Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Toriparkki ja muita loiskahduksia

Moninkertaisena paluumuuttajana minua on hämmästyttänyt keskustelu tulevasta toriparkista. Valtuustossa puolueet kiistelivät asiasta vaihtelevin sävyin, mutta jakaantuivat loppupeleissä omiensa parissakin kahteen leiriin. Tuntui kuin päätös toriparkista olisi juntattu etukäteen läpi ja keskustelu aiheesta ollut lähinnä näennäistä. Paikallinen mediatalo näytti kallistuneen rakennustöiden aloittamisen puolelle, vaikka sallikin sivuillaan vapaan keskustelun. Esimerkiksi johtavan ilmaisjakelulehden päätoimittaja oli kannanotoissaan harvinaisen tyly pitäessään toriparkkia ainoana oikeana vaihtoehtona.

Tällä hetkellä Lahden keskusta elää maanjäristyksen keskellä. Tori on myllätty täysin. Keskustassa linja-autoaan odottelevat joutuvat pujottelemaan kapeilla kävelykaistaleilla, ikään kuin heitä totutettaisiin jatkossa siirtymään muualle. Mikähän riemu siitä syntyy, jos ja kun Aleksanterinkatu muutetaan kävelykaduksi!

Seuraavaksi maansiirtokoneet mylläävät maauimalassa, mutta uintiväki on jo ennestään tottunut väistelemään häiriötekijöitä, kuten sittemmin kerjäläisiksi ruvenneita mäkihyppääjiä heidän kesäharjoituksissaan. (Huomautettakoon toki, että vanhana kuntouimarinakin toivon mäkihyppääjillemme menestystä. Ettei vain kävisi niin, että Janne Ahonen ja Mico-poika seisovat vielä joku päivä samalla palkintokorokkeella.)

Torikauppiaat reagoivat nopeasti torin raiskaamiseen ja siirtyivät kolmelle heille osoitettuun paikkaan: Lanunaukiolle, Hansatorille sekä kirjaston ja teatterin väliselle vyöhykkeelle, josta tuli myös markkinoiden uusi pitopaikka. Kahvittelijat löysivät nopeasti Lanunaukiolle, ja muukin torikansa mukavasti kirjaston ympäristöön. Ainoastaan Hansatori oli jäädä yhtä halvaantuneen näköiseksi kuin ennenkin. Yksi sinnikäs kaveri kauppasi halpavaatteita, ja grillitoiminta takelteli aloittamisensa kanssa.

Mitäpä siinä. Eteläisistä kaupunginosista tai mistä ilmansuunnasta tahansa tullut kulkija saa ihmetellä varsinkin kirjaston eteen syntynyttä uutta elämää. Tuntuu kuin Lahden keskustahenki sykkisi edelleen, vaikka paikkaa vähän vaihdettiinkin. Lanunaukio sai kaivatun piristysruiskeen. Kirjaston ja teatterin vieressä taas markkina-aluetta riittäisi aina Mustankallion rinteeseen saakka. Myös kaupunkikuva parani entisestään. Osa kirjaston lähialueen juopottelijoista pakeni Alatorin jengin kanssa Kirkkopuistoon, jossa he ovat paremmassa piilossa.

Mutta mikä toriparkin alkuperäinen idea oli? Miksi kerätä autoja kauppatorin alle? Ikään kuin Lahdessa ei olisi enää ilmaisia parkkipaikkoja tai tilaa maksullisessa Hämeenkadun parkkihallissa. Täytyy muistaa, että kun kirjaston vieressä olevan Laaksokadun ja Kisapuiston ilmaiset parkkialueet muutettiin maksullisiksi, ne ovat olleet vajaakäytössä. Keskustan marketeilla on sitäpaitsi vielä omat parkkihallinsa. Lähiöväkeä keskustelu ei kiinnosta muuten kuin, että taas jää pala kauniimpaa keskustaa toriparkkiin johtavan ajorampin alle. Meillä kun on omat palvelut muutenkin lähempänä. Minkäköhänlainen hirvitys Alatorin tilalle lopulta nouseekaan?

Mihin siis maanalaista toriparkkia tarvitaan? Toisaalta, jos kaupungin talous menee hankkeen vuoksi kunnolla kuralle, torin tilalle voi aina rakentaa kovan rahan asuntoja uusille paluumuuttajille. Parkkitilat olisivat ainakin valmiina.

+ + + + + + + + +

Nelosen Splash-ohjelma se vaan jaksaa. Viime kerralla yksi osanottajista, tämä lihaskimppu Tape Valkonen, käsittääkseni silikonitissejä markkinoivan Tiina Jylhän bodarimies, joutui jättämään hyppäämisen väliin ihan asiantuntijalausunnolla. Mies ei saanut nilkkojaan ojennettua, lisäksi kerälle meno ja pää edellä veteentulo olisivat olleet liian riskaabeliä. Ukko vielä totesi päälle päätteeksi pelkäävänsä loukkaantumista.

Mitä hittoa! Terveyden perikuvana markkinoitu kuntosalin ikoni, joka ei kestä voitehista vanhinta, eli vettä. Mistä nämä television laihdutusohjelmissa läskejä peruspulliaisia kuntosalilla piiskaavat ja heidän vartaloaan arvostelevat kuntoihmeet on lopulta rakennettu? Lasistako?

Anteeksi vaan Tape, mutta ihminen, jolle veteen putoaminen on riski, ei voi olla mikään terveen elämäntavan mannekiini. Hän on Splash! jo itsessään!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit