Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Jussi  MELASTELUA

Miksi eläkeläinen on eriarvoinen kansalainen?

Suomessa on liian monta eläkeyhtiötä hääräämässä samalla raha-automaatilla, mikä aiheuttaa sen, että kulut eläkeläistä kohti ovat Suomessa lähes kaksinkertaiset verrattuna muihin EU:n maihin.

Toinen kysymys, mikä ihmetyttää ja kummastuttaa pientä, vanhaa kulkijaa on se, että miksei eläkeyhtiöiden hallituksissa ole yhtään todellista eläkeläistä, vaan ainoastaan työmarkkinayhtiöidenjohtajia barrikadin kummaltakin puolelta. Kaikki me eläkeläiset tiedämme hyvin, että jo vuonna 1962 perustetun eläkejärjestelmämme tärkeimpänä päätavoitteena on säilyttää kohtuullinen toimeentulo eläkkeellä.

Siksi silloiset "pätevät" suunnittelijat kehittivät tulevia korotuksia varten erittäin oikeudenmukaisen menetelmän. Toteutettiin niin sanottu palkkaindeksi, joka takasi sen, että palkat ja eläkkeet nousivat saman verran. Tämä ei valitettavasti ole toteutunut sitten käytännössä lainkaan, vaan eläkeläisiä kohdellaan nykyisin täysin eriarvoisesti muihin palkansaajien nähden.

Ensin otettiin käyttöön 50/50 korotukset: Eläkkeitä korotettiin puolet palkkaindeksistä ja puolet elinkustannusindeksistä. Mutta tämäkään ei riittänyt, sillä vuonna 1996 otettiin käyttöön 20/80 malli eli palkkojen korotuksista otettiin 20 prosenttia ja elinkustannuksista 80. 

Tätä mielivaltaa on perusteltu aina Suomessa lamalla ja sillä, että kaikkien pitää osallistua talkoisiin yhdessä. Perustelu on huono ja ontuu pahasti. Moni luulee virheellisesti, että Suomen valtio jotenkin maksaisi eläkkeitä omasta budjetistaan. Näinhän ei ole asianlaita, vaan meidän
eläkkeemme maksetaan työnantajien ja palkansaajien työeläkesäätiöihin maksamista pakollisistaTyEL -maksuista. Myös kuluttajaindeksi on sikäli harhaanjohtava, että se perustuu lapsiperheiden kulutukseen.

Tilastoista näkyy, että palkat ovat nousseet vuodesta 1996 lähtien 77 prosenttia, mutta eläkkeet vain 34 prosenttia!
Suurin vääryys on kuitenkin siinä, että eläkeläiset maksavat veroa enemmän kuin palkansaajat. Esimerkiksi 1800 eläkkeestä veroprosentti on 18,95, kun saman suuruisesta palkasta se on vain 12,80.

Me olemme maksaneet jokainen TyEL-maksumme kolme kertaa. Ensin töitä tehdessämme pakollisena vähennyksenä palkasta tulevaa eläkettä varten. Jäädessämme eläkkeelle jokaiselta vähennetään alkavasta eläkkeestä sama TyEL -maksu elämän loppuun saakka. Mutta omituisinta
on, että eläkkeellä tuo maksu katsotaankin palkansaajalle veroksi, vaikka se ei ole vero, vaan puhdas talletus eläkeyhtiöille eläkettä varten.

En ole liittynyt vielä mihinkään eläkeläisjärjestöön, koska niissä ei mielestäni osata valvoa eläkeläisten etuja.
Uskomattomimmat vaateet ovat eräillä ETLAN ekonomistijunteilla, jotka vaativat ylimääräistä eläkemaksua. Me olemme kaikki niin työnantajat kuin työntekijätkin keränneet ja koonneet 150 miljardia euroa työeläkeyhtiöihin rahaa. Missä meidän kustannusmatemaatikkomme majailevat?
Jo kahden prosentin vuosittaisella korkotuotolla, se tekee 3 miljardia euroa.
Missä piileksii Suomen eläkeasiamies?

Juhani Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit