Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Hennalan varuskunta mielessämme aina
- "Kassun" kakarat perinteitä vaalimassa

Lahti ja Hennala ovat olleet samanlaisia käsitteitä kuin Lahti ja Salpausselkä. Nyt kuitenkin kyvyttömien lahtelaisten poliitikkojen takia varuskunta sulkee ovensa vuonna 2014, jolloin varuskunnan 400 henkilökunnan jäsentä saa pakata kimpsunsa ja kampsunsa ja lähteä. Fundamentalisti kristitty Räsänen piti Riihimäen varuskunnan puolta ja jyräsi saamattomat lahtelaiset maan rakoon. Näin käy Lahdessa yhä useammin, sillä Arkadianmäen sirkuksessa ei lahtelaisilla ole mitään painoarvoa.

Kuitenkin perinteitä kunnioitetaan ja ainakin me kasarmi alueella asuneet lapset ja heidän jälkeläisensä pyrimme pitämään perinteitä yllä ja vaalimaan muistoja nuoruudestamme. Kokoonnuimme jo kolmatta kertaa viettämään ns. Hennala-päivää entiselle upseerikerholle 27.7.2013 kauniina lauantain päivänä. Paikalle meitä oli kertynyt noin 300 eri ikäistä Hennalan varuskunnassa joskus asunutta kantahenkilökunnan jälkeläistä.
Tunnelma oli kuin rippikoulussa: iloinen, yllättynyt ja vapautunut. 

Hennalapäivä
Vanhat valokuvat ja talonkirjat kiinnostivat entisiä asukkaita suuresti

Hennalan kunniakas historia alkaa Venäjä-Japani sodan jälkimainingeista. Sinne perustettiin 8.10.1911 11. tarkk`ampujarykmentti, joka saapui sinne 5.8.1912. Kunniakkaan Hämeen rykmentin syntysanat olivat lausuttu ja muu on historiaa.

Päivän ohjelma ja järjestelyt olivat taas kerran langenneet everstiluutnantti Seppo Toivosen johtamalle komitealle, joka selviytyi tehtävästään loistavasti. Ovet avattiin jo kello 9 ja ohjelmaa riitti aina klo 17 asti. Me söimme tukevan lohiaterian antimineen ja rupattelimme ystäviemme kanssa tuntitolkulla muistellen kolttosiamme ja ensi rakkauksiamme Hennalan lehmusten alla. Tunnelma oli kepeä ja monet kaukaakin saapuneet ystävämme toivat päivään ripauksen aitoa nostalgiaa. Pisimmältä saapunut vieras oli Skotlannista, lyhyimmiltä 200 metrin päästä! Että sillä lailla!

Mukavinta oli kuitenkin tutustua entisiin talonkirjoihin ja tehdä kierros katsomassa entisiä asuinpaikkoja. Muutos oli todella tyrmäävä. Siinä, missä me mukulat kannoimme sylitolkulla lämmityspuita, pörisi nyt uusi keskuslämmitys. Ampumarata oli hävinnyt ja muitakin muutoksia oli alueelle tapahtunut, mutta nythän on niin, että muistot eivät katoa koskaan.

Tiedän, että muuallakin Suomessa on järjestetty samanlaisia kasarmialueen tapaamisia ja jopa omakustannekirjoja on kirjoitettu näistä asioista. Myös upea ja häikäisevä Hennalan kalenteri on ollut saatavissa jo useina vuosina. Sen tekijä, everstiluutnantti Seppo Toivonen visuaalinen maagikko, joka saa rakkaan "kassumme" koko kasvot loistamaan nostalgian raameissa. Hyvä vinkki jouluksi! Vuoden 2014 painos oli jo nyt esiteillä.

Meille luvattiin, että vaikka Hennala lopetetaan, me emme lopeta näitä tapaamisiamme. Teitä Mandelinit, Kotinurmet, Toivoset, Junellit, Sirkiät, Lahtiset ja sadat muut hennalalaiset en unohda koskaan.

Juhani Melanen

 

 


Ajankohtaista -arkisto