Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Saksala 40 v

Saksala-Seura 40v.
Hajamietteitä vuosien varrelta

Saksala Seura juhli 40-vuotisjuhliaan viime sunnuntaina Kerinkallion päiväkodin tiloissa. Tilaisuuden avaussanat lausui Saksala Seuran puheenjohtaja Vuokko Kautto. Ohjelmassa oli mm. runonlausuntaa, musiikkia, palkitsemisia ja tietenkin myös Saksala Seuran historian läpikäymistä. Tilaisuuden lopuksi juotiin tietenkin kakkukahvit. Alla puheenjohtaja Vuokko Kauton muistelmia Saksala Seuran 40 vuotisesta taipaleesta.

Ensimmäinen Saksala seuran puheenjohtaja oli Pentti Heikkurinen, joka oli toimessaan pari ensimmäistä vuotta. Poppelikadun "kerhohuoneistossa" saattoi olla 26 asukasta kerralla kokoustamassa ja edelleen tuon saman Poppelikadun asukkaita on mukana toiminnassa.

Parin ensimmäisen vuoden jälkeen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Taimi Haapanen vuonna 1975 eli Taimi oli todella pitkäaikainen puheenjohtaja aina 2000-luvun alulle asti. Monet vuodet meillä oli paljon liikuntatapahtumia, esimerkiksi lasten juoksu- ja hiihtokilpailuissa oli taattu aina hyvä osanottajamäärä. Saksala Seuralla oli erilliset urheilu-, huvi- ja naistoimikunnat vielä 1970-luvulla. Myöhemmin toimikunnat jäivät pois ja johtokunnan toiminta korvasi ne jollain tavalla.

Alkuvuosina kokouksiakin saattoi olla 2-3 viikon välein,ei ollut sähköposteja eikä edes kännyköitä tekstiviestien lähettämiseen. Kiinnostavaa on, että vuoden 1974 syystapahtumaan oli tilattu muun muassa 150 litraa sahtia. Makkaraa ostettiin yleensä tuohon aikaan grillattavaksi 35- 40kg.

Silloin alkuvuosinahan tapahtumissa todella ihmiset kävivät. Poppelikadun kentällä soitettiin haitaria ja tanssittiin. Kerran möin koko illan makkaroita aivan viimeisilläni raskaana (se oli 26.8.1976). Kerran pari myös Teuvo Valon orkesteri oli soittamassa asukasyhdistyksemme tilaisuuksissa.
Sahdin juomisen vastapainoksi seura järjesti myös hartaustilaisuuksia alueellamme eli jokaiselle jotakin oli tarjolla
Alkuvuosinakin yritettiin järjestää teatterimatkoja, mutta niihin ei aluksi ollut paljon lähtijöitä ja varauksia jouduttiin perumaan.

Taimin aikana meillä oli myös tärkeä kausi, jolloin otimme kantaa erilaisiin, tärkeisiin asioihin, kuten rakennushankkeisiin alueellamme.
Tarvittaessa kiersimme addressien kanssa keräämässä nimiä ovelta ovelle ja lähetimme kannaottojamme kaupunginhallitukselle. Kiirehdimme esim.uimahallin rakentamista ja myöhemmin halusimme 1976 valmistuneen uimahallimme olevan auki myös sunnuntaisin.
Koulun saaminen alueen pienimmille koululaisille oli meille myös tärkeää ja niinhän se sitten saatiin vuonna 1988. 20 vuotta tämä koulu ehti toimia, ennen kuin sen toiminta lakkautettiin alueellamme.

Pienimpien omasta koulusta emme olisi halunneet luopua, seura teki yhteistyötä aktiivivanhempien kanssa, jotta emme olisi sitä menettäneet, mutta se taistelu hävittiin. Koulun ja nuokun tiloissa pidettiin aikoinaan monenlaisia tilaisuuksia. Nuokulla pidimme kerhoja ja valvoimme diskoja ja jumpparyhmiä pidettiin vuosien ajan, pisimpään näitä ryhmiä veti puheenjohtajamme Taimi Haapanen.
2000-luvulla järjestimme koululla myös asukasiltoja.

Nyt koulun tilalla on onneksi päiväkoti eli kuitenkin tämä rakennus palvelee lapsia, kun pelkäsimme silloin, mitä tälle talolle tapahtuu
Myös muiden eteläisten ok- ja asukasyhdistysten kanssa olemme tehneet vuosien varrella erilaista yhteistyötä, kuten kannanottoja tielinjauksiin ja laavuretkiä. Myös seurakunta on ollut yhteistyökumppaninamme takavuosina, kun halusimme seudulla toimivia erilaisia toimijoita mukaan.
Viime vuosina olemme käyneet mölkkyturnauksia Liipolan lähiöseuran kanssa, viime vuonna myös muiden järjestöjen kanssa (Saksala ei pärjännyt, mutta nyt on mölkkyilijöiden kunto ollut kohdillaan)

Tarpeen vaatiessa yritämme edelleen vaikuttaa meitä koskeviin tärkeisiin asioihin kuten, kun menetimme vajaa 10 vuotta sitten kaupan, yhteistyö kiinteistön omistajan kanssa lienee edistänyt nykyisen lähikaupan saamista alueelle?

Yhtenä pitkään täällä järjestetyistä tapahtumista Saksalassa on ympäristön siivoustalkoot keväisin. Osallistujia on vaihtelevasti, mutta kuitenkin on tullut tunne, että saksalalaiset haluavat pitää huolta ympäristöstään ja tänä yksilöllisyyttä ihannoivana aikana tehdä joskus jotain yhdessä oman "kotikylänsä" eteen.

Kyselimme pariinkin otteeseen alueella asuvilta, mikä Saksalassa saa viihtymään. Monet pitivät hyviä ulkoilureittejä ja uimahallia tärkeimpinä viihtyvyyttä lisäävinä asioina ja eiköhän ne vahvuuksia ole edelleen.

Haluamme edelleen olla asukkaita palveleva yhdistys, joka järjestää tapahtumia saksalalaisille. Kesäaikaan toiminta on painottunut mölkkyyn ja kesäteatteriin, mutta monenlainen toiminta eri-ikäisille saksalalaisille on edelleenkin mahdollista. Kunpa edes hitunen alkuaikojen innosta olisi käytössä!

Vuokko Kautto

 


Ajankohtaista -arkisto