Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Hermunen takaisin!

Suomen julkkiskaarti tarvitsee ehdottomasti uusia, räväkämpiä mielipidevaikuttajia. Kun vanhaksi medialuteeksi leimattu, Anna-Kaisa Hermunen kävi pitkän tauon jälkeen esiintymässä vartin verran Arto Nybergin ohjelmassa, televisionkatsojat ja iltapäivälehdistö menivät aivan sekaisin. Hermunen haukkui suomalaiset puheohjelmien juontajat maan rakoon - ja aivan ansaitusti. Lööpit reagoivat hänen haastatteluunsa kirjasinkoolla, joka on yleensä varattu maanpetoksen tekijöille tai Jeesuksen toiselle tulemiselle.

Hermunen oli käsitellyt samaa aihetta jo useamman kerran kolumneissaan oululaisessa Kaleva-lehdessä, mutta vasta pikaisen tv-esiintymisen jälkeen asiasta nousi valtaisa kohu. Mistä tämä kertoo? Siitäkö, ettei paikallislehtiä noteerata tarpeeksi? Siitä, ettei etelässä tiedetä, mitä Suomen puolivälissä, Oulussa tapahtuu ja kirjoitetaan? Vai, kuten olen moneen kertaan todennut, iltapäivälehdistön loputtomasta uutispulasta? Suomen ilkeimmäksi mieheksi aikanaan haukutun Jukka Kajavankaan arvosteluista ei noussut koskaan vastaavanlaista haloota.

Niin sanotussa palauteryöpyssä, jonka Hermunen sai, liikuttiin koko ajan asian vieressä. Yleensä häntä syyllistettiin menneisyydestä ja muistutettiin naisen olleen yksi suurimmista julkkistyrkyistä. Tai puututtiin hänen ulkonäköönsä. Määritelmistä löytyivät jälleen kerran noita-akka ilman luutaa, Riki Sorsa ja Rod Stewart. Muistutettiin myös, miten Hermunen oli käyttänyt suorassa lähetyksessä liian lyhyttä hametta ja suurin piirtein liponut kieltään miespuolisille haastateltaville. Viimeinen väite pitää paikkansa, ja sen hän myöntää nykyään ensimmäiseksi itsekin. Omia mokiaan ja julkisuudenkipeyttään Hermunen ei ole koskaan kieltänyt.

Unohtui ainoastaan se tosiseikka, että Hermunen oli MTV3:lta saamiensa potkujensa jälkeen havahtunut viihdeilmaston valheellisuuteen ja mennyt itseensä. Otettuaan etäisyyttä pinnalliseen tv-maailmaan hän oli huomannut, ettei sillä ole enää mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Entinen superjulkkis pakeni entisille kotikulmilleen Laukaaseen, Keski-Suomeen ja rupesi äitinsä omaishoitajaksi. Monestako tämän päivän julkkisviidakon tähtösestä olisi samaan? Tätähän ei palautteessa sivuttu millään lailla.

Sen sijaan toinen Nybergin vieraista samassa lähetyksessä, pikku pöhnässä sekoillut Pää kii -yhtyeen Teemu Bergman jäi täysin entisen mediakasvon varjoon, vaikka esiintyikin täysin ala-arvoisesti. Ehkä myös siksi, että punk-bändin solistilla ei ollut lainkaan järkevää sanottavaa, kuten Hermusella. Tokkurassa ilveillyt ja keskenkasvuisen tenavan tavoin käyttäytynyt muusikko olisi ollut ilman muuta lööppien ykköskamaa. Mutta, kun rinnalla oli entinen, median pääsiäisnoidaksi parjattu Hermunen, Bergman sai örveltää vieressä ihan rauhassa.

Anna-Kaisa Hermunen on täysin oikeassa siinä, että toimittajien pitää oppia jatkuvasti uutta ja kehittää yleissivistystään. Kuten kaikkien ammatissaan eteenpäin pyrkivien ihmisten. Viihteellisyyden lisääntyessä tietämättömyys kuitataan hihittelyllä - ja se saadaan jopa anteeksi. Lyhyen ajan sisällä muutamat toimittajiksi itseään tituleeraavat - joukossa myös nimekkäitäkin henkilöitä - ovat kuvaruudussa kehuskelleet tietämättömyydellään esimerkiksi Suomen maantiedossa, vaikka tyhmyydessä ja oppimattomuudessa ei pitäisi olla mitään ylpeilemisen aihetta. Vaikka hiihtourheilu- ja laskettelukausi alkaakin olla jo lopuillaan, uskookaa viimeinkin siellä radiossa ja televisiossa, etteivät Kuusamo ja Ruka sijaitse Lapissa, eivätkä myöskään Kainuussa, vaan niin uskomattomalta kuin se joistain kuullostaakin, Pohjois-Pohjanmaalla. Paikalliset käyttävät kotiseudustaan myös mielellään nimitystä Koillismaa.

Esitänkin tässä koko eteläisen Lahden silmien alla rohkean toivomuksen, että Hermunen kutsuttaisiin takaisiin kuvaruutuun - vaikka tiedän, ettei hän tätä pyyntöä kuule eikä tule sitä noudattamaankaan. Sen verran hänelle on kuitenkin kertynyt itsekritiikkiä, että uskoisin hänen olevan entistä terävämpi puheohjelman emäntä. Samaa itsekritiikkiä soisi kertyvän myös nuoremman polven esiintyjille. Vaikka sitten viimeistään eläkeiässä. Muuten myrskyt vesilasissa riittävät edelleenkin iltapäivälehtien ykkösuutisiksi.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit