Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Suomen kartta hukassa

Nelosen uutiset ovat olleet kesäterässä muutenkin kuin pieleen menneiden helle-ennustusten suhteen. Viimeksi uutissähkeiden kuvittaja oli pihalla kuin lumiukko, sillä oli sijoittanut paikkakuntia Suomen kartalla aivan mielivaltaisiin paikkoihin. Uutisessa, joka kertoi Pyhäjärvellä sattuneesta sankaridraamasta, kuinka neuvokas nainen oli pelastanut miehen lähestyvän junan alta, paikkakunta oli sijoitettu karttakuvassa Vaasan naapuriksi. Virolahdella oli taasen ammuskeltu. Aiheesta kerrottaessa paikkakunta oli merkitty kartalla Tampereen kupeeseen.

"Mitäs pienistä", voisi joku Lapin ukoista sanoa, "Pyhäjärvi ja Virolahti ovat meikäläiselle muuthenkin syrjäsä. Mie tunne ku Pyhätunturin ja Virosta Tallinnan..." Ensimmäisessä paikannuksessa virhettä oli sattunut kuitenkin linnuntietä pitkin liki 230 kilometriä ja jälkimmäisessä muutama kilometri enemmän. Epätietoisille kerrottakaan, että Pyhäjärvi sijaitsee aika lailla Suomen maantieteellisessä keskipisteessä Jyväskylän ja Oulun puolivälissä, Pohjois-Pohjanmaalla, Iisalmesta 61 kilometriä länteen ja Virolahti Kymenlaaksossa, aivan itärajan tuntumassa. Virolahti on Suomen kaakkoisin kunta ja siellä sijaitsee muun muassa Vaalimaan rajanylityspaikka.

Pyhäjärven kohdalla puolustuksena voisi korkeintaan pitää sitä, että kuvittaja oli kuullut paikan kuuluvan Pohjanmaahan. Pohjanmaatakin vaan saattuu olemaan Suomessa neljää sorttia. Se, minkä me suomalaiset yleensä miellämme kyseiseksi maakunnaksi, on häjyjen puukkojunkkarien Etelä-Pohjanmaa Seinäjoen ympärillä. Sen lisäksi on kaksikielinen rannikkoalue Vaasan ympäristössä, joka kantaa sellaisenaan Pohjanmaan nimeä, Kokkolan vaikutuspiiriin kuuluva Keski-Pohjanmaa ja maantieteellisesti laajin Pohjois-Pohjanmaa, jonka keskus on Oulu ja joka ulottuu aina itärajalle, Kuusamoon saakka.

Suomalaisten toimittajien maantiedon tuntemus on heikentynyt sukupolvien saatossa ja on tällä hetkellä hälyttävän huonolla tasolla. Iltapäivälehtien uutisista saa hakea välillä suurenuslasin kanssa, millä paikkakunnalla onnettomuus tai rikos on tapahtunut tai missä päin Suomea artikkelin haastateltava asuu. Sama pätee useisiin aikakauslehtiin. Ennen oli toisin, kuten tavataan sanoa. Ehkä syynä oli osaltaan se, että toimittajat ja valokuvaajat liikkuivat lentokoneen sijaan henkilöautolla. Koska Suomen maanteillä ei ollut vielä ennen vuotta 1962 kattonopeuksia ja senkin jälkeen meno liikenteessä paljon väljempää kuin nykyään, suurten aikakauslehtien, Seuran ja Avun valokuvaajilla oli työsuhdeautoinaan nopeita urheiluautoja, joilla saattoi tehdä kevyesti päiväkeikan Helsingistä Ouluun ja takaisin. Tällöin myös matkan varrella olevat kyläpahasetkin tulivat tutuiksi ja pidettiin kunnia-asiana, jos oli ehtinyt vierailla niistä mahdollisimman monessa.

Nyt pääkaupunkiseudulla työskentelevät "lentävät reportterit" eivät tunne Kehä III:n ulkopuolella olevaa maailmaa ja vielä leuhkivat tietämättömyydellään, mikä on tietysti aivan omanlaisensa lähtökohta tutkivalle journasimille. Jopa monet julkkisjuontajat kehuskelevat televisiossa suureen ääneen, miten huonosti he tuntevat Suomen eri kolkkia. Yksi tällaisista on Hyvien ja huonojen uutisten Henkka Hyppönen - hänkin alunperin Kouvolan poikia.

Aikauslehdissä näihin nelosen maantiedon oppilaisiin on tullut törmättyä tuon tuosta. Eräs Seuran toimittaja oli valokuvaajan kanssa reportaasimatkalla Lapissa 70-luvulla. Rovaniemen korkeudella autoa ajanut valokuvaaja herätti vieressään nukahtaneen toimittajan ja kysäisi, tarvitsisiko tämä kenties lisää tupakkaa. Huoltoasema olisi tässä lähellä ja vielä avoinna. Toimittaja otti etupenkillä paremman nukkuma-asennon ja totesi, että ehtiihän sitä sitten Sevettijärven R-kioskilla. Myöhemmin R-kioskeihin vaadittiin myytäväksi keskiolutta, mutta Sevettijärvelle ei ole R-kioskia ilmestynyt vieläkään.

Vielä viime vuosituhannen puolella saattoi ymmärtää, että varsinkin kesätoimittajilla tai nuorilla toimittajanaluilla oli maantieto hakusessa. Että Nokiasta tuli lehtitekstissä Tampereen kaupunginosa tai Porvoosta itäisen Helsingin lähiö, mutta nykyään jokaisella toimittajalla on netti, josta asian voi tarkistaa. Kertoo laiskuudesta ja huonosta ammattiylpeydestä, jos sitä ei käytä.

Toisaalta, osaavat ne vanhemmat ja kokeneemmatkin! Seiskassa työvuorossa ollessani kuulin eräänä päivänä sermin takaa toimituspäällikön huudon: "Tietääkö teistä joku, mitä kautta Helsingistä kannattaa ajaa Hämeenlinnaan ja kauanko siihen kuluu aikaa?" Herra oli juuri vaihtanut ajopelinsä upouuteen Volvon maasturiin ja päättänyt testata sitä "sillai tosimielessä, vähän pitemmässä matka-ajossa". Kun valistin lähintä esimiestäni vähän Suomen maantiedossa, hän oli vilpittömästi loukkaantunut ja kertoi puolustukseksi, että viettää kaikki lomansa ulkomailla. Florida ja sen tieverkosto olivat paljon tutumpia kuin Suomi ja Uusimaa - Hämeestä nyt puhumattakaan!

No, yhdessä asiassa toimituspäällikkö oli sentään oikeassa: Hämeenlinna ei sijaitse Uudellamaalla, vaan Kanta-Hämeessä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit