Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Hammaslääkärissä

Kunnallisesta hammashoidosta liikkuu kaikenlaisia kauhutarinoita: Jonot vastaanotoille ovat nälkävuosien pituiset, hoidon taso ala-arvoista, eivätkä kaikkein köyhimmätkään saa maksuista aina korvausta. En ollut tarkistuttanut hammaskalustoani kuuteen vuoteen, joten oli siis korkea aika hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle ja testata samalla huhujen paikkansapitävyys, varsinkin kun yksityisen hammaslääkärin palveluihin ei ollut varaa.

Netin kautta pääsi hyvin alkuun, minne päin ottaa yhteyttä. Jos olisin kärsinyt paraikaa hammaskivusta, olisin päässyt vastaanotolle suoraan hammaslääkäripäivystys Akuutin kautta, joka on auki joka päivä aamukahdeksasta iltayhdeksään ja jonne pääsee ilman ajanvarausta. Mutta koska kipua ei ollut, soitin normaalisti ajanvaraukseen. Numero ei aluksi vastannut, joten soitin suun terveydenhuollon keskukseen - yhtä huonolla menestyksellä.

Mutta sitten onni kääntyi. Toisella yrittämällä numero vastasi ja keskuksestakin soitettiin tuota pikaa takaisin. Ystävällinen naishenkilö kertoi yksityiskohtaisesti, miten toimia. Hän arvioi, että ikävä kyllä vastaanotolle pitäisi jonottaa kolmisen kuukatta, mutta minulla olisi halutessani mahdollisuus ottaa vastaan peruutusaikoja. Sanoin olevani halukas mukaan ruljanssiin, jossa saisin kännykkääni tekstiviestillä välittömästi vapautuvat peruutusajat hoitopisteistä. Jos aika sopisi minulle, voisin napata sen, ellei joku toinen ehtisi minua ennen. Muussa tapauksessa räätälöity vastaanottoaika ilmoitettaisiin kirjeitse.

Ajanvarauksesta kerrottiin lisäksi, että aivan ensimmäiseksi saisin ajan suuhygienistille, joka määrittelisi hoitotarpeeni ja sen jälkeen asioisin mahdollisesti hammaslääkärin kanssa. Päälle päätteeksi minut toivotettiin ystävällisesti hoitopalveluiden piiriin ja muistutettiin harjaamaan hampaat aamuin ja illoin. Kaiken kaikkiaan palvelusta jäi hyvä maku suuhun.

Jo viikon sisällä sain kaksi ilmoitusta peruutusajasta. Toinen kaatui siihen, että olin sopinut samaksi ajankohdaksi muuta menoa. Toisella kertaa minun olisi pitänyt olla paikan päällä viisi minuuttia hälytyksestä. Ajattelin, että en ehkä polkisi pyörälläni Hämeenkadulle vaaditussa ajassa. Mutta heti kolmannella kerralla tärppäsi. Ilmoitus peruutuksesta tuli jo edellisenä iltapäivänä ja aika oli heti seuraavana aamuna kello kahdeksalta. Paikka oli entuudestaan tuttu hammashoitola, jossa minulta oli viimeksi revitty hammas likipitäen 46 vuotta sitten. Muistan vieläkin kävelymatkan kotiin, kun säästin bussirahat karkkeja varten ja syljeskelin veriklimppejä kadun varteen.

Täytettyäni saapumiskyselyn, nuori ja nätti naishenkilö pyysi vastaanottohuoneeseen. Luulin häntä suuhygienistin apulaiseksi, mutta siinä olikin itse pääkiduttaja! Niin se aika vaan vierii, kiusaajat vain tulevat entistä kauniimmaksi. Neitokainen jututti minua aikansa elämäntavoistani, jonka jälkeen minut istutettiin tuoliin, joka on ollut monille lukuisten painajaisten aihe. Kävi ilmi, että hygienisti oli ensimmäistä päivää töissä kyseissä työpaikassa ja minä hänen ensimmäinen asiakkaansa. Peläksin pahoin, että historia se tässä taas toistaa itseään. Ensimmäiseksi ruvettiin tarkastelemaan sähkötuolin säätöjä. Siinä olisi heikkohermoisempi voinut laskea jo alleen...

Aikansa tuolia kallisteltuaan suuhygienisti löysi kuitenkin oikeat asetukset ja hoito pääsi alkamaan. Vaikka se tuolissa kieputtelu kirvoittikin jo pientä naurua, komento siirtyi nopeasti suuhygienistin haltuun, ja nuori kyky osoitti asiantuntemuksensa. Kaluston lieviä vaurioita huomioidessaan ja hammaskiveä poistaessaan hän antoi kaikkien aikojen parhaan, kansantajuisimman ja ytimekkäimmän tietoiskun siitä, miten hampaita pitää ja kannattaa hoitaa. Yritin piilottaa pelkoani mustalla huumorilla, mutta hygienisti vastasi samalla mitalla, eikä hammaskiven poistosta jäänyt mitään hampaankoloon. Sain vielä päälle päätteeksi havainnollisen tietoiskun, miten hammastikkuja ja hammaslankaa käytetään oikein, ja miten ne eroavat tehokkuudessa toisistaan.

Käsittelyn jälkeen olo oli pökrämystynyt, kuten aina hammaslääkäristä lähtiessä, mutta samalla kertaa helpottunut ja toiveikas. Tilanne ja huumorintaju olivat hammashoidon ammattilaisella niin hyvin hallussa, että en epäillyt hetkeäkään, ettenkö toteuttaisi jatkossa säntillisesti hoitosuunnitelmaani. Hän totesi vielä pilke silmäkulmassa, että hammaskiven poiston jälkeen ikenet vuotavat verta aina sen verran, että kannattaa ehkä huuhtoa suu ennen poislähtöä. Ettei seuraava potilas pelästy. Tällaista Etelä-Pohjanmaalla syntynyttä heitto nauratti vielä pitkään.

Loppuyhteenvetona julkisesta hammashoidosta Lahdessa täytyykin todeta, että niiden, joilla on edellisestä hammaslääkärikäynnistä kulunut vuosia, kannattaa liityä hoitojonoon heti, eikä odottaa kipujen ilmestymistä. Peruutusajat ovat sitäpaitsi aina iloinen yllätys. Hoito on kaikkea muuta kuin ala-arvoista ja kehittynyt valovuosia monien kauhulla muistelemista koulu- tai armeija-ajoista. Niin ja sitten oli vielä se kolmas myyttinen kauhukuvio: Kyllä ainakin Lahdessa esimerkiksi toimeentulotuen piirissä oleville vähävaraisille julkisen hammashoidon kulut korvataan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit