Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Nieminen

Jarkko Nieminen on taitotasoonsa nähden Suomen aliarvostetuin urheilija. Tennis ei ole koskaan ottanut maassamme kunnolla tulta kuten Ruotsissa - ei ammattilaislajina eikä laajemmin kuntourheilumuotonakaan. Lajin harrastusmahdollisuuksiin ei satsata, jonka vuoksi se on tavalliselle kansalaiselle kallis tapa pitää kuntoa yllä. Kesällä ilmaisia kenttiä löytyisi Lahdessakin Tonttilasta ja Kankolasta, mutta jo pelkästään tennispallot maksavat maltaita - muista varusteista puhumattakaan. Vanhalla tai huonosti viritetyllä mailalla pelaamisesta ei tule yhtään mitään.

Tennis on lajina esillä julkisuudessa aivan liian harvoin, yleensä näkyvimmin kesällä, vuosittaisen Wimbledonin turnauksen aikaan. Mielenkiinto on suoraan verrannollinen suomalaispelaajien sijoitukseen ATP-listalla, eli ammatilaispelaajien rankingissa. Siellä Nieminen on korkeimmalle koskaan noteerattu suomalaispelaaja. Heinäkuussa 2006 hänen sijoituksensa oli 13. Hän on myös toistaiseksi ainoa pelaajistamme, joka on voittanut kaksinpelissä ATP-turnauksen. Voittoja on itse asiassa kaksi: Heineken Open Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa 2006 ja Apia International Sydneyssä, Australiassa 2012. Aucklandissa kaatui maailmanlistalla seitsemänneksi samana vuonna rankattu kroatialainen Mario Ancic.

Marginaalit ovat kuitenkin tenniksessä hyvin pienet. Maailman kärki on teknisesti niin tasainen, että hyvänä päivänä kuka tahansa 20 parhaan joukosta pystyisi kukistamaan listaykkösen. Kenties turnausvoittoja mielenkiintoisempi onkin Niemisen lista hävityistä finaaliotteluista. Hän on poistunut vuosina 2001-11 loppuottelusta tappion kärsineenä peräti kymmenen kertaa. Kaikissa hän on taistellut loppuun saakka, jäämättä yhdessäkään erässä pisteittä. Voittajina ovat poistuneet muun muassa parhaimmillaan neljäntenä maailmanlistalla ollut yhdysvaltalainen James Blake, viidentenä ollut argentiinalainen Gaston Gaudio, seitsemäntenä ollut ranskalainen Gael Monfils ja yhdentenätoista ollut hollantilainen Sjeng Schalken. Kahdesti Nieminen on hävinnyt finaalissa vuosina 2004-08 yli sata viikkoa yhteen menoon ykkössijoitettuna olleelle svetsiläiselle Roger Federerille ja parhaimmillaan kolmanneksi rankatulle argentiinalaiselle David Nalbandianille. Niemisen suoritusten arvoa nostaa se, että jälkimmäinen loppuottelu Federerin kanssa käytiin vastustajan kotimaassa Baselissa vuonna 2007, jolloin Federer piteli jo maailman ykköspelaajan valtikkaa tiukasti käsissään. Lisäksi Federer pitää hallussaan ATP-listan ennätystä oltuaan kaikkiaan 302 viikkoa maailman ykkösenä.

Niemistä pidetään monipuolisena pelaajana, jonka ainoa varsinainen heikkous on hänen vaisu kakkossyöttönsä. Tätä hän on paikannut parhaansa mukaan nopealla liikkumisellaan ja erinomaisella koordinaatiokyvyllään. Niin Federer kuin Suomen Davis Cup -joukkueen nykyinen kapteeni Kim Tiilikainen pitävät Niemisen parhaana aseena hänen kahden käden rystylyöntiään. "Jarkolla on uskomattoman hyvä rystylyönti. Hän lyö sen mielettömällä voimalla, ja ajoitus on täydellinen", Federer on tunnustanut.

Puolivälieräpaikka vähän aikaa sitten pelatussa Monte Carlon Masters -turnauksessa nosti Niemisen ranking-sijoitukseksi 39. Ottelussa hän joutui nöyrtymään tämän hetken maailman ykköselle, serbialaiselle Novak Djokovicille. Nieminen kamppaili ensimäisessä erässä raivokkaasti ja uskoi 4-4 -tilanteessa kääntävänsä ottelun nimiinsä, mutta Djokovic lisäsi vettä myllyyn, eivätkä suomalaisen jalat pysyneet enää vauhdissa mukana. Toisen erän nihkeän alun jälkeen Nieminen nousi takaisin peliin mukaan, mutta ei enää jaksanut kääntää sitä edukseen. Tänä vuonna Niemiseltä sopii kuitenkin odottaa menestystä. Valmistautuminen kauteen sujui paremmin kuin aikoihin, eikä 31-vuotias pelaaja ole tenniksessä vielä lähelläkään ikäloppua. Tulihan Sydneyn turnausvoittokin vain reilu vuosi sitten.

+ + + + + + + + +

Mediassa julkisuuden henkilöistä muutkin kuin Viidakon tähtöset päästelevät suustaan sammakoita. Yleensä, kun puhtaasti viihteellisiä ilmiöitä lähdetään analysoimaan liian syvällisesti, hukutaan käsitteiden suohon, ja sivistyssanat menevät sekaisin. Muutama viikko takaperin iskelmälaulaja Anna Eriksson pohti eräässä haastattelussa konsertti- ja ravintolakeikkojen eroavaisuuksia. Hänen mukaansa jo lähtötilanne asettaa esiintyvälle artistille erilaiset vaatimukset, sillä ravintolaan ihmiset tulevat ensisijaisesti "sosialisoimaan".

Vaan osataan sitä myös suuressa maailmassa. Iltalehti oli listannut ulkomaalaisten julkkisten möläytyksiä, joista pahimmat ovat luonnollisestikin parhaimpia. Tässä kolme mehukkainta:

"Missä Cannesin filmifestivaalit pidetään tänä vuonna? " (Pop-laulaja Christina Aguilera)
"En oikein muista, millä klubeilla kävimme..." (Rap-artisti Shaquille O´Neal kysyttäessä, oliko hän Kreikan-matkallaan vieraillut kuuluisassa Parthenonin temppelissä)
"En ole oikein koskaan halunnut käydä Japanissa, sillä en pidä kalasta. Ja tiedän, että se on todella suosittua Afrikassa." (Pop-laulaja ja näyttelijä Britney Spears)

Ilkka Isosaari

 

 

 

 

 

 

 


Kolumnistin muut kolumnit