähes aina väärä termi ampuma-aseista puhuttaessa. "Metsän isot tukkipuut voivat olla järeitä, pyssyt ovat sellaisia erittäin harvoin. Sana tehokas on parempi", hän muistuttaa. Luotisadetta saadaan harvoin yksittäisestä pyssystä. Luoteja lentää kivääreistä, pistooleista ja revolvereista, haulikoista sen sijaan hauleja, jotka ovat pieniä metallipalloja.

Automaatti- ja puoliautomaattiaseet menevät helposti sekaisin. Edellinen on joko konekivääri, konepistooli tai rynnäkkökivääri ja - kuten Korhonen tähdentää - Suomessa hyvin harvinainen siviilien käsissä. Pistoolit ovat yleensä puoliautomaatteja, niinpä termi puoliautomaattinen pistooli, jota näkee usein lehtitekstissä, on Korhosen mukaan samanlaista tautologiaa kuin poljettava polkupyörä. Konekivääri on taas iso ja painava sarjatuliase ja usein alustalla. Korhonen siteeraa Ilta-Sanomia, joka kirjoitti Madonnan esiityneen lavalla konekiväärin kanssa ja MTV3-kanavaa, joka uutisoi räppärin kärähtäneen konekiväärin hallussapidosta, vaikka kyse oli rynnäkkökivääristä ja konepistoolista. Ero on hänen mielestään sama kuin kirjoittaisi Duudsonien kantavan pohjalaisen kansallispuvun vyöllä puukon sijasta miekkaa.

Myös sanoja luoti, patruuna ja hylsy käytetään usein väärissä yhteyksissä. Luotitehtaan sijaan pitäisi puhua patruunatehtaasta. "Pelkillä luodeilla ei voi ampua ketään, korkeintaan heittää", Korhonen havainnollistaa. Patruuna kääntyy puhekielessä yleensä panokseksi. "Kun ase laukaistaan, patruunasta jää jäljelle tyhjä metallinen tai pahvinen hylsy. Luoti tai haulit lentävät matkoihinsa."

Kaliiperista Korhosella riittää paljonkin tekstiä. Kerrottakoon tässä yhteydessä lyhyesti, että sillä ilmaistaan, kuinka iso on pyssyn piipunreikä ja patruuna. Koska joskus luku ilmoitetaan tuumissa, joskus millimetreinä, sekaannuksia saattuu tiedotusvälineissä tuon tuosta. Korhonen kehottaa käyttämään apuna vaikkapa viivotinta: "Kuvateksti ´Prinssi Harry kääntelee Afganistanissa 50-millistä konekivääriä´ uhmaa jo luonnontieteitä. Tykki, jonka putkenreikä on viisi senttiä, painaisi pienen auton verran. Oikeasti kyse oli 0,50-tuumaisesta."

Korhosella on myös sanansa sanottavana magnumista, jonka hän tarkentaa olevan ainoastaan viitteellinen kokomerkintä, mikä kaikille Clint Eastwoodin faneille tiedoksi. "Magnumiksi merkitty patruuna on hieman suurempi kuin vastaava tavallinen, ei välttämättä muita tehokkaampi. Magnum-samppanjapullossakaan ei ole enempää prosentteja kuin tavallisessa."

Korhosen teksti on paitsi tehokas tietoisku, myös nautittavaa verbaalista tykitystä. Se todistaa, miten tehokas ase sanan säilä voi olla parhaimmillaan - ainakin kielenhuollossa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit