Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sportti

FC

FC Lahti ja pohjaton kassa

Lainasin otsikon mainiolta futisforumilta, kun itsekin olen ihmetellyt FC Lahden rahankäyttöä tänä vuonna. Ennen niin kovin kitsas seura on tällä kaudella riehunut siirtomarkkinoilla HJK:n jälkeen eniten eikä kyse ole ollut mistään täytepelaajista.
Viimeisimmät hankinnat olivat kovasti odotettu maalinsylkijä Tuco sekä myös kovasti odotettu puolustaja Henri Toivomäki. Lisäksi herrojen sopimus kattaa myös seuraavan vuoden.

Lahden toimistolla on nähtävästi osunut lottorivi kohdalleen, muuten tälläiset kaappaukset olisivat mahdottomia. Eräänlainen lottovoitto oli ainakin Meron siirto Saksaan, josta saksalaistietojen mukaan kolahti seuran kassaan 200 000 euroa. Näitä rahoja nähtävästi on nyt sitten käytetty pelaajahankintoihin. Ihan OK, kunhan muistetaan pitää maltti mukana, sillä kukaan ei kaipaa uutta JJK-casea tälle kaudelle.

Samalla Juha Malinen on saanut Lahden, jos ei nyt ihan lentoon, niin ainakin juoksuun, sillä nyt joukkue kerää pisteitä tasaiseen tahtiin ja pelissä näyttää olevan selkeä ajatus, jota pelaajat toteuttavat. Taulukossa tilanne ei vielä näy, sillä niin paljon etumatkaa alkukaudesta muille annettiin. Hyökkäyksiin lähdetään nopeasti ja kun vastustajalla on pallo, karvataan kovaa jopa parilla miehellä.

Rafu
Tällä kaudella jo 7 maalia paukuttanut Rafael siirtyi torstaina ikämiessarjaan täyttäessään 35 vuotta. Onnea!

Maalinteko on vain ollut liikaa Rafaelin harteilla. Konkari tekee kyllä nyt hyvällä prosentilla maaleja, mutta jää usein kovin yksin kärjessä. Niinpä odotankin innolla Tucon paluuta Lahteen. Jos takaisin saadaan viimekauden Tuco, voidaan odottaa kovaa jälkeä maalitilastoissa, sillä sen verran paljon Malisen Lahti saa aikaan maalintekotilanteita ottelua kohden. Nyt kliininen viimeistelijä ja vaaranaiheuttaja on kärjestä puuttunut, mutta elokuussa tilanne muuttuu paremmaksi Tucon myötä.

Tuco-case sisältää myös selkeän floppivaaran. Odotukset ovat todella korkealla, mutta kellään ei taida olla tarkkaa tietoa siitä miten herran kausi Turkissa sujui ja missä kunnossa mies tällä hetkellä on. Pystyykö Tuco vastaamaan koviin odotuksiin vai saadaanko takaisin laiskanpulskea primadonna? Minä uskon ensimmäiseen olettamaan eli Tuco jatkaa siitä mihin viimeksi jäi.

Loppukaudeksi Lahti siirtyy takaisin hiihtikselle. Toivottavasti yleisö seuraa mukana ja mikä ettei seuraisi, jos peliesitykset sitä edellyttävät. Normikatsoja kun mielummin katsoo voittoja kuin häviöitä. Loppujen lopuksi on aivan sama vaikka pelit pelattaisiin Launeen kentällä, kunhan peli kulkee.


SM
Jokerit ja SM-liiga

Jokeri-pomo Hjallis veti hihastaan todellisen yllätyskortin, kun hän kesäkuun lopulla ilmoitti Jokereiden siirtyvän KHL-liigaan 2014-2015 alkaen. Siitä alkoi kuitenkin ymmärrettävästi melkoinen kalabaliikki SM-liigan ja Jokereiden välille, joka päättyi ainakin toistaiseksi tällä viikolla siihen, että Jokerit maksaa liigalle 5 (?) miljoonan euron huitteilla olevan summan korvaukseksi siirrosta toiseen liigaan ja Jokerit saa oikeuden pelata kohta alkavan kauden vielä SM-liigaa.

Ensi kauden jälkeen voidaan siis sanoa Jokereille hyvästit ja toivottaa liigaan uusi joukkue, joka lähes varmasti on Vaasan Sport. Ihan riippumatta siitä voittaako se Mestistä vai ei, on Vaasa selkeästi ainoa liigakelpoinen paikkakunta Mestiksestä näin lyhyellä aikavälillä. Porin ja Oulun väliseen maastoon mahtuu nimittäin paljon kilometrejä ja paljon maksavaa yleisöä.

Sporttikotka
Vaasan Sportin kotkalogo tullee vuoden päästä tutuksi myös liigahalleissa?

Tai mitäs jos nostettaisiinkin liigan joukkuelukua kerralla kolmella uudella joukkueella?
Kuulin nimittäin suoraan erään mestisvalmentajan suusta vahvan huhun siitä, että SM-liiga oli suunnitellut ja kaiketi jo alustavasti luvannutkin, että SM-liiga laajennetaan 16 joukkueen sarjaksi kaudelle 2014-15 nostamalla Sport ja KooKoo liigaan. Nyt kun Jokerit lähtikin yllättäen KHL:aan, jää mietittäväksi mikä olisi se kolmas joukkue, joka liigaan nostettaisiin. Vahvimmat vaihtoehdot lienee kestomenestyjä Jukurit, Turun kakkonen Tuto sekä joensuulainen Jokipojat.

Itse kyllä liputan ehdottomasti tuon 16 joukkueen sarjan puolesta. Jokerit korvattaisiin kolmella joukkueella, jotka omasta mielestäni pitäisi olla Sport, KooKoo ja Jukurit. Näin saataisiin liigaan ehkäpä Suomen parhaimmat fanit (Sport) ja tiukkaa paikallisvääntöä Pelicansille (KooKoo). Eikä tuo Mikkelikään kaukana olisi...

Sarja olisi helppo kasata, sillä kaikille tulisi 4 x 15 matsia eli ottelumäärä pysyisi samassa 60 ottelussa ilman mitään keinotekoisia tasauspelejä. Lisäksi kertaheitolla tulisi lisää kiinnostavuutta liigaan, kun liigahalleissa vierailisi kolme uutta mielenkiintoista liigajoukkuetta. Karsinnoissa voisi olla mukana liigan huonoin ja mestiksen kolme parasta pelaamassa kaksinkertaisen sarjan.
Jokereita ei sen jälkeen kaipaa kukaan. No HIFK ehkä vähän...

Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit