Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Vuosien ja miljoonien korjaukset eivät ole auttaneet ongelmissa
Launeen koulun oppilaiden vanhempien kärsivällisyys on lopussa

Launeen koulu

Lahden Launeen koulun sisätilaongelmiin haetaan kiivaasti ratkaisua. Ongelmat keskittyvät koulun E- ja C-siipiin. Sisäilmaongelmat koululla alkoivat jo lähes kymmenkunta vuotta sitten. Vuonna 2008 koulussa tehtiin ensimmäinen laaja tutkimus asiasta. Sen jälkeen korjattiin joitakin kosteusvaurioita ja ilmastointia.

Oireet eivät poistuneet, joten seuraava asiantuntijayhtiön tekemä tutkimus tehtiin seuraavana vuonna. Nyt tutkimuksissa löydettiin mikrobikasvustoja, rakennepäästöjä ja mineraalivillakuituja. Ilmainvaihdon säätöjä tarkistettiin jälleen.

Sen jälkeen rakennuksessa on tehty kiinteistökorjauksia useana kesäkautena. Ensi kesänä tavoitteena on jo viides korjausjakso. Seuraavalle vuodelle on myös korjaussuunnitelmia tehty. Tämän talven asiantuntijamittausten mukaan mitään erityistä poikkeamaa tai ongelmaa ei tuloksissa havaittu.

Seurantaryhmä mukana

Ongelmiin on paneutunut erityinen seurantaryhmä, johon koulun henkilöstön edustajien lisäksi kuuluu työterveydenhuollon, terveysvalvonnan sekä Lahden kaupungin kiinteistöpalvelujen edustajia. Lisäksi ryhmää on konsultoinut ulkopuolinen lääkäri.

Koululaisten vanhempien kärsivällisyys on nyt lopussa. Lahden kaupunginvaltuutetut saivat viime viikonvaihteessa runsaasti huolestuneita viestejä heiltä. Yhden opettajan kuvauksen mukaan ensimmäisiä rakenneavauksia tehtiin opettajien vaatimuksesta 1990-luvulla. Opettajan mukaan jo silloin rakenteissa löytyi homevaurioita.
Raporttitietojen mukaan työterveyslääkäri on suositellut koulun E-siiven sulkemista. Näin ei kuitenkaan ole toistaiseksi tehty. Viimeisimpien tutkimusten mukaan tässä koulun osassa on havaittu kosteusvauriomikrobeja, mutta niiden lähde on epäselvä.

Koulun oppilaiden vanhemmat ovat huolissaan, kun lapset ovat siirtymässä puhtaaksi todetuista kahden ensimmäisen luokan tiloista kolmannelle luokalle ja sen myötä kokemusten mukaan epäterveempiin tiloihin.

Samanlaisia oireita

Kuudennen luokan oppilaan vanhemman mukaan hänen lapsellaan on viikottaista päänsärkyä ja ihottumaa. Astmalasten tilanteen heikkenemistä pelätään. Ennestään allergisten lasten vanhemmat uhkaavat muuttaa pois alueelta ennen kuin lasten koulu Launeella alkaa.

Toisista kouluista siirtyneiden osalta oireilu on alkanut parin kuukauden kuluttua Launeen koulussa. Oireilua kokeneilla lapsilla ne ovat saman kaltaisia, eli päänsäryn lisäksi kurkkukipua ja vatsaoireita. Joidenkin vanhempien mukaan vaivat ovat hellittäneet kesälomien aikana. Oireilevien lasten vanhemmat ovat hyvin huolissaan lastensa jaksamisesta.

- Onko kohtuullista, että lapset syövät useita eri lääkkeitä, kärsivät kivuista ja että joku joutuu lähtemään lähes joka päivä kesken pois, kun ei lääkkeidenkään voimalla pysty koulussa olemaan, kyselee yhden koulutytön äiti.

- Launeen koulun homeongelmaa ollaan jälleen kerran ratkaisemassa remontoimalla. Sitä on yritetty niin monta kertaa, että on vaikea uskoa ongelmien loppuvan tämänkään korjaussuunnitelman toteuduttua, toteaa yksi äideistä.

Riihimäeltä esimerkkiä

Yksi vanhemmista kehottaa ottamaan mallia Riihimäen kaupungilta, joka välittömästi oireilun alettua päätti siirtää koulun opettajat ja oppilaat terveellisiin väistötiloihin. Riskiä ei haluttu ottaa, vaikka löydökset olivat verrattain vähäisiä.

Monet vanhemmista ovat ilmaisseet huolensa koululaistensa myöhemmän elämän osalta. Moni pelkää sitä, että vaikka Launeen kouluvuosina ei mitään havaittaisikaan, niin altistuminen saattaa johtaa myöhempiin allergisiin oireisiin. Osa lapsista jakaa myös vanhempiensa huolen. Jotkut koulunsa aloittavat osaavat olla jo huolissaan tilanteesta.

Kaupunginvaltuutetuille tulleiden sanomien mukaan vanhempien viesti on selvä. Launeelle vaaditaan kesän aikana parakkiluokkia väistötiloiksi. Koulua vaaditaan purettavaksi ja uutta koulua tilalle. Tähän mennessä Launeen koulun vuosien korjaukset ovat maksaneet jo yli 13 miljoonaa euroa. Lahden päättäjillä on jälleen edessään käsiin lauennut kouluongelma.

Lasse Koskinen

 


Ajankohtaista -arkisto