Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Naisten heikkoa itsetuntoa ruokkivat ainoastaan naiset

Eräs mallintöitä tekevä tuttavani sai aivan valtaisat raivarit Me Naiset -lehden artikkelista, jossa lehden toimittajat olivat panneet itsensä likoon. Otsikko oli terveellä tavalla provosoiva: "Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo!" Jutun näennäisesti kohauttavaa aihevalintaa perusteltiin sillä, että ensin ovat itsensä riisuneet alasti mammabloggarit ja nyt on jo synnyttämättömien naisten vuoro: "Me Naisten toimitus heitti vaatteet nurkaan ja paljasti omat muotonsa. Tee sinä samoin!"

Tuttavaltani paloivat käämit, joten hän purkautui facebookissa: "On se vaan erikoista, kuinka miehillä on kaikki oikeus, ja jopa velvollisuus arvostella naisten ulkonäköä vaikka millä tavoin. Huolimatta siitä, että omasta peilistä möllöttää kaljamahainen, karvainen röllykkä, huonot hampaat, samea iho, kalansilmät pusseineen jne. Aika harvalla ukon röhjäkkeellä loppujen lopuksi on varaa arvostella. Vois jokainen keskittyä oman hyvinvoinnin ja ulkonäön parantamiseen muiden arvostelun sijasta."

Tekstistä klikkasi tykkäävänsä 36 henkilöä - suurin osa naisia. Päälle tuli raivokasta palautetta tyyliin: "Nehän ne. Kaljamahaiset ja aknearpiset, huonohampaiset ovat niitä pahimpia arvostelijoita. Tai sit ne ei omista peiliä." Keskustelu päättyi kuin seinään, kun ilmoitin sen saaneen jo huvittavia piirteitä. Olihan arvostelun alle joutunut teksti poimittu suoraan naistenlehdestä ja sen kirjoittajat naisia. Juuri naistenlehdet saattavat tehdä hyvää tarkoittavilla jutuillaan pahinta hallaa naisten itsetunnolle. Lisäsin vielä jatkokommentin, että suurin osa meistä miehistä pitää teistä naisista juuri sellaisena kuin te olette. Teissä ei ole todellakaan mitään vikaa.

Jostain syystä me miehet emme ole tarvinneet koskaan varsinaisia miestenlehtiä kohottamaan olematonta itsetuntoamme, vaikka pornolehdet kantavatkin osin virheellisesti lisänimeä miestenlehdet. Cosmopolitanin parisuhdetestien sijaan olemme kiinnostuneet rengastesteistä ja muotivaatteita enemmän meitä sytyttää paljas pinta. Kasvatusneuvoja tärkeämpää on saada lapset mökkireissulla hiljaiseksi auton takapenkillä - emäntähän kun on jo yleensä valmiiksi mykkäkoulussa. Ja terveystietoa akuutimpaa on neuvo, kuinka kankkusesta pääsee mahdollisimman nopeasti eroon. Tätä varten meillä on Me Naisten, Annan ja muiden ämmäinlehtien sijaan Tekniikan maailma, Kalle ja Jallu sekä kaverit kulmakuppilassa.

Minulla ei ole ollut koskaan miehenä ongelmia naisvaltaisessa työyhteisössä. Itse asiassa suuriman osan työelämästäni olen viettänyt naispomojen alaisuudessa. Naisvaltaisilla työyhteisöissä kilpailu naisten välillä on verisempää kuin muualla - katsokaapa vaikka Diili-ohjelman kotimaisia ja ulkomaisia jaksoja. Kukaan ei polje toista naista suohon niin tehokkaasti kuin toinen samaa sukupuolta oleva työkaveri! Jo yksikin mies akkalaumassa rauhoittaa porukan valtapyrkimyksiä kummasti. Epäsopua ruokkivat osaltaan myös naisvaltaiset naistenlehdet. Työskentelin Tapani Karhun kanssa samaan aikaan Me Naisissa, emmekä koskaan joutuneet työpaikkakiusatuiksi. Ei edes Seiskan tai Hymyn lukijat, kilteistä perhelehdistä tai sanomalehdistä nyt puhumattakaan, valittaneet koskaan, että niissä olisi julkaistu naista alentavia artikkeleja. Sukupuolien välistä sotaa olivat ruokkineet korkeintaan jotkut yleisönosastokirjoitukset.

Viimeiseksi sovinistiseksi pesäkkeeksi yritettiin nostaa äskettäin Yleisradion urheilutoimitus, kun selostajat ehättivät Moskovan maailmanmestaruuskisoissa hämmästellä naispikajuoksijoiden reisiin kertynyttä selluliittiä. Kommentaattorit eivät kuitenkaan moittineet missään vaiheessa naisia rumiksi. Takavuosina ihannetyyppi naisten heittolajeissa oli Neuvostoliittoa edustanut, ukrainalainen kiekonheittäjä Faina Melnik, joka ajeli koiranleukojen mukaan partansa kaksi kertaa päivässä. Voimaa vaativissa lajeissa naisvartalo sai kuitenkin uuden ihannemallin, kun norjalainen Trine Hattestad voitti naisten maailmanmestaruuden keihäässä. Todennäköisesti valtaosa suomalaisista urheilua seuraavista poikamiehistä olisi kelpuuttanut Trinen kanssaan samaan sänkyyn välittömästi.

+ + + + + + + + +

Törmäsin Lahden Elokolossa musiikki- ja teatteripiireissä takavuosina pyörineeseen Itkosen Pepeen, joka on vauhtiin päästyään edellenkin armoton juttumies. Hän muisteli kaupunginteatterissa vaikuttanutta ystäväänsä, joka työskenteli näyttämön kulissien puolella ja piti yleensä suunsa visusti kiinni. Pepe oli tavannut miehen Pennalassa ja ihmetellyt, kuinka tämä suoltaa yhtäkkiä tarinaa kuin suden kuraa. Kysymykseen, mikäs nyt on laukaissut äänijänteet, vastaus tuli kuin pyssyn suusta: "Ostin lähimmästä Alkosta juuri puheaikaa. Kolme varttia. Saunalahtea!"

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit