Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sportti

FC

Joko eurovouhotus palaa?

Ennen kauden alkua FC Lahtea pidettiin sarjan mustana hevosena ja jopa mahdollisena mitalijoukkueena. Surkea alkukausi kuitenkin lopetti nämä puheet kuin veitsellä leikaten. Seuraavaksi puhuttiinkin vain ja ainoastaan sarjassa säilymisestä. Kunnes Kautonen sai kenkää ja tilalle palkattiin Juha Malinen. Silloinkin vielä kuultiin monesta suusta epäileviä lauseita: "Sehän pudotti jo Hakan", "kehäraakki", "ei onnistu koskaan" jne...

Nyt on ääni kellossa muuttunut, sillä Lahti porskuttaa komeasti tällä hetkellä. Sillä aikaa kun muut joukkueet nyhjäävät tasapelejä, ottaa Lahti tärkeitä voittoja. Niinpä Lahdessa onkin nopeassa tahdissa siirretty huomio putoamiskamppailusta mitalikamppailuun. Ja totta tosiaankin, kolmas sija on tällä hetkellä vain kuuden pisteen päässä, kun putoamispeikkoon on matkaa jo 9 pistettä.

Sarja on kuitenkin äärettömän tasainen kun seitsemän joukkuetta on kuuden pisteen sisällä. Nyt ottamalla 3- 4 ottelun voittoputken Lahti nousisi todella vauhdilla kärkikahinoihin. Lahden seuraavat vastustajat ovat VPS, RoPS, JJK ja KuPS. Nykykunnossa oleva FC Lahti voi mielestäni selviytyä kaikista noista peleistä voittajana. Mikä tärkeintä, ovat nuo joukkueet, JJKta lukuunottamatta, juuri niistä samoista sijoista taistelevia joukkueita, joten varsinkin niiden voittaminen on avainasemassa kärkisijoja tavoiteltaessa.

Kauden suurin kuhnuriyllättäjä ja positiivinen sellainen on ollut varmasti kaikkien mielestä nuori duracell-väkkärä Loorents Hertsi. Tällä hetkellä mies pitää laitapuolustajia pilkkanaan nopeudellaan ja upeilla suunnanmuutoksillaan. Hertsin otteet on huomattu muuallakin kuin Lahdessa, sillä hän sai aivan ansaitusti paikan 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Vielä kun urheiluruudun juontajat osaisivat lausua miehen nimen oikein, niin todellinen läpimurto olisi tosiasia...

Herz 
Lawrence Herz vai Loorents Hertsi?

Henri Toivomäki tehnee paluun kuhnuripaitaan sunnuntaina Vaasassa, mutta Tucon paluu näyttää ongelmallisemmalta. Tällä hetkellä pahin skenaario on, että mies saadaan Lahteen vasta lokakuussa. Tosin kikkailu turistiviisumin kanssa ja Saksasta oleskeluluvan hakeminen saattaa onnistua nopeastikin. Toivottavasti näin, vaikkei Lahdella tällä hetkellä akuuttia tarvetta kärkeen olekaan. Maaleja tuntuu nyt syntyvän hyvällä prosentilla. Tosin Tuco voi tullessaan tuoda sen viimeisen sysäyksen kohti mitaleja.

Euro- ja mitalivouhotus julistettakoon nyt virallisesti palanneeksi, ainakin tänne Omalähiön toimitukseen...

Pelsu

Pelicans luottaa kokemukseen

Pelicans aloitteli tällä viikolla harjoituspelit. Ensimmäisessä pelissä Bluesia vastaan tuli 3-5 tappio Mäntsälän pienessä jäähallissa. Samalla ensikasteensa turkoosipaidassa sai uusi tuulennopea laituri, Kimmo "Kossu" Koskenkorva. Mies on kolmen viikon try outilla, mutta saanee sopimuksen, jos pysyy vauhdissa mukana.

Koskenkorva jatkaa Mika Saarisen tuttua riskitöntä hankintalinjaa eli ei arpoja, vaan varmoja liigasuorittajia. Kossu menee samaan kategoriaan kuin herrat Niinimäki, Saarenheimo, Pärssinen, Pikkarainen, Leimu ja Laurila, ei siis mitään kärkikamaa varsinaisesti, mutta varmasti osaavaa sakkia, jos kaikki natsaa kohdilleen. Rauman Lukko on harrastanut samantyylistä hankintalinjaa, tosin heidän ostoksensa ovat olleet ehkä astetta kovempia malliin Nummelin, Vahalahti, Uusikartano, Koivisto ja Mikkola.

Kossu
Pelicans ratkaisee ongelmat kossulla?
Ainakin ensimmäisessä ottelussaan Kossu osui maalipuiden väliin...

Pelicansille on monissa ennakkokaavailuissa varattu sijat 12-14 eli yhden upean hopeakauden jälkeen olemme palanneet Lahdessa takaisin karsijakanditaatin rooliin. Monien mielestä joukkue on kuin valmentajansa Aravirta: Hajuton, Mauton ja Väritön ja parhaat päivänsä nähnyt. Myös monet Pelsu-fanit ihmettelevät Pelicansin nykyistä hankintapolitiikkaa.

Moni näkisi joukkueessa mielummin nousevia kykyjä, kuin jo tasonsa näyttäneitä yli kolmekymppisiä liigajyriä ja palkkasotureita. Ikävä kyllä, niissä nousevissa kyvyissä ja ulkomailta tulevissa pelaajissa on se vika, ettei ole mitään takeita siitä mitä saadaan. Se mitä saadaan varmasti, on isommat menot. Ja löytyyhän Lahdesta niitä nousevia kykyjäkin mm. Juvonen, Hurri, Pietilä ja Pekkala.

Itse olen sitä mieltä, että joukkue on hyvin kasattu. Ainahan olisi upeata löytää uusi lasch tai hodgman, mutta kuinka realistista se oikeasti olisi? Ainakin viime kauden hankinnat menivät penkin alle ja kunnolla...
Aravirta on tunnettu siitä, että hän peluuttaa neljää ketjua tasaisesti ja totta tosiaan Pelicansilla riittää tasoa kaikkiin neljään ketjuun, jopa enemmän kuin monella muulla joukkueella.

On totta, että ihan kärkiosaaminen eli liigan tähtiaines puuttuu (No, Smolenak lienee lähellä tähtistatusta), mutta Pelsuilla onkin heittää kehiin neljä ketjua parhaimmillaan kakkosketjun tasoa olevia kundeja, kun monessa joukkueessa laatupelaajat loppuvat kahteen ensimmäiseen ketjuun.

Mihin se sitten riittää, jää nähtäväksi. Siitä olen varma, että Lahdessa nähdään ensi kaudella playoff-pelejä ja siitä eteenpäin onkin kaikki mahdollista.


Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit