Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Nizza - Rantaloma kaupungissa

Harvassa eurooppalaisessa suurkaupungissa voi uida ja ottaa aurinkoa keskellä kaupunkia. Nizza on sellainen paikka ja hyvin pitkälti siitä syystä se onkin ollut yksi suosituimmista lomakohteista kautta aikojen. Lisäksi Nizza on kuuluisa ruokakulttuuristaan ja vilkkaasta yöelämästään. Myös Monacon ja Cannesin läheisyys houkuttelee monia, sillä ne sijaitsevat vain lyhyen junamatkan päässä.

Monet ystäväni ovat kehuneet Nizzaa, joten pitihän sinne sitten lähteä tutustumaan. Varsinkin kun Suomessa kevät oli myöhässä, oli päästävä jonnekin hieman lämpöisempään paikkaan nauttimaan hieman etukäteen kesäsäästä. Toukokuu on hyvä kuukausi tutustua Nizzaan, sillä turisteja ei ole läheskään niin paljon kuin keskikesällä. Lisäksi lämpötila pyörii kahdenkympin tienoilla eli sopivan lämmintä, muttei mitään tukahduttavan kuumaakaan. Lisäbonuksena oli vielä suorat lennot eli pois jäivät inhottavat välilaskut ja odottamiset ja jonottamiset lentokentillä.

Nizza
Linnakukkulalta avautuu upeat maisemat. Kuvasta huomaa kuinka lähellä kuvan alalaidassa sijaitseva vanha kaupunki on merta.

Jos on matkustanut paljon eurooppalaisissa kaupungeissa, ei Nizza tarjoa mitään extraihmeellistä uutta katsottavaa. Ehkäpä Nizzan viehätys piileekin juuri siinä, ettei siellä tarvitse ravata "pakko nähdä"- nähtävyyksien perässä, vaan voi rauhassa nauttia vaikkapa vanhankaupungin tunnelmasta ja jos tulee liian kuuma, voi helposti käydä välillä pulahtamassa meressä ja palata takaisin kaupungille, sillä vanhakaupunki ja meri sijaitsevat aivan vierekkäin.

Pitkän rantakadun, Promenade des Anglais'n varrella ravintolat ja kahvilat täyttyvät päivittäin turisteista. Rantakatu on myös erittäin suosittu lenkkeilijöiden keskuudessa ja mikä onkaan juostessa, kun samalla voi ihailla alla kimaltelevaa turkoosia merta. Rantojen ainoana miinuksena on niiden kivisyys, sillä hienosta hiekasta unelmoiva joutuu pettymään.

Toukokuun alussa rannat olivat vielä aika tyhjät, sillä myös Nizzassa kevät oli myöhässä ja paikalliset kertoivatkin tänä keväänä sataneen harvinaisen paljon. Meitä sen sijaan onnisti tällä kertaa ja saimme nauttia neljän päivän ajan auringonpaisteesta. Jopa siinä mitassa, että ensimmäisen päivän jälkeen huomasin otsani ja käsivarsieni punoittavan uhkaavasti, josta jopa tarjoilijat jaksoivat vitsailla. Merivesi oli jo lämpötilaltaan uitavassa kunnossa, tosin meidän kahden hengen seurueesta siellä pulikoi vain 50 % ja se 50 % en ollut minä.

Nähtävyyksistä vanhankaupungin lisäksi kannattaa nähdä pieni vaiva ja kiivetä kaupungin vieressä kohoavalle linnakukkulalle, josta on todella upeat maisemat yli kaupungin. Myös kukkulalla sijaitseva hautausmaa on upea hienoine hautakivineen. Mielenkiintoinen paikka oli myös modernin taiteen museo Mamac, jossa pääsi ilmaiseksi tutustumaan nykytaiteeseen. Myös Monacossa kävimme tekemässä pienen kuuden tunnin päiväretken.

Nizzan hintataso yllätti, sillä se ei ollutkaan niin korkea kuin etukäteen luulin. Monessa paikassa tarjoiltiin turistimenu, joka pitää sisällään alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan. Hintahaitari liikkui 15- 25 euron välillä. Hieman skeptisenä tilasin tälläisen menun vanhankaupungin aukiolla, mutta yllätyin iloisesti, sillä ainakin siinä paikassa jokainen ruokalaji oli kuin gourmet-annos. Näin ei ollut sitten seuraavassa paikassa, joten hieman onnenkaupalla turisti joutuu ruokapaikkansa Nizzassa etsimään. Ostoskatujen haravointi jäi meidän tapauksessamme sunnuntaille, mikä tarkoitti sitä, että suurin osa kaupoista oli kiinni. Näin ei käsittääkseni ole heinä-elokuun aikana, jolloin turistitulva on suurimmillaan.

Nizzaa voi hyvillä mielin suositella lomakohteeksi niille , jotka haluavat yhdistää ranta- ja kaupunkiloman.
Ei elämää suurempia nähtävyyksiä, vaan rentoa hengailua upeissa maisemissa.

Pete Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto