Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Naisten heikkoa itsetuntoa ruokkivat ainoastaan naiset

Eräs mallintöitä tekevä tuttavani sai aivan valtaisat raivarit Me Naiset -lehden artikkelista, jossa lehden toimittajat olivat panneet itsensä likoon. Otsikko oli terveellä tavalla provosoiva: "Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo!" Jutun näennäisesti kohauttavaa aihevalintaa perusteltiin sillä, että ensin ovat itsensä riisuneet alasti mammabloggarit ja nyt on jo synnyttämättömien naisten vuoro: "Me Naisten toimitus heitti vaatteet nurkaan ja paljasti omat muotonsa. Tee sinä samoin!"

Tuttavaltani paloivat käämit, joten hän purkautui facebookissa: "On se vaan erikoista, kuinka miehillä on kaikki oikeus, ja jopa velvollisuus arvostella naisten ulkonäköä vaikka millä tavoin. Huolimatta siitä, että omasta peilistä möllöttää kaljamahainen, karvainen röllykkä, huonot hampaat, samea iho, kalansilmät pusseineen jne. Aika harvalla ukon röhjäkkeellä loppujen lopuksi on varaa arvostella. Vois jokainen keskittyä oman hyvinvoinnin ja ulkonäön parantamiseen muiden arvostelun sijasta."

Tekstistä klikkasi tykkäävänsä 36 henkilöä - suurin osa naisia. Päälle tuli raivokasta palautetta tyyliin: "Nehän ne. Kaljamahaiset ja aknearpiset, huonohampaiset ovat niitä pahimpia arvostelijoita. Tai sit ne ei omista peiliä." Keskustelu päättyi kuin seinään, kun ilmoitin sen saaneen jo huvittavia piirteitä. Olihan arvostelun alle joutunut teksti poimittu suoraan naistenlehdestä ja sen kirjoittajat naisia. Juuri naistenlehdet saattavat tehdä hyvää tarkoittavilla jutuillaan pahinta hallaa naisten itsetunnolle. Lisäsin vielä jatkokommentin, että suurin osa meistä miehistä pitää teistä naisista juuri sellaisena kuin te olette. Teissä ei ole todellakaan mitään vikaa.

Jostain syystä me miehet emme ole tarvinneet koskaan varsinaisia miestenlehtiä kohottamaan olematonta itsetuntoamme, vaikka pornolehdet kantavatkin osin virheellisesti lisänimeä miestenlehdet. Cosmopolitanin parisuhdetestien sijaan olemme kiinnostuneet rengastesteistä ja muotivaatteita enemmän meitä sytyttää paljas pinta. Kasvatusneuvoja tärkeämpää on saada lapset mökkireissulla hiljaiseksi auton takapenkillä - emäntähän kun on jo yleensä valmiiksi mykkäkoulussa. Ja terveystietoa akuutimpaa on neuvo, kuinka kankkusesta pääsee mahdollisimman nopeasti eroon. Tätä varten meillä on Me Naisten, Annan ja muiden ämmäinlehtien sijaan Tekniikan maailma, Kalle ja Jallu sekä kaverit kulmakuppilassa.

Minulla ei ole ollut koskaan miehenä ongelmia naisvaltaisessa työyhteisössä. Itse asiassa suuriman osan työelämästäni olen viettänyt naispomojen alaisuudessa. Naisvaltaisilla työyhteisöissä kilpailu naisten välillä on verisempää kuin muualla - katsokaapa vaikka Diili-ohjelman kotimaisia ja ulkomaisia jaksoja. Kukaan ei polje toista naista suohon niin tehokkaasti kuin toinen samaa sukupuolta oleva työkaveri! Jo yksikin mies akkalaumassa rauhoittaa porukan valtapyrkimyksiä kummasti. Epäsopua ruokkivat osaltaan myös naisvaltaiset naistenlehdet. Työskentelin Tapani Karhun kanssa samaan aikaan Me Naisissa, emmekä koskaan joutuneet työpaikkakiusatuiksi. Ei edes Seiskan tai Hymyn lukijat, kilteistä perhelehdistä tai sanomalehdistä nyt puhumattakaan, valittaneet koskaan, että niissä olisi julkaistu naista alentavia artikkeleja. Sukupuolien välistä sotaa olivat ruokkineet korkeintaan jotkut yleisönosastokirjoitukset.

Viimeiseksi sovinistiseksi pesäkkeeksi yritettiin nostaa äskettäin Yleisradion urheilutoimitus, kun selostajat ehättivät Moskovan maailmanmestaruuskisoissa hämmästellä naispikajuoksijoiden reisiin kertynyttä selluliittiä. Kommentaattorit eivät kuitenkaan moittineet missään vaiheessa naisia rumiksi. Takavuosina ihannetyyppi naisten heittolajeissa oli Neuvostoliittoa edustanut, ukrainalainen kiekonheittäjä Faina Melnik, joka ajeli koiranleukojen mukaan partansa kaksi kertaa päivässä. Voimaa vaativissa lajeissa naisvartalo sai kuitenkin uuden ihannemallin, kun norjalainen Trine Hattestad voitti naisten maailmanmestaruuden keihäässä. Todennäköisesti valtaosa suomalaisista urheilua seuraavista poikamiehistä olisi kelpuuttanut Trinen kanssaan samaan sänkyyn välittömästi.

+ + + + + + + + +

Törmäsin Lahden Elokolossa musiikki- ja teatteripiireissä takavuosina pyörineeseen Itkosen Pepeen, joka on vauhtiin päästyään edellenkin armoton juttumies. Hän muisteli kaupunginteatterissa vaikuttanutta ystäväänsä, joka työskenteli näyttämön kulissien puolella ja piti yleensä suunsa visusti kiinni. Pepe oli tavannut miehen Pennalassa ja ihmetellyt, kuinka tämä suoltaa yhtäkkiä tarinaa kuin suden kuraa. Kysymykseen, mikäs nyt on laukaissut äänijänteet, vastaus tuli kuin pyssyn suusta: "Ostin lähimmästä Alkosta juuri puheaikaa. Kolme varttia. Saunalahtea!"

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit