Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miten toteuttaa tasa-arvoa.kun nainen on kyvytön tehtävissään.poliisissakin tämä tuli ilmi.jo 30 prosentin kiintiö henkilökunnassa .tekee tiukkaa suoriutua työssä.napsivat rusinat pullasta.tasa-arvon nimissä. 23.10.2017 08:32
taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Launeen kirjastolla ahkeria lukijoita

Kaunis kesä innoitti kirjastojen käyttäjiä ainakin Launeella. Kirjaston puolivuotiskatsauksen perusteella voi todeta, että eri lainojen luku nousi noin 4500 lainalla lähes 60 000 viime vuoden tietoja vertailemalla. Oma osuutensa lainaajien määrään on kaiketi Liipolan kirjaston kesäaikaisella sulkemisella ja sen avaaminen väliaikaisissa tiloissa seurakuntakeskuksessa vasta syyskuun alussa. Launeen kirjaston vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine on iloinen kävijöitten runsaudesta.

lukusali
Kirjaston asiakkaat ovat ottaneet tervetulleena muutoksena Launeen kirjaston uuden olohuone-lukusalin. Punaisista nojatuoleista pääsee hyvin nousemaan ylös, kun käsinojat tukevat hyvin nousijaa. Kuvassa lastenkirjoja myyntihyllyyn laitettavaa katsastavat kirjaston pieni, mutta tehokas henkilökunta, vas. Erja Mäkinen, Sonja Launonen ja Jenni Laine.

Launeen kirjastoon FM Jenni Laine siirtyi Harjavallasta. Hän asuu Metsäkankaalla, mistä huristelee iloisen oranssisella pyörällään alamäkeä Launeelle, paluu kotiin vaatiikin sitten vähän enemmän polkuvoimaa. Päijät-Häme on Jennille kotiseutua, lapsuudenkoti on Heinolassa. Pääaineenaan Launeen kirjaston vastaava luki Tampereen yliopistossa englantilaista filologiaa tähtäimessä opettajan ura, mutta lisäaineet informaatiotutkimus ja suomenkielinen kirjallisuus muuttivat suunnitelmat kirjastouraa kohti.

Runsas puolitoista vuotta Launeella on tuonut Jennille tutuksi vakituiset kirjaston asiakkaat. Vieraita eivät ole asiakkaille myöskään kirjastovirkailijat Erja Mäkinen ja Sonja Launonen. Kirjastossa ovat apuna ajoittain Koulutuskeskus Salpauksen toisen asteen opiskelijat harjoittelijoina, joilla on tähtäimessä työpaikka kirjastovirkailijana. Opiskelijoita on alalle tulossa ilahduttavan runsaasti.

Naiset ovat uudistaneet kirjaston lukusalin ja kalustaneet sen upean punaisilla, aivan uusilla nojatuoleilla. Kirjastonhoitaja hymyilee tyytyväisenä lopputulokseen, vaikka myöntääkin, että kalustehankinnoissa oli pientä vääntöä kirjastojen yhteisestä määrärahapotista. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä istuessaan uuden ilmeen saaneessa kirjasto-olohuoneessa pyöreitten pöytien äärellä. Istumaan houkutteleva punainen kulmasohva löytyy myös ikkunan alta kirjahyllyjen edustalta.

Asiakkailleen kirjastot tarjoavat nykypäivänä paljon muutakin kuin kirjoja. Sähköiset palvelut tietokoneineen ovat jo tutuksi tulleita palvelumuotoja. Tietokoneet ovat Launeellakin ahkerassa käytössä niin lapsilla, nuorilla kuin varttuneillakin ihmisillä. Koneille voi asiakas tilata käyttöajan etukäteenkin. Kesän aikana kirjasto sai yhden uuden tietokoneen lisää sekä väritulostimen. Nyt asiakkailla on korvausta vastaan mahdollisuus ottaa kirjaston tulostimilla sekä mustavalkoisia että värikopioita. Käytössä on edelleen kopiokone lukusalin nurkkauksessa kirjastotalon historiasta kertovien valokuvien alla. Arkkitehti Irma Kolsin suunnittelema talo valmistui Lähteen alakouluksi 1947.

Jo viime talven aikana asiakkaat totuttelivat palautus - ja lainausautomaatteihin. Nyt henkilökunnalla on enemmän aikaa vastata asiakkaitten kysymyksiin ja neuvoa laitteiden käytössä. Lisänä ovat esimerkiksi liikuntavälineet, joita kirjastosta voi lainata. Lasten satutunnit jatkuvat entiseen tapaan, ja DVD-esitysiltoja pidetään lapsille ja nuorille kuukauden ensimmäisenä maanantai-iltana.

Nukketeatteri saapuu lokakuun 23. päivä lukusaliin ja aikuisten kirjallisuuspiiri kokoontuu jälleen kuukauden toinen keskiviikko eli 9.10. klo 17. Eilen, keskiviikkona kirjaston uutuuksien hylly oli houkuttelevasti täynnä uusia kirjoja. Perhepäivähoitajat järjestävät kirjastoon ensi kuussa mielenkiintoisen taidenäyttelyn ja tämän kuukauden aikana on voitu ihailla taiteilija Marina Mannin töitä.


Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto