Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Toivottavasti nauru raikaa

Yksi kesän harvoista valopilkuista television uusintapainotteisessa tarjonnassa on ollut TV2 Naurun tasapaino, jossa on etsitty tasavallan parasta uutta stand up -koomikkoa. Alkukarsintojen jälkeen kuvaruutuun päässeet kymmenen kokelasta ovat joutuneet viikottain sellaiseen myllytykseen, että sarja on hakannut kilpailijansa tosi-tv-rintamalla mennen tullen. Viikon tehtävän jälkeen yksi on aina pudonnut leikistä.

Tehtävänasettelut ovat olleet pirullisimmasta päästä ja panneet hoksottimet koetukselle. Joka viikko koomikot ovat joutuneet kehittelemään vähintään viisi minuuttia täysin uutta puhemateriaalia heille valitusta aiheesta ja esittämään tuotoksensa sen sidosryhmään kuuluvan yleisön edessä. Huumoria itsestään ovat kuulleet niin Yleisradion työntekijät, näkövammaiset, itähelsinkiläisen lähiöpubin asiakkaat, hämeenlinnalaiset stand upin ystävät kuin vimpeliläiset pesäpallofanit, VR:llä työskentelevät, rap-muusikot ja naisvaltaisen Nanson tehtaan työntekijätkin. Kilpailun tuomaristo ja siinä vierailleet, Suomen ykkösrivin stand up -esiintyjät myönsivät, että tehtävä olisi ollut erittäin vaativa jopa alan ammattilaisille.

Lauantaina kello 21.00 nähtävässä finaalissa, joka lähetetään suorana Linnanmäen Peacock-teatterista, estradille nousevat Tomi Walamies, Tommi Tuominen ja Robert Pettersson. Kisan voittaja palkitaan 20 000 eurolla ja Suomen-kiertueella. Kärkikolmikko lunasti paikkansa loppukilpailussa aika odotetusti, sillä kauniaslainen Tomi sekä Orimattilassa syntynyt, nykyään Tampereella asuva Tommi ovat jo tehneet stand upista ammatin. Loviisan ydinvoimalan säteilystä lakonisen mustan huumorinsa ammentava Robert käy vielä päivätöissä, mutta kehittyi ilmaisussaan sarjan edetessä ehkäpä kaikkein eniten. Nuoret Joonas Korhonen ja Joonatan Pitkänen taistelivat voimallisesti loppuun saakka, mutta unohtivat viime kädessä tekstejään ja sortuivat lunttaamiseen.

Mikäli vain merkit pitävät paikkansa, luvassa on riemastuttava show ja kisa, jonka voittajan valitsee loppumetreillä yleisö. Finaalia odotellassa, ohessa makupala jokaisesta haasteesta ja jokaiselta kolmelta parhaalta koomikolta:

"Mulla on pari kaveria töissä Ylellä. He ovat sanoneet, että ei se ole niin helppoa mennä enää pitkän työpäivän jälkeen takaisin facebookiin." (Tomi Walamies yleläisille)

"Mä olen noin 190 senttimetriä pitkä. Minulla on kiharat, puolipitkät hiukset ja harrastan tätä komiikkaa sikäli mikäli mallintöiltäni ehdin." (Kalju ja lyhyenläntä Robert Pettersson esitellessään itsensä näkövammaisista koostuvalle yleisölle)

"Kontulan metroasemalla lukee Kontula/Gårdsbacka, mutta miksi ihmeessä joku suomenruotsalainen haluaisi tulla Kontulaan. Siinä tapauksessa pitäisi lukea, että Kontula/Gå tillbaka!" (Tommi Tuominen itähelsinkiläisille)

"Jääkiekkoilijat saavat paljon naisia, mutta mä en tajunnut, kuinka paljon, ennen kuin menin Ritari-areenalle ja näin siellä kokonaisen osaston varattuna HPK:n naisille." (Robert Pettersson Hämeenlinnassa Tomaatteja! Tomaatteja! -festivaaleilla)

"Aika usein se järjestys, missä jätkät laitettiin koulussa kentälle. oli sama järjestys, miten naiset kiinnostuivat diskossa. Jos olit lukkari tai ykkösellä, sait aika lailla valita vapaasti sen räpsän, minkä halusit, siitä päältä. Jos olit kakkosella tai kolmosella, ihan ok räpsä, mutta haisi vähän hikiseltä ja liikuntavarastolta. Mutta, jos jouduit takakentälle, ei räpsää lainkaan, vaan käsipelillä mentiin." (Tommi Tuominen pohjalaisille pesäpallofaneille)

"Konduktöörin univormu on varmaankin ainoa univormu, jonka päälle puettuasi saat vähemmän pesää kuin ilman." (Tommi Tuominen VR:n henkilökunnalle)

"Mä kyselin, mikä on sellaisen aloittevan rap-artistin normaali keikkapalkkio. Mulle vastattiin, että about 5 grammaa." (Tomi Walamies rap-faneille)

"Minulla on ollut huonoja kokemuksia Nanson kilpailijoista. Ostin kerran kierrätyksestä Marimekon tuotteen. Mekko oli kyllä ehjä, mutta marista ei ollut enää hajuakaan." (Robert Pettersson Nanson työntekijöille)

Mikähän siinä muuten on, että stand up on juurtunut harvinaisen hyvin jäyhään Hämeeseen. Riku Suokas teki lajista boomin Hämeenlinnassa, lahtelaisia suunnannäyttäjiä ovat olleet Pirjo Heikkilä ja Tommi Mujunen - unohtamatta Hollolassa syntynyttä Krisse Salmistakaan. Pelkästään Heikkilän esittelytekstin alku netissä on huikea: "Pirjo on tuttu häirikkö lahtelaisista kouluista. Hän oli ärsyttävä ja näsäviisas lapsi, jota moni opettaja olisi halunnut vetää turpaan." Toisaalta raja stand up -komiikan ja live-esiintymisiä tekevien imitaattorien ja kansanviihdyttäjien juttujen välillä on hyvin häilyvä. Jonkun mittapuun mukaan iisalmelainen Jaakko Teppo ja kemiläinen Jope Ruonansuu heittivät rankkaa stand upia ennenkuin laji oli edes varsinaisesti rantautunut Suomeen.

Niin tai näin, peukutetaan lauantaina kaikkien kilpailjoiden puolesta. Oma suosikkini on tähän asti luontevasti ja tasaisen varmasti esiintynyt Tommi Tuominen, mutta Robert Petterssonin rankoista kaksimielisyyksistä ja hauskasta habituksesta ei voi myöskään olla pitämättä. Tomi Walamies saattaa kuitenkin viedä ylivertaisella rutiinillaan homman kotiin. Hauskin mies voittaa!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit