Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

ile

Vappu tulee - Äpyä!

Se on sitten taas vappu ensi viikolla. Tuo suomalaisten myöhäiskevään rituaali, jolla kesä julistetaan virallisesti alkavaksi - helvetinmoisessa kohmeessa ja myöhemmin kohmelossa. Jos juhlimista rakastavat ovat osanneet pelata tänä vuonna vapaapäivien kanssa oikein, kankkusen rakentamisen voi aloittaa jo lehtemme ilmestyessä. Se edellyttää kylläkin ymmärtäväistä pomoa tai sairausloman hakemista, sillä niin huolellisesti rakennettu krapula kestää väkisinkin vielä ensi viikonlopun puolelle.

Vapun merkitys työväestön ja ylioppilaiden juhlana on vuosien saatossa haalistunut. Aatteen paatos on vaihtunut puujalkahenkiseen teekkarihuumoriin ja ammattibailaajan näkökulmasta amatöörimäiseen irrotteluun. Vappuna perusinsinöörilläkin on lupa vetää nakit silmille, perunasalaatit rinnuksille ja puhua vastakkaiselle sukupuolelle kaksimielisiä hävyttömyyksiä.

Tämän tästä vapun perinteisiin ovat kuuluneet tupsulakkisten teekkarien, eli tekniikan yliopisto-opiskelijoiden tekemät sekä kauppaamat hupijulkaisut, joista tunnetuimmat ovat vuorovuosin Helsingissä ilmestyvät, ja sieltä satunnaisesti Lahteenkin leviävät, Äpy ja Julkku. Ensin mainittu on kaupan parittomina, jälkimmäinen parillisina vuosina. Tänä vuonna on siis jälleen Äpyn vuoro. Äpy on teekkarien tekeleistä vanhin ja yllättänyt sisältönsä lisäksi aina ulkoasullaan. Erikoisin lienee 1983 ilmestynyt Äpyfoni, joka oli sekä lehti, äänilevy että levysoitin. Äpyn ja Julkun lisäksi Tamperella on ilmestynyt Tamppi, Oulussa Ööpinen ja Lappeenrannassa Hässi.

Kuten Omalähiö-lehden lukijat ovat varmaankin jo huomanneet, alkeellinen teekkarihuumori on aina miellyttänyt minua. Tajunnan räjäytti 1966 ilmestynyt Korttiäpy, tavallista suurempi korttipakka omassa kotelossaan. Löysin sen kansakouluikäisenä sattumalta isoveljeni tavaroista ja olin täysin myyty. Eräässä kortissa oli vanha arkistokuva tuleen syttyneestä mieshenkilöstä, joka on karkaamassa palotikkaita pitkin liekeissä olevan pilvenpiirtäjän katolta. Käryävälle ukolle piirretyssä puhekuplassa oli teksti: "Oho, taisinpa saada liikaa aurinkoa!"

Äpyn vitsit perustuvat monimielisiin sanaleikkeihin sekä tekstin ja valokuvien mielivaltaiseen yhdistelemiseen: "Vaimoni odotti bussia - olisittepa nähneet sen mahan! " (Äpy 1999) Englantilaisen, anarkistisen huumoriryhmä Monty Pythonin tyyli on ollut kuvituksessa vahvasti läsnä. Vappulehtien vakioaineistoon kuuluvat myös sananmuunnokset, palindromit, anagrammit sekä väärin ymmärretyt käännökset. Tulevan juhlan kunniaksi liitänkin tähän loppuun listan nimiehdotuksia suomenkielisiksi käännöskappaleiksi. Toteutuessaan niistä voisi syntyi liki alkuperäisiin versioihin verrattavia musiikialan klassikkoja. Kappaleen nimen perässä suluissa on mainittu sen toistaiseksi tunnetuin esittäjä.

Sweet Child Of Mine (Guns N´Roses) - Kaivoksen makea lapsi
Ace Of Spades (Motörhead) - Lapioiden ässä
We Are The Champions (Queen) - Me olemme herkkusieniä
Help Me Rhonda (Beach Boys) - Auta minua kääntymään
Wishing Well (Free) - Kaivosta saa hyvin kalaa
Ramblin Rose (Nat King Cole) - Ramblin nousi
Chapel Of Love (Dixie Cups) - Rakkauden sapeli
Night Train (James Brown) - Yöharjoitus
You Can See Forever (Barbra Streisand) - Voit nähdä aina neljä
Last Time I Saw Paris (Dean Martin) - Viimeksi sahasin Pariisissa
Wild Colorado (Johnny Cash) - Villit värit

Hyvää tulevaa vappua kaikille lehtemme lukijoille! Muistakaa silti juhlahumun keskellä levon ja hereillä oloajan oikea hinta ja laatu -suhde. Sitä on nimittäin jo kolmen hyvin valvotun yön jälkeen taas aivan eri ihminen!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit