Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sportti

FC

FC Lahti taistelee

Meikäläiseltä jäi loman takia ensimmäinen FC Lahden kotimatsi katsomatta. Raportit kuitenkin kertovat, että kyseessä oli todellinen taistelupeli, jossa mustelmilta eikä vammoiltakaan säästytty. Täytyy toivoa, että loukkaantumiset ovat lievää laatua ja esim. Joni Kauko pääsisi mukaan niin Inter kuin Klubi-matsiin mukaan.

Lahden akilleen kantapäänä on ainakin näissä kolmessa ensimmäisessä liigamatsissa ollut maalinteko. Kolme matsia ja tehtyjä maaleja yksi. Tai oikeammin kaksi, vaikka Rovaniemen maalista ei pistettä sitten loppujen lopuksi tullutkaan. Esimerkiksi HJK on latonut neljässä pelissä jo yhdeksän maalia ja Maarianhaminakin jo seitsemän, joten kyllähän Kautosen täytyy jatkossa panostaa myös hyökkäykseen. Nolla-nolla-peleillä ei pitkälle pötkitä. Se nähtiin jo vuonna 2010 kun Lahti putosi ykköseen. Silloin Lahti pelasi peräti 11 kappaletta tasapelejä ja putosi sarjasta.

Periaatteessa kärjessä pitäisi olla riittävästi tulivoimaa, mutta jostain nyt kiikastaa. Viime kaudella Tuco pystyi ihan yksinäänkin luomaan tukun maalipaikkoja per ottelu, mutta tämän kauden kärkimiehet ei siihen näytä pystyvän. Eivät ainakaan vielä. Odotellaan vielä muutama matsi ja katsotaan, onko Dantaksesta ja Rafaelista maalintekoon.

Eilen torstaina pelattiin vieraissa Interiä vastaan, jonka ottelun lopputulos ei ole tätä kirjoitettaessa selvillä. Inter on aloittanut kauden vahvemmin kuin talven liigacup antoi osviittaa, joten helpolla ei pisteet Turusta mukaan lähde. 

Maanantaina onkin vuorossa kauden ensimmäinen Klubi-matsi Lahden hiihtostadionilla. Odotettavissa jälleen kerran faniryhmien välistä tiukkaakin nokittelua ja raakaa taistelua kentällä. Toivottavasti fanit keskittyvät vain sanalliseen nokitteluun, eikä tällä kertaa nähtäisi mitään nokkapokkia. Tähänkin on varmasti FC Lahden toimistolla ja poliisilaitoksella varauduttu ja järjestysmiesten ja poliisien määrä vähintäänkin kaksinkertaistettu normaalista. Mikäs sen hienompaa, kun pelissä on tunnetta mukana. Toivottavasti sää pysyisi kesäisenä ja nähtäisiin yleisöryntäys hiihtikselle. Ensimmäisessä kotipelissä yleisöä oli ihan kivasti eli noin 1700 henkeä. Klubi matsiin odotan kyllä sitten jo kaksinkertaista yleisömäärää eli yli 3000 henkeä on vähimmäisvaatimus. Onhan Lahti jalkapallokaupunki, onhan?

Lätkän mömmöm-kisat

Niin, Lätkän MM-kisojakin pelataan, vaikka kesä jo kolkuttelee ovella. Suomen kisat ovat lähteneet käyntiin pisteiden valossa ihan mukavasti, pelillinen ilme onkin sitten eri juttu. Toisaalta Tamin sanoin: "Win the right games" eli vasta ensimmäisellä puolivälierä-pelillä on merkitystä. Alkusarjan tarkoitus käytännössä on saada peli uomiinsa, jotta pelissä numero kahdeksan ja siitä eteenpäin oltaisiin parhaassa iskussa. Tämän takia kisojen suurimmat yllätykset nähdäänkin aina alkusarjassa. Sveitsi on ollut yllättävän kova kaatamalla niin Kanadan, Ruotsin kuin Tsekinkin. Mielenkiintoista nähdä miten Sveitsi osaa pelata ennalta heikompia maita vastaan moisen loistavan alun jälkeen ja mitä tapahtuu joukkueelle puolivälierissä.

Suomen joukkueen tehot ovat levännyt totaalisesti ykköskentän varassa. Kontiola on huimassa vireessä ja Aaltonen ja Pesonen säestävät hyvin laidoilla. Mielenkiintoinen kysymys onkin se, mihin ovat kadonneet muut Suomen hyökkääjät? Jalosen mukaan jotkut jännittävät liikaa MM-kisoissa pelaamista ja se näkyy kentällä. Suomella on koossa arvokisoihin kovin kokematon joukkue ja tällä kertaa joukkueessa ei ole yhtään ns. tähteä. Monet ovatkin teilanneet Suomen joukkueen. Yllättävää on kuitenkin se tosiseikka, että yleensä Suomi pärjää kisoissa sitä paremmin, mitä vähemmän NHL-tähtiä joukkueessa vilisee. Ehkäpä suomalaiselle mielenlaadulle on parempi tulla peleihin altavastaajina?

Vielä olisi muutama matsi aikaa muidenkin kenttien löytää tehonsa. Erityisesti odotan Sakari Salmisen, Jarno Koskirannan ja Lauri Korpikosken tehojen löytymistä. Miehissä on potentiaalia vaikka mihin, kunhan saavat itseluottamuksensa sille tasolle, missä se pitää MM-kisoissa ollakin. Kukahan osaisi kertoa mitä on tapahtunut Niklas Hagmanille? Mies on kuin varjo parhaista vuosistaan. Ehkäpä nelosketju ei ole pikku-Hakin unelmapaikka joukkueessa, mutta näillä näytöillä katsomopaikka olisi oikeampi. No, ei lytätä miestä vielä ihan totaalisesti, jos vaikka kaveri heräisi jossain vaiheessa kisoja ja alkaisi paukutella maaleja...

Huomasiko muuten kukaan Suomi-Ranska-matsissa, että "Don Tami" oli pukeutunut kuin Pelle Hermanni? Mies osaa todellakin brändätä itsensä...
Loppuun vielä totean, että MTV3 osaa kyllä pilata MM-kisat. Ainakin meiltä, jotka emme halua maksaa ylimääräistä niistä. Maikkarilta näkee ainoastaan Suomen pelit ja nekin mainoksilla ja Mika Saukkosen selostuksella ryyditettyinä. Suoraan sanoen v...tuttaa ja varmasti en rahojani maikkarille laita jatkossakaan. Pitäkööt tunkkinsa!

Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit