Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Launeen kirjastolla ahkeria lukijoita

Kaunis kesä innoitti kirjastojen käyttäjiä ainakin Launeella. Kirjaston puolivuotiskatsauksen perusteella voi todeta, että eri lainojen luku nousi noin 4500 lainalla lähes 60 000 viime vuoden tietoja vertailemalla. Oma osuutensa lainaajien määrään on kaiketi Liipolan kirjaston kesäaikaisella sulkemisella ja sen avaaminen väliaikaisissa tiloissa seurakuntakeskuksessa vasta syyskuun alussa. Launeen kirjaston vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine on iloinen kävijöitten runsaudesta.

lukusali
Kirjaston asiakkaat ovat ottaneet tervetulleena muutoksena Launeen kirjaston uuden olohuone-lukusalin. Punaisista nojatuoleista pääsee hyvin nousemaan ylös, kun käsinojat tukevat hyvin nousijaa. Kuvassa lastenkirjoja myyntihyllyyn laitettavaa katsastavat kirjaston pieni, mutta tehokas henkilökunta, vas. Erja Mäkinen, Sonja Launonen ja Jenni Laine.

Launeen kirjastoon FM Jenni Laine siirtyi Harjavallasta. Hän asuu Metsäkankaalla, mistä huristelee iloisen oranssisella pyörällään alamäkeä Launeelle, paluu kotiin vaatiikin sitten vähän enemmän polkuvoimaa. Päijät-Häme on Jennille kotiseutua, lapsuudenkoti on Heinolassa. Pääaineenaan Launeen kirjaston vastaava luki Tampereen yliopistossa englantilaista filologiaa tähtäimessä opettajan ura, mutta lisäaineet informaatiotutkimus ja suomenkielinen kirjallisuus muuttivat suunnitelmat kirjastouraa kohti.

Runsas puolitoista vuotta Launeella on tuonut Jennille tutuksi vakituiset kirjaston asiakkaat. Vieraita eivät ole asiakkaille myöskään kirjastovirkailijat Erja Mäkinen ja Sonja Launonen. Kirjastossa ovat apuna ajoittain Koulutuskeskus Salpauksen toisen asteen opiskelijat harjoittelijoina, joilla on tähtäimessä työpaikka kirjastovirkailijana. Opiskelijoita on alalle tulossa ilahduttavan runsaasti.

Naiset ovat uudistaneet kirjaston lukusalin ja kalustaneet sen upean punaisilla, aivan uusilla nojatuoleilla. Kirjastonhoitaja hymyilee tyytyväisenä lopputulokseen, vaikka myöntääkin, että kalustehankinnoissa oli pientä vääntöä kirjastojen yhteisestä määrärahapotista. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä istuessaan uuden ilmeen saaneessa kirjasto-olohuoneessa pyöreitten pöytien äärellä. Istumaan houkutteleva punainen kulmasohva löytyy myös ikkunan alta kirjahyllyjen edustalta.

Asiakkailleen kirjastot tarjoavat nykypäivänä paljon muutakin kuin kirjoja. Sähköiset palvelut tietokoneineen ovat jo tutuksi tulleita palvelumuotoja. Tietokoneet ovat Launeellakin ahkerassa käytössä niin lapsilla, nuorilla kuin varttuneillakin ihmisillä. Koneille voi asiakas tilata käyttöajan etukäteenkin. Kesän aikana kirjasto sai yhden uuden tietokoneen lisää sekä väritulostimen. Nyt asiakkailla on korvausta vastaan mahdollisuus ottaa kirjaston tulostimilla sekä mustavalkoisia että värikopioita. Käytössä on edelleen kopiokone lukusalin nurkkauksessa kirjastotalon historiasta kertovien valokuvien alla. Arkkitehti Irma Kolsin suunnittelema talo valmistui Lähteen alakouluksi 1947.

Jo viime talven aikana asiakkaat totuttelivat palautus - ja lainausautomaatteihin. Nyt henkilökunnalla on enemmän aikaa vastata asiakkaitten kysymyksiin ja neuvoa laitteiden käytössä. Lisänä ovat esimerkiksi liikuntavälineet, joita kirjastosta voi lainata. Lasten satutunnit jatkuvat entiseen tapaan, ja DVD-esitysiltoja pidetään lapsille ja nuorille kuukauden ensimmäisenä maanantai-iltana.

Nukketeatteri saapuu lokakuun 23. päivä lukusaliin ja aikuisten kirjallisuuspiiri kokoontuu jälleen kuukauden toinen keskiviikko eli 9.10. klo 17. Eilen, keskiviikkona kirjaston uutuuksien hylly oli houkuttelevasti täynnä uusia kirjoja. Perhepäivähoitajat järjestävät kirjastoon ensi kuussa mielenkiintoisen taidenäyttelyn ja tämän kuukauden aikana on voitu ihailla taiteilija Marina Mannin töitä.


Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto